Berta Sándor

Még nem elég kiforrott az UPnP-technológia

A számítógép irányítása a televízió képernyőjéről, a redőny fel- és leeresztése a telefonnal vagy a hűtőszekrény tartalmának lekérdezése az autóból nem is olyan utópisztikus gondolat, mint azt elsőre hinnénk.

Az Universal Plug and Play (UPnP) ötlete nem új keletű. Maga a technológia már lassan hat éve létezik, azonban ez a hosszú idő is kevés volt ahhoz, hogy kinője gyermekbetegségeit. A szakemberek azonban most mégis bizakodóak, a kutatók és az ipar bíznak abban, hogy a bevezetőben említett dolgok hamarosan valósággá válhatnak. Ezt bizonyítja, hogy a szárnyait bontogató UPnP eddig már számos korábbi rendezvényen (CeBIT, IFA stb.) bemutatkozott, de valahogy mégsem terjedt el. Pedig a technológia lényege nagyon egyszerű: lehetővé tenni a szórakoztatóelektronikai készülék és a háztartási berendezések egymással való kommunikációját.


Ma még nagyon vegyes hálózatokat használunk

S hogy miért nem terjedt még el a technológia? "Sajnos a háztartási készülék között még alig vannak UPnP-kompatibilis készülék. Ennek oka nagyon egyszerű: a gyártók nem akarják, hogy a készüléküket egy másik konkurens vállalat terméke irányítsa. Ahhoz hogy az UPnP a valóságban is működjön, egy egységes szabványra volna szükség, de gyakorlatilag lehetetlen, hogy a gyártók minden részletkérdésben megállapodjanak" - világított rá az egyik lehetséges okra Thomas Jenschar, a Fraunhofer Intézet Nyílt Kommunikációs Rendszerek Intézményének kutatója.

A szórakoztatóelektronikai piacon viszont más a helyzet, ott már helyet követelt magának az Universal Plug and Play. "A gondot itt a termékek drágasága jelenti. Egy márkás multimédiás szerver például 1800 euróba kerül. Hiába jó a technológia, ennyi pénzt senki sem akar áldozni rá. Ráadásul az a probléma, hogy minden gyártó saját megoldásait helyezi előtérbe, és ezen a piacon is jelen van. A gond csak az, hogy ezek a rendszerke képtelenek együttműködni" - mondta Sven Schulz, a Computerbild német szakfolyóirat munkatársa.


A cél, hogy a háztartás eszközei egymással is kommunikálhassanak

"Pedig egy UPnP-rendszerhez nincs szükség számítógépekre, bőven elég a zenelejátszók vagy a merevlemezes DVD-írók tárolókapacitása. Már csak egy vezeték nélküli routerre van szükség és minden új a hálózatba csatlakoztatott eszköz képes lenne hozzáférni az adatokhoz" - állítja Arno Kral, a tomsnetworking.de online magazin főszerkesztője.

"További problémát jelenthet, hogy mennyire könnyen kezelhetőek az UPnP-hálózat részét képező különböző készülékek. Nem létezik ugyanis egységes kezelőfelület, minden berendezés a maga szoftverén keresztül csatlakozik a rendszerhez. Az Universal Plug and Play-technológia csupán a különböző eszközök kommunikációját teszi lehetővé. Egy ilyen hálózat ugyanannyira biztonságos vagy támadható, mint egy hagyományos vezetéknélküli rendszer. Azt ugyanakkor mi magunk állíthatjuk be a router segítségével, hogy melyik eszköz csatlakozhat például az internetre és melyik nem" - mondta végül Thomas Jenschar.

A kérdés azonban továbbra is nyitott: vajon képesek lesznek-e valaha is együttműködni a különböző gyártók, vagy ez a nagyszerű ötlet is örökre eltűnik a történelem süllyesztőjében?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lalicsiga #8
    lenne 1 kérdésem: sima, nem symbian -os rendszerű mobillal meg lehet-e oldani, hogy a sz.gépet bluetooth-on keresztül irányítsam, vagy legalább minimálisan?
  • Morden23 #7
    Vannak ilyen rendszerek már. Pl. a Wally nevű hajógyártó cég használ hasonlót a Wallypower 118-as hajóján. Minden automatizált, és a tévétől a napvédő ablakokig mindent tudsz akár egy konzolról, vagy távolból irányítani.
    De a házamba, köszönöm, valóban nem kell
  • freeman07 #6
    "A gond csak az, hogy ezek a rendszerke képtelenek együttműködni" - mondta Sven Schulz, a Computerbild német szakfolyóirat munkatársa." rendszerek
  • Gerygrey #5
    Persze, egy kicsit túloztam.
    De ki tudja, ha elterjednek ezek a rendszerek, mennyi idő múlva áll elő valaki a spyware-ek új generációjával, amelyik kinyitja a lakásod ajtaját és behűti a betörőnek a sört... :)

    Tetszik a dolog, legyen ilyen otthoni upnp-s megoldás, de én netre azért nem kötném rá a kecót.
  • roliika #4
    A végén még itt is lesznek normálformák mint az adatbázis normalizálásnál...pff
  • Omegared #3
    1900 (a repülés hajnala): Milyen jó lesz, ha majd az óvatlan, eretnek repkedők zajonganak a fejünk felett, lekaszálják a búzamezőinket, meg még ránk is zuhannak...

    Bocsi Gery de ez ilyen volt
  • Gerygrey #2
    Milyen jó lesz, ha majd az óvatlan, tűzfalat nem használó usernek nemcsak a PC-jén tárolt adatait csenhetik el a "hekkerek", hanem rá is gyújthatják a lakást mondjuk a kávéfőző távolról történő bekapcsolásával...
  • turul16 #1
    "A kérdés azonban továbbra is nyitott: vajon képesek lesznek-e valaha is együttműködni a különböző gyártók, vagy ez a nagyszerű ötlet is örökre eltűnik a történelem süllyesztőjében?"
    Igen, csak győzzük kivárni.. , meg lehet, hogy addigra már nem igy hívják,de ezt tudja.