Gyurkity Péter

Új memóriával gyorsítana a Samsung

A dél-koreai gyártó elsősorban mobil eszközökbe szánja fejlesztését, amely két memóriatípust egyesít magában. A vállalat ötször nagyobb sebességet és alacsonyabb fogyasztást ígér.

A Samsung közleményben jelentette be, hogy elkészültek a OneDRAM névre keresztelt fejlesztés első működő prototípusával, így elérhető közelségbe került a remélt áttörés. Ez nem más, mint a 3D-s megjelenítést is magába foglaló összes eszköz - elsősorban a hordozható készülékek, mobiltelefonok, lejátszók, vagy akár laptopok - sebességének gyors növelése, egy időben a fogyasztás csökkentésével. Az új memória révén pontosan ezt ígérik, ami reményeik szerint vonzó ajánlat lesz a többi gyártó számára is.



Az áttörést a mobil eszközökben található SRAM és DRAM-chipek egyesítésével érték el, amely megoldás a "Fusion" nevet kapta. Ezzel egy chipben ötvözték a kommunikációért, valamint az adatfeldolgozásért felelős processzort kiszolgáló memóriát, lerövidítve az útvonalat, csökkentve a fizikai felületet. A 133 MHz-en futó, 512 megabites prototípus a vállalat mérése szerint rögtön ötszörös sebességnövekedést jelent a jelenlegi megoldásokhoz képest, a kisebb felület révén pedig 30 százalékkal esett vissza a fogyasztás.

Az egychipes fejlesztést elsősorban csúcskategóriás mobil eszközökbe, okostelefonokba, zene- és videólejátszót is magukba foglaló mobilokba, valamint minden egyéb, 3D-s megjelenítést is lehetővé tévő megoldásba szánják, vagyis akár a laptopok is szóba jöhetnek, mint felhasználási célterület. A jóslatok szerint az ajánlat a harmadik generációs hálózatok kiépítésével kacérkodó szolgáltatók számára is vonzó lesz, hiszen ezek éppen az adatforgalmat szeretnék nagy léptékben növelni a kényelem, a jelenlegi sebesség megtartásával.

A Samsung szerint az első OneDRAM memóriát magában foglaló termékek 2007 második felében jelennek majd meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • turul16 #3
    DDR Dual-Port RAM, regota hianyoltama dual-portos ramokat..
    A mobil eszkozokben tobbnyire mezei SD Ram -van, attol ez gyorsabb :), es jobb szerintebb jobban lehet optimalizalni dual-port -ra.

    Feltoljak az orajelet pl. 200Mhz -re es maris legkeresettebb server/desktop ram lesz :)
  • stinkydiver73 #2
    ez egy dual port dram, egyszerre éri el 2 processzor. Az sram -hoz annyi köze van, hogy ki lehet spórólni egy sramot a rendszerből.
  • csorfab #1
    Lehet, hogy én vagyok hülye, de nem a processzorok cache-e szokott SRAM lenni?