Gyurkity Péter

Katonai fejlesztéseken dolgozhat az IBM és a Cray

A két cég közösen nyert a DARPA által kiírt pályázaton, amelynek fő célja az USA elsőségének fenntartása a szuperszámítógépek területén az évtized végéig. Jönnek a "Petascale" rendszerek.

A Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) mostani kiírásában minden korábbinál nagyobb összeget különítettek el. A Sun végül elbukott a versenyben, a Cray viszont 250 millió dollárt, az IBM pedig további 244 milliót vihet haza, hogy nekilássanak a következő generációs szuperszámítógépek fejlesztésének. A fő cél az USA előkelő szerepének fenntartása, a biztonsággal kapcsolatos katonai fejlesztések és tudományos kutatások felgyorsítása, valamint a gazdasági versenyképesség javítása.

"A nagy teljesítményű számítógépes rendszerek jelentősen hozzájárulnak a fejlett járművek, fegyverek megtervezéséhez és kifejlesztéséhez, a katonai tervek és elképzelések kivitelezéséhez, a képfeldolgozási feladatokhoz, a nukleáris arzenál karbantartásához, valamint a biztonsággal kapcsolatos tudományos munkákhoz" - magyarázta Dr. William Harrod, a DARPA programigazgatója. A versenyképesség fenntartását az úgynevezett "Petascale" rendszerek kifejlesztésével és munkába állításával vélik elérhetőnek, amelyek már a nevükben is jelzik, hogy átlépik az 1 petaflopos álomhatárt.

A három versenyző három különböző elképzeléssel állt elő a pályázaton. A Sun a többmagos Rock processzorok egy következő verziója köré épített rendszert képzelt el, a Cray "Cascade" névre keresztelt megoldásában Opteron alapú szervereket, FPGA-kat és többszálas fejlesztéseket keverne egybe, míg az IBM a Power család következő tagja, a Power7 processzorra, illetve a GPFS-fájlrendszerre alapozná versenyzőjét. Az egyik legfontosabb követelmény, hogy ezek a rendszerek tartósan 2 petaflop, csúcsjáraton pedig 4 petaflop körüli teljesítmény nyújtsanak, az előállítási és fenntartási költségek pedig némileg csökkenjenek a jelenlegi megoldásokhoz képest.

Az IBM és a Cray tehát megkapta feladatát az elkövetkező három évre, a következő generációs fejlesztéseket ugyanis 2010-re kell munkába állítani. A tervek alapján valószínűnek tűnik, hogy a Nagy Kék meg tudja tartani első helyét a szuperszámítógépes rangsorban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #3
    Az IBM és a Cray eddig is dolgozott a Pentagonnak, ezután is fog. Közös kutatólaboratóriumuk is van a hadsereggel. Amerikában a nagy infokutatások mögött mindig ott a Pentagon.
  • Gerygrey #2
    Egy ilyen gépen már elmenne full grafikával az Oblivion? :)
  • Highw@yPos. #1
    A DARPA nem a Lost-ban (is) van?!?