74
-
Cif #74 - A laptoppal egy esélyt kap néhány afrikai szóval kapják csak meg mi meg drukkoljunk nekik.
- Mi lehet, hogy több dologra tudnánk használni de negyedannyira se vagyunk rászorulva mint ők.
- Akinek van megunt hardvere az adja ide: www.felajanlasok.hu -
#73 Nem vettem annak. :)
Viszont én akkoris azona véleményen vagyok, hogy ők kevesebb dologra tudják használni, mint mondjuk mi... :) Tehát ide is dobhatnának pár darabot... Olcsóbb, mint egy pda... -
Cybernaut #72 Azok kedvéért akik tudatlanul köpködnek mielőtt utánaolvasnának dolgoknak, esetleg ezt a laptop cikket sem tudták elolvasni, segítek egy kicsit, mert itt páran nagyon elbeszélnek egymás mellett.
Idézet a cikkből: "Mintegy 1,2 millió darabot líbiai tanárok és gyerekek kapnak, 4 milliót pedig egyéb országokba - Nigéria, Brazília, Argentína - szállítanak le."
Nézzük ezek közül az afrikai államokat:
Líbia
Nigéria
Nem sok, de bemutatónak nem rossz. Még a gazdaságról is van egy nagyon rövid leírás.
Ezen államok városainak bemutatásáról is van pár cikk a neten, de többnyire angulul, úgyhogy azt már meg sem merem kockáztatni, hogy olyan valaki aki nem ért meg egy magyar cikket, az majd megért egy angol leírást.
-
Indigo #71 Nem sértésként mondtam, még csak véletlenül se annak vedd! -
Cybernaut #70 Idézet a cikkből: " A hálózatok kiépítésénél szintén igyekeznek az oktatási intézmények segítségére lenni, az OLPC folyamatosan tárgyal az iskolákkal."
Ehhez a lehetőséghez azért oktatás is jár. Ráadásul sokan félreértettek pár dolgot a cikkben : "a színes mellett megjelenik a fekete-fehér, amely napfényben is jól látható, e-book olvasásra kifejezetten alkalmas."
Nekem ebből az derül ki, hogy nem fekete-fehér a noti, hanem van ilyen üzemmódja is. Ránézésre meg semmi gond nincsen a kijelzőjével!
Szerintem nagyon is használhtaó! -
Indigo #69 Ohh, aranyos ez a naívság... -
Cybernaut #68 "Családról, házról, élhető életről, kajáról, mittomén. De nem hiszem, hogy pont internetről, amit még látni sem látott..."
Nem tudom. A 8 éves szomszédom is simán elboldogul vele.
Nekem számíógép=Internet+tanulás. Tanulás alatt értem: ebook, webfejlesztés, programozás stb. Mivel nem játszom másranem használom. Az albérletbe ahová költöztem nem volt net; a gépet szinte be sem akpcsoltam.
smv: mindenkinek megvolt az az idő az életében amikor netet még csak nem is látott, most mégis fórumozunk. -
#67 Családról, házról, élhető életről, kajáról, mittomén. De nem hiszem, hogy pont internetről, amit még látni sem látott... -
Cybernaut #66 Szerintem az a probléma, hogy sokan csak fekete-fehérben tudnak gondolkodni.
Én betettem egy pár linket azért, hogy eloszlassam azt a félreértést, hogy Afrikában csak falvak vannak éhező gyerekekkel teli, akik napról napra az életükért küzdenek. Ez a két véglet van: a falvak és az üdülőparadicsomok.
igen ám, de a fekete és a fehér között van szürke is, olyan városokkal, ahol gettó szerrű körülmények között élnek az emberek panelházakban.
Hozzáteszem, nem voltam még Afrikában, viszont nem egy ismeretterjesztő műsor volt már a tv-ben ami pont az ilyen afrikai városokról, vagy esetleg kisebb településekről szól, ahol marha nagy a megélhetési bűnözés.
Nem véletlen írtam példának egyiptomot. Ha valaki nincsen tisztában az életkörülményekkel, akkor nézze meg Kairót. Kb 10 millós nagyváros ahlol bőven a mi színvonalunk alatt élnek az emberek. Nagyon nagy a forgalom, baromi régi kocsik közlekednek, mégis sok helyen nincs még áram sem. A házakat meg kb úgy kell elképzelni mint az Illatos úti putrit.
Baromi sok az éhező gyerek, de legalább ennyi nem éhező, viszont csóró ember él Afrikában. Gondolkodjunk már racionálisan! Ugye nem gondoljátok komolyan, hogy ezeket a laptopokat azoknak a csóró felpuffadt hasú kisgyerekek kapják, akiknek még arra sincs erejük hogy a legyeket elhesegessék magukról?
Valószínű, hogy nem is azok fognak hozzájutni akik mindenféle oktatás nélkül napi 16-18 órában teaültetvényeken dolgoznak vagy a földet túrják...
Ey másik dolog, hogy ebbe a laptop project-be nem kis energia és pénz lehet beleölve, és valószínű hogy a fórumozók többségénél egy kicsit okosabb emberek dolgoznak rajta. Szerintetek legyártanának egy csomó használhatatlan notebook-ot? Ezeket nem olyan kocka figuráknak szánják akik azt a baromi sok szabadidejüket arra pazarolják, hogy egész nap játszanak a fene nagy jó dolgukban. Én például szerintem nagyon jól ki tudnám használni ezekkel a paraméterekkel ezt a cuccot. Ha meg kéne vennem nem ezt venném meg, mert minden igényemet nem tudná kielégíteni, de ha ingyen adnák, akkor tudnám használni. Nem is beszélve azokról a csórókról akik még életükben nem láttak számítógépet.
Nem értem hogyha végre van egy jó kezdeményezés, akkor miért kell aztmindjárt leugatni. Talán sokaknak az a baja, hogy nem Ők kapnak ingyen powerbook-ot, mert ugye ezt a szart nem tudják használni, ezért aztán az afrikai emberek se kapjanak semmit még akkor se ha esetleg ennek hasznát tudják venni.
-
Indigo #65 "nem, csak veled ellentétben ismerem a kijelző paramétereit... "
Ha ismernéd, akkor nem beszélnél ostobaságokat... A techinaki paraméterei szerintem lehetővé teszik a szöveg jó olvashatóságát.
"neked ez olyannak tűnik mint egy könyv? Akkor ideje lenne megnézni egy ebook-ot, mielőtt nyomod a butaságot.."
Mert, neked minek tünik? LOL! Én láttam már e-bookot. És te láttál már MS féle e-bookot, ahol a szöveg minden egyes paarméterét állítani lehet (szín, betűtípus, betűnagyság stb.) Szerintem nincs semmi gáz, ha megfelelően lehet optimalizálni a kijelzőhöz a szöveget, kinek-kinek ízlése szerint.
A butaságot azt te nyomod, ész nélkül, folyamatosan. Persze aztán a számodra kellemetlen dolgokat megválaszolatlanul hagyod... -
#64 Nem értem miért gáz fekete-fehérben könyvet olvasni, egy átlagos (nyomtatott) könyv sem 32 bit színmélységű... A felbontás pedig szintén nem gáz, ha jól van optimalizálva a betűtípus. Például én simán olvasgatok 320*208-as felbontású PDA-kijelzőn. Mondjuk gyanítom, hogy a 100 dolláros laptopnak jóval nagyobb lesz a képernyő fizikai mérete, úgy már gond lehet a kis felbontás mert nagyobbak a pixelek.
-
BStage #63 "Vagy te már próbáltad a laptopot?:)) "
nem, csak veled ellentétben ismerem a kijelző paramétereit...
"http://www.laptop.org/OLPC_files/laptop-ebook.jpg"
neked ez olyannak tűnik mint egy könyv? Akkor ideje lenne megnézni egy ebook-ot, mielőtt nyomod a butaságot... -
Indigo #62 ""Én meg leírtam, hogy miért nem lenne megoldva."
ami mint kiderült, marhaság volt."
"Mert előbb-utóbb ott is roncsként végzik a gépek, és akkor 2 lehetőség van:
- vagy ott szennyezik a környezetet,
- vagy ők semmisítik meg szakszerűen irdatlan költésgekkel."
Leírtam egy ésszerű magyarázatot, nem? Nem derült ki, hogy marhaság, mert nem cáfoltál semmit, nem bizonyítottál semmit, csak a pofád járt. Szerintem elég világos amit leírtam, de látom nehéz a felfogásod, úgysem érted meg.
"mert tanulásra ugye alkalmatlanok, szemben ugye ezzel a laptoppal amivel még ebook-ot olvasni sem lehet normálisan."
Nem alkalmatlanok, de praktikusabb és olcsóbb a laptop. Hogy miért, már meg volt magyarázva többször is.
"Namost, mint már leirtam (de gyk. lásd lentebb megint) ez a laptop nem alkalmas még könyvolvasásra sem,"
Igen, ezt te leírtad... miközben fingod sincs az egészről... (Vagy te már próbáltad a laptopot?:))
"Olvasható felbontása a gépnek csak fekte-fehér (nem szürkeárnyalatos, fekte-fehér!) üzemmódban van..."
http://www.laptop.org/OLPC_files/laptop-ebook.jpg
Ha szerinted olvashatatlan, akkor keress fel egy szemorvost. -
BStage #61 "Én meg leírtam, hogy miért nem lenne megoldva."
ami mint kiderült, marhaság volt.
""Nyilván szükségük van a PC-re is." Ahol dolgoznak vele."
mert tanulásra ugye alkalmatlanok, szemben ugye ezzel a laptoppal amivel még ebook-ot olvasni sem lehet normálisan. Namost, mint már leirtam (de gyk. lásd lentebb megint) ez a laptop nem alkalmas még könyvolvasásra sem, de nembaj gyártsunk le belőle párszáz milliót az lesz csak a jó dolog, a környezetszennyezésnek meg az elmaradott országok éhezőinek.
"De ha úgy gondolod, magyarázd el nekem, miért is nem jó tanulásra"
bár már leirtam, de látom nem fogtad fel, ezért leirom mégegyszer. Olvasható felbontása a gépnek csak fekte-fehér (nem szürkeárnyalatos, fekte-fehér!) üzemmódban van, ha szinesbe rakod, akkor a felbontása nem éri el az ősrégi VGA-k 640x480-as felbontását sem! (a pda-mnak nagyobb szines felbontása van 65e szinnel) Utóbbit nem véletlen nem ajánlják olvasásra, mivel hosszú távon olvashatatlan. Fekete fehéren meg próbálj meg egy átlag könyvet elolvasni. Még szürkeárnyalatosan is elég gáz. Hát erről ennyit.
"Látom "nagyon képben vagy" :)))" -
Sámson #60 Ennyi korlátolt barmot is rég láttam egy helyen... -
Indigo #59 Figyelj, örülnék, ha végre megtanulnád értelmezni a mondatokat.
Én arra a kijelentésedre reagáltam, amelyben kijelentetted, hogy akkor a környezetszennyezés problémája meg lenne oldva. Én meg leírtam, hogy miért nem lenne megoldva. Erre te azzal jössz, mintha ezzel azt sugalltam volna, hogy sokkal ésszerűbb megoldás bezúzni a régi gépeket. Pffff...
"vagy zúzzuk be őket és helyette gyártsunk le párszázmillió másikat"
Nem ezt mondtam. Sőt, ezt írtam: "Nyilván szükségük van a PC-re is." Ahol dolgoznak vele.
De szerintem - figyelembe véve a körülményeket - a 100$ laptop sokkal praktikusabb a gyerelelnek tanulásra, mint egy nagy asztali gép (hogy miért, lásd: kvp #51 hsz).
"de még egyszerű informatikai feladatok elvégzésére is. (utóbbira ez a gagyi laptop nem alkalmas, de még tanulásra sem teljesen, ugyanis a képek iszonyatosan néznek ki fekete-fehér üzemmódban, igy a sokat emlegetett ebook olvasgatás kimerül a csak szöveges könyvekben, bravo. Szinesben meg sokat fogyaszt és használhatatlan a felbontása)"
Látom "nagyon képben vagy" :)))
Először is, nem Quakezni, nem dvd-t másolni, nem dolgozni fognak rajta, hanem tanulni. Ha megnézed a gép specifikációját, meg azt, hogy mire fogják használni, akkor nagyjából azért egybevág a kettő. Tanulásra alkalmas lehet a gép. (De ha úgy gondolod, magyarázd el nekem, miért is nem jó tanulásra).
Egyébként ha kiváncs vagy a gépre: http://wiki.laptop.org/go/Home -
Indigo #58 Pedig milyen jó lenne füvet szívni...
Akkor szerinted az ottani gyerek miről álmodik? Vajon arról, hogy majd az ükonokája is a földet fogja túrni? Nem hinném. -
BStage #57 "Mert előbb-utóbb ott is roncsként végzik a gépek, és akkor 2 lehetőség van:"
lássuk csak... van x millió teljesen használható gép a földön, amit a nyugati civilizáció "kinőtt" de tökéletes tanulásra, de még egyszerű informatikai feladatok elvégzésére is. (utóbbira ez a gagyi laptop nem alkalmas, de még tanulásra sem teljesen, ugyanis a képek iszonyatosan néznek ki fekete-fehér üzemmódban, igy a sokat emlegetett ebook olvasgatás kimerül a csak szöveges könyvekben, bravo. Szinesben meg sokat fogyaszt és használhatatlan a felbontása)
Most akkor ezeket vigyük át egy olyan világba ahol csúcstechnikának számitanak és még sokévig kiszolgálják az igényeket, vagy zúzzuk be őket és helyette gyártsunk le párszázmillió másikat (ami ráadásul igen haszontalan) és akkor majd azokat is lehet megsemmisiteni. Ismét hatalmas, nagy ötlet. -
#56 Ez tipikus globalizációs vita. Ha oda született, akkor az ottani helyzetek szerint éljen. Én se szívhatok füvet, mert magyarországra születtem. Mellesleg az ottani gyerek biztosan nem internetről álmodik. Szerintem. -
Indigo #55 Nem pont ezt írtad, de mindegy, magyarázkodj...
A normál asztali PC-kkel nem járnának jobban a gyerekek.
"ráadásul a környezetszennyezési probléma is megoldva, ezeknek a gépeknek a korszerű megsemmisitése nekünk irdatlan pénzekbe kerül."
Aha. Nyilván szükségük van a PC-re is. De nehogy már megoldja a környezetszennyezés problémáját az, hogy odavisszük nekik a kidobott gépeket, és akkor úgy lesz, mintha ezeket a gépeket soha nem is gyártották volna le... Mert előbb-utóbb ott is roncsként végzik a gépek, és akkor 2 lehetőség van:
- vagy ott szennyezik a környezetet,
- vagy ők semmisítik meg szakszerűen irdatlan költésgekkel.
Melyik változat tetszik jobban? -
Indigo #54 Mindenki ezt a vagy-vagy dolgot szajkózza...
Vagy ivóvíz, vagy számítógép... Vagy védőoltás, vagy internet... Vagy traktorok, vagy 100$-os laptop...
A dzsungelbe a traktorok mellé miért nem vihetnek laptopokat a gyereknek? Vagy az nem ugyanolyan gyerek, esetleg nincs joga tanulni? Hogy majd 200 év múlva is a vetőgéppel szarakodjanak, csak mert rossz helyre születtek?
Az informatika szolgáltatóipar, valóban, és nem közvetlen fogja felszámolni az éhezést, mert bitekkel valóban nem laknak jól. Viszont nem nagyon van más választásuk, a fejlődés ma már együtt jár az informatikai struktúra fejlődésével, pláne, ha azt akarják, hogy pénz áramoljon az országukba (most nyilván a minimális, de szükséges dolgokra gondolok, nem internet2-re vagy intelligens otthonokra... :) -
#53 Nem hiszem, hogy Afrika valami húdenagyot fog tanulni,
vagy tudni ennek a kütyünek a kapcsán,
és semmi olyan Nyugati szánndék nem áll mögötte,
hogy technológiai előrelépést érjünk el,
és munkahelyeket teremtsünk itt nálunk,
amellyel még erősebb dömpingállamokat hozhatunk létre,
és döglesszük meg a csóringereket.... -
#52 Érdekesnek találom, hogy a legutóbbi számtalan hozzászólás mind arról szól ,
meg lehet e tanulni, vagy nem, hogy kell feljett országot létrehozni.
Pl. Afrikában a tudással nem is annyi gond volna,
csak a mezőgazdaság terén, ha nem öntenék el az országot
az ételszuszpenziók, amelyeket Európa állami támogatással dömpingel ki a kontinensre.
Nem az a kérdés, hogy tudnak e szántani,
mert tudnak, hanem, hogy minek ha mindehol holland
zöldség és étel van ott, és német tej.
Ez a gép is csak egy ujabb szeg a koporsóba,
mert majd elcserélik kevés pénzre,
hogy EU tejet vegyenek rajta, igy szóval elég abszurd a dolog. -
kvp #51 "Egyrészről, ha ezek a laptopok korszerü ,infrastrukturával rendelkező afrikai városokba mennek, akkor minek rá például kurbli?"
Mert oktatasra nem alkalmasak a regi gepek. Kulon gepterem kell nekik, nem lehet hazavinni oket, nem lehet fuzet helyett hasznalni. Ezeknek a laptopoknak az az ertelmuk, hogy digitalis palatablakent lehet oket hasznalni, ami a regi oktatasi modszer egy uj valtozata. Azert van bennuk mesh wifi hogy ne kelljen halozatot epiteni. (nalunk is van ilyen a katasztrofavedelemnel) Azert van bennuk halozati csatlakozo es kurbli is, hogy halozatrol is menjen, de ha eppen nincs keznel konnektor, akkor ne kelljen panikolni. Azert ilyen a formatervezesuk, hogy tobbet birjanak. (egy ehez hasonlo szigetelt utesallo ipari laptop meg hasznaltan is millios arban van)
A technologia fo elonyei:
-nem kellenek nyomtatott konyvek, mert letolthetove lehet oket tenni
-barmelyik tanar keszithet uj tankonyvet, amit utanna ingyen szet lehet osztani
-azonnali kommunikaciora lehet hasznalni, azaz ha van gyerek a csaladban, akkor mivel a gyerek este hazaviszi a gepet a szulo is megnezheti az aktualis idojarast (foldmuveles), vagy kereshet vevot a termekeinek (kisipar), lasd meg: fair trade
Az alapelv, hogy ha tudast adsz az embereknek akkor nem lehet oket olyan konnyen kizsakmanyolni, es ha ez nem sikerul, akkor marad annyi penz az adott orszagokban amibol mar jobban elhetnek. Ez a kezdemenyezes nem az ehezoknek szol, hanem a nyugati nagyoke altal elnyomott orszagok lakossaganak. (forradalmat megsem hirdethetnek, de a tudast megadahatjak a bekes fejlodeshez)
ps: Jelenleg az otlet tamogatoi az amerikai imperializmust ellenzo fejlodo orszagokbol kerulnek ki. Szamukra a tarsadalom tudasszintjenek novelese nem csak gazdasagi kerdes. -
#50 Amúgy erről már volt itt hír az SG-n. Arról szólt, hogy a harmadik világberi országok baromira nem örülnek neki, hogy odavisszük a hulladék pc -ket, merthogy "túl sok a hibás". -
#49 Én is szűklátókörű vagyok. Ők nem tudják kihasználni, én ki tudnám. Magyarország sem hiszem, hogy bennevan a legjobban élő 10 országban, ergó járjon nekünk is. Fizetek érte akár 200 dollártis, de bárki bármit mond: egy nyugati ember sokkal, de sokkal jobban ki tudja használni egy ilyen gép képességeit. Azért, mert elméletileg mi nyugatiak vagyunk, nem hiszem, hogy mindenkinek lenne pénze extraspéci laptopra, amikor iskolába, tanulni, unaloműzőnek, olvasgatni, programozgatni például príma kis cucc ez.
Afrikában pedig ha beledöglünk, akkor is lesz éhinség, meg járványok, de egy laptop nem váltja meg őket. Békén kellene inkább hagyni őket, eddigis elboldogultak, ezután is megoldják. Szerintem akik ott nagyvárosban élnek, azoknak sincs nagyobb szükségük rá, mint egy itteni diáknak, akik pedig falvakban, és vadásznak, meg földetművelnek, azoknak pedig teljes mértékben felesleges.
És igen, én szűklátókörű, egoista állat vagyok. -
BStage #48 ne ezt most nem irom le mégegyszer, tökéletesen összefoglaltad :)
persze, hogy vannak civilizált városok ahova érdemes lehet technikát vinni, irtam is már a legelső postomban is, hogy ha adottak a körülmények az informatikához, akkor oda kell vinni a fejlett államokból kidobott gépeket, nagyságrendekkel jobban járnak vele, mint ezzel, ráadásul a környezetszennyezési probléma is megoldva, ezeknek a gépeknek a korszerű megsemmisitése nekünk irdatlan pénzekbe kerül. -
assdf #47 Hm... érdekes irányba ment el ez a vita. Szerintem részben itt mindenkinek igaza van. Egyrészről, ha ezek a laptopok korszerü ,infrastrukturával rendelkező afrikai városokba mennek, akkor minek rá például kurbli? Vagy miért nem visznek nekik például magyarországról használt számitógépet? 150 dollárért (150x250~40000 HUF) már egész szép kis használt gépeket lehet kapni, igy egyúttal csökkentenék a környezeti szennyezést is, hisze ezek a gépek amúgy vagy egy polcon rohadnak (mert már régi nincs használva van helyette újabb) vagy a szeméttelepen szennyezik a környezetet. És ebben is nagy üzlet lenne, sőt van is mivel tudtommal például dél amerikába európából rengeteg használt p2-p3as gépet visznek ki, mivel ez ott még csúcstechnikának számit.
Másrészről ha meg nem korszerü városokba viszik hanem a dzsungelba a laptopot, akkor meg jogosan merül fel bstage kérdése, hogy mi a francnak is? Vigyenek nekik traktort, vetőgépet, meg vetőmagot... Az informatika nagyon látványos, csak épp mindig kifelejtődik hogy az informatika szolgáltatóipar! Magyarán csak akkor életképes ha van rá igény és kereslet, márpedig az éhinségre elsősorban nem ez a megoldás és nem is lesz rá kereslet.
Na tehát a fennti paradoxonok miatt itt mindenkinek igaza van, és valószinüleg felsőbb szintem megintcsak a pénz beszél elv érvényesül. -
fflx #46 reggel a petofi radioban volt egy musor, ahol valami irodalmi akademiarol volt szo, azt mutattak be, hogy emberek oda jelentkeznek, hogy kortars irok eloadasit hallgathassak meg. erre valaki bekuld egy olyan sms-t, hogy most, amikor gazaremelesek vannak honnan van ezeknek ilyenre penzuk, mire jo az, hogy ezek ilyen hulyesegekkel toltik az idejuket.
te BStage, veletlenul nem te kuldted be azt az sms-t???
szuklatokorunek nevezel embereket, mikozben azt szajkozod, hogy afrikaban gyakorlatilag teljesen felesleges technologiat adni az embereknek, mivel ott ugyis eheznek meg jarvanyban pusztulnak a tomegek. hidd el vannak arrafele is civilizalt helyek, varosok, iskolak, 'normalisan' elo gyerekek. szerinted pl az a rengeteg indiai informatikus a foldbol nott ki? ugye az ossznepessegeghez kepest elenyeszo a szamuk, megis az orszaguk szamara meghatarozo szereplove nottek ki magukat, vajon miert? -
irkab1rka #45 Hm,
tudjátok mit? Kapitalistáknak legyen 200, kevésbé szerencséseknek (kontinentálisan!) 100 és rendbe vagyunk.
-
neoG #44 Épületes barom mindenhol van (most csak általánosságban szóltam,
nem azt a b@lfasz senkiházi Pákót akartam minősíteni)
Szal biztosíthatlak, hogy vannak ott okos,értelmes emberek! -
roliika #43 Hmmm...de van aki úgy hülye ahogy van, példa erre Pákó. :DD
Több éve itt él, megtanult magyarul beszélni /fogjuk rá/, de ennyi...ennél többet nem tud, noha volt rá vagy lett volna rá alkalma kicsit művelődni is.
Katasztrófa a csávó, remélem az afrikaiak nagy része nem ilyen sötét...belül. -
Cybernaut #42 Egy másik Welcome to a modern Africa -
Cybernaut #41 Komolyen mondom, hogy beírtam a googliba két szót: Africa+city.
Nézzetek már utána, hogy mekkora nagyvárosok vannak ott!
egy afrikai város
De elég ha csak Egyiptomnál maradunk. Annyian laknak ott mint egész Magyaroszágon összesen... -
Cybernaut #40 Lehet hogy pár embernek le fog esni az álla, de Afrikában nem csak pár kunyhóból összetákolt "faluk" vannak, hanem panelházakból "lakótelepekből" álló vaosok is, iskolákkal és oktatással.
Valószínűnek tarom, hogy ezek a notebook-ok az utóbbiakhoz fognak megérkezni. -
Indigo #39 "ez fantasztikus megállapitás. minden bizonnyal összhasonlitható élethelyzetben is vagy az éhező, nyomorban élő, járványban haldokló gyerekekkel"
Az a baj, hogy te vagy a szűklátókörű, ha ennyire sarkítasz. Cybernaut nagyon helyesen mondta:
"Azt még hozzá kell tenni, hogy az afrikai népesség nem csak fefpuffadt hasú kisgyerekekből ál. Ott is vannak iskolák meg diákok. Valószínűleg ez utóbbiak jutnának hozzá ezekhez a lehetőségekhez."
Szerinted Braziliában, Argentínában, az Afrikai országokan, Thaiföldön csak "éhező, nyomorban élő, járványban haldokló gyerekek" élnek? Na ez a szűklátókörűség.
"de mondjuk akkor se ilyen hulladékkal, hanem normális, mindenre használható gépekkel"
Nagyon sok helyen nincs áram, vagy ha van is, a "rendes" gépeket nem bírja el a villamos hálózat, mert ugye nem arra lettek méretezve. Ez a "hulladék" meg legalább kurblis, ráadásul amire használni kívánják arra (állítólag) pont megfelelő. -
Cybernaut #38 Nem értem ennek mi köze van élethelyzetükhöz. Ha iskolába tud járni valaki, akkor mi akadálya lehet annak, hogy unalmas perceiben ne nézzen utána új információknak. Pláne, ha változtatni akar az életén és az unalmas percein kívűl még a tanulásra akar fordítani egy kis időt. Valószínűleg ez nekik nem létszükség ahogy nekem sem, viszont megfelelő hozáállással nagyon hasznos lehet.
Elég elvont példa, de gondolj bele középiskolás taulmányidba: Felvilágosodás kora. Előtte is elég gyalázatosak voltak a körülmények, nagynon sokan éheztek,
de a felvilágosult uralkodók ráébredtek, hogy az oktatásnak nagyon fontos szerepe van a jövőjük alakításában. Itt nem egyszerűen oktatásról van szó, hanem hatalmas tudásanyagról, és a világ megismeréséről. Ismét hozzáteszem, ha valaki fogékony rá. Az is elég lehet ha új ötleteket tudnak meríteni ebből a tudásból.
Lássuk be, az hogy valakinek van lehetősége új információkhoz jutni, az azért sokkal jobb mintha nicsen. És itt erről van szó. Attól hogy nincsen erre lehetőségük, attól még ugyanúgy éhezni fognak... -
Indigo #37 "nagyon jó. akkor végre mondanál egy olyan mezőgazdasági példát is amihez a fillérekbe kerülő könyvek nem jók, hanem egy gagyi notebook kell hozzá?"
Egyrészt a könyvek sem fillérekbe kerülnek. (Van némi sejtésed róla mennyibe kerülnek a tankönyvek?) Másrészt mondtam, hogy nem a "gagyi" laptop mellett érvelek. Harmadrészt mondok neked egy létező példát az informatika mezőgazdasági alkalmazására. Pl Afrikában vannak hatalmas ültetvények, amiknek az öntözésére nem vettek fel 50.000 embert, hanem kiépítettek egy öntözőrendszert, ami egy központi rendszer segítségével működtethető. Az egész működtetéséhez elég néhány tucat ember, akik tudják kezelni a számítógépeket. Mellesleg külföldi tőkéből épült az ültetvény, és a befektetők már csak ilyenek, szeretnek okosan gazdálkodni a pénzükkel. Cserébe viszont munkát adnak a helyieknek.
Márpedig a nyomorból az fogja kihúzni ezeket az embereket, ha munkát biztosítanak nekik. Mondjuk külföldi beruházásokkal. Viszont ehhez meg az kell, hogy legyenek képzett emberek, és igen, tudják használni a számítógépet (legalábbis egy részük), mert manapság már nem divat palatáblára írni és füstjelekkel kommunikálni... Legalábbis a cégek nem mennek vissza a középkorba a kedvükért.
"mert kvára nem könnyit semmit az életükön, csak mégnagyobb nyomorba kerülnek, mert hülyeségre költik az amúgy is nulla pénzüket. (a kormányuk)"
Ha így is úgy is nulla a pénzük, akkor azt nem mindegy mire költik?
Mellesleg adhatnának nekik napi két ebédet is. DE minenki tudja, hogy egy államnak a legjobb befektetés a gyerekek oktatása, mert azzal a jövőbe fektetnek be.
"Elvégre van ott pénz dögivel, nem azért éheznek, nyomorognak és járványban pusztulnak tömegével, mert nincsen pénz, hanem, mert nincsen notebookjuk..."
Azért nyomorognak, mert nincs pénzük. Azért nincs pénzük, mert nincs munkájuk, megélhetésük. Azért nincs, mert önerejükből képtelenek munkahelyeket, működő gazdaságot létesíteni. Ezért kell a külföldi tőke, ezért kell az oktatás stb stb stb... Ezt egyszer már leírtam. -
roliika #36 "A szegénység sok mesterségre megtanít". -
roliika #35 Oda lehet adni nekik simán a notit, és szerintem jó dolog nekik is ...miért?
1: Mert kajájuk ugyan nem lesz és éhezni fognak még 1 ideig, de megtanulhatják, hogy kell írni, hogy kell olvasni, mi az a számítógép, távolis országokról kaphatnak hírt bővül a tudásuk, amit később mindenféleképp tudnak hasznosítani, káruk nem szármaiz belőle.
2: Ha nem kapnának notit és mondjuk még 50 évig nem lenne semmi változás, akkora lenne az információs és digitális szakadék... hogy az akkorra már nagyon valószínű létező bionikus lények fogalmát végképp nem értenék...de ez nem is akkora gond, de az inkább, hogy addígra mi ősemberként tekintenénk rájuk, és ők magatehetetlenül kihalnának.
Noha lehet, sőt biztos, hogy ha ugyanolyan körülményeket biztosítanánk nekik vagy csak jobbat mint most bármilyen ezközzel, ők is képesek lennének pozitív eredményeket femlutatni...pl lehetnének ők is jó orvosok vagy feltalálók vagy Flextronicsos biorobotok. :)
A lényeg, hogy BÁRMILYEN pozitív nagy emberszámot érintő bethatás következik be, az életkörülményeik egy idő után javulnának mindenképp.
Errre jó a notebook, de jó lehet 1 kupac tanár, vagy 1 kupac szakmunkás aki betanítja őket vagy bármi. Ráadásul a notit biztos érdekesnek és csodásnak találják, ezálltal méginkáb meg akarják érteni, mert ilyen az ember természete. Az ismeretlent mindíg meg akarja érteni és mindíg oda vágyik. )