Gyurkity Péter

Erősít az AMD a szuperszámítógépek listáján

A héten nyilvánosságra hozott legfrissebb szuperszámítógépes rangsorban tovább erősítette helyzetét az AMD, ám az Intel is kapaszkodik új négymagosai révén. Az első helyet továbbra is az IBM fejlesztése tartja.

A most közzétett új Top500 lista továbbra is az IBM BlueGene/L rendszerét említi az első helyen, amely a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban végzi munkáját. Ez nem túl nagy meglepetés, hiszen a Linpack sebességmérő teszteken 280,6 teraflopot nyújtó monstrum messze maga mögött hagyja a riválisokat. A második helyen egy újonc található, ez pedig a Cray Red Storm nevű szuperszámítógépe, amely már Opteron chipekre épül. A harmadik és negyed helyezett szintén az IBM fejlesztése, míg az ötödik helyre a legjobb európai rendszer nyomult be.

A két nagy processzorgyártó csatáját itt is figyelemmel követik az elemzők. A mostani listában ismételten megfigyelhető az AMD helyzetének erősödése, hiszen a kisebbik versenyző 81-ről 113-ra növelte a saját processzoraira épülő rendszerek számát az első 500-ban. Az Intel eközben némi teret vesztett, 301 helyett már csak 263 összeállításban dolgoznak az általuk fejlesztett szerverchipek. A folytatódó visszaszorulás ellenére azonban nincs okuk szégyenkezni, mivel máris jó eredmény produkáltak a négymagos Woodcrest processzorok, amelyek rögtön 31 rendszerbe kerültek be. Ezzel a vállalat a szuperszámítógépek terén is kijelölte a követendő utat, amely megfelelő válasz lehet az Opteronokkal szemben.

Az IBM a két processzorgyártó között található 93 rendszerrel, ám természetesen a BlueGene révén jóval nagyobb hírnévnek örvendenek. Az Intel Itanium chipek már csak 35 gép révén szerepelnek, míg a HP-t 20 PA-RISC, illetve 3 Alpha rendszer képviseli a rangsorban. A Sun mindeközben igyekszik újra életet lehelni saját Sparc sorozatába, de mind a 10 szuperszámítógépük Opteronokra épül, ami mutatja az AMD architektúrájának egyértelmű fölényét. A Sparc64 processzorok mindössze a Fujitsu 3 összeállításában vannak jelen, ami elenyészőnek mondható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)