Specker Balázs

Az IBM is támogatja az áramvezetékes internetet

Az IBM új partnerével, a houstoni Center Point Energyvel próba jelleggel, egy elektromos hálózatot használó szélessávú internetelérést (BPL) hoz létre a közeljövőben. A két cég Houstonban tervezi felállítani központját a szolgáltatás bemutatásához.

A CenterPoint nemsokára 220 otthonban lát hozzá a teszteléshez és még augusztus folyamán végigviszi a projektet. A elképzelés merészen egyszerűnek hangzik: végy egy adaptert, csatlakoztasd az elektromos hálózatoz, kösd rá a számítógépedet, és már indulhat is a szélessávú szörfözés - olvasható a WebProNews oldalán.

Don Cortez, a Center Point BPL technológiáért felelős alelnöke elmondta, cégét nagyon vonzza az a lehetőség, hogy egy közműszolgáltató végre betekintést nyerhet abba, mi is történik elektromos hálózatában. Kiemelte, hogy az internetszolgáltatáson kívül mindenképpen előnyt jelent számukra a technológia révén megoldható automatizált mérőleolvasás és a karbantartások hatékonyabb nyomon követése. "Megpróbáljuk hálózatunkat a 21. század színvonalára emelni. Így nyomon tudjuk követni hogy mi zajlik rendszerünkben, és nem csak akkor vesszük észre hogy baj van, amikor elmegy az áram. Ez hatalmas előrelépést jelent a számunkra" - nyilatkozta Cortez.

A BPL révén gyakorlatilag bármely vezetékes árammal ellátott otthon vagy iroda magában hordozza az azonnali szélessávú internetezés lehetőségét. Ez a tény a kábeles és egyéb telekommunikációs moguloknak igencsak sérti az érdekeit, ezért mindent elkövetnek, hogy meggyőzzék a törvényhozást a BPL tiltásáról - írja a vnunet.com.

A kísérleti projekt azonban még távolról sem mondható tökéletesnek. A korábbi európai próbákat követően a Mitsubishi Electric Power Productsnak - a Center Point egyik értékesítőjének - hozzá kellett igazítania néhány berendezését az amerikai elektromos hálózathoz a két rendszer közti eltérések miatt. Az IBM-nek és a CenterPointnak szintén nagy figyelmet kell fordítani az esetleges interferenciákra - ugyanis az a tény, hogy a BPL megzavarhat más, rádiófrekvenciát használó eszközöket, felháborodást keltett bizonyos körökben, mint például az amatőr rádiósok táborában, és politikai kérdés lett. A két cég állítása szerint mostanra már sikerült stabilizálni és elfogadható értékeken belül tartani az esteleges interferenciákat - számolt be a TechWorld.

A múlt héten arról számoltunk be, hogy a Goggle, két másik beruházó céggel együtt mintegy 100 millió dollárt (körülbelül 20 milliárd forint) adott a Current nevű, szintén BPL szolgáltató cégnek. A Current a Cincinati Cinergy Grouppal együttműködve már kereskedelmi forgalomba hozta technológiáját Indianában, Ohióban és Kentuckyban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Roli #10
    Egyébként meg inkább a WiFi technológiát kéne telepíteni! Csak egy antenna(vagy több, nálunk van mindkét megoldásból) és máris bárhol elérhető a net. nem kell drága kábel meg fektetés, csak akinek kell a szolgáltatás vesz megfelelő kártyát, kap jelszót estleg mindenkinek ingyenes lehetne és akkor még az sem kell. Az én WiFi kártyám pl 22MBit-et tud csak a hálózat nem ad annyit. Optikai kábelen mehetne az adat a központig utána pedig szétlövik WiFin mikrohullámon! Ez lenne az igazi! Bárhol az országban leülnék és netezhetnék! Természetesen városon belül gondoltam. Nem konnektort kéne keresgetni. Amúgy meg az optikai kábel pontosan is hogy nagyon olcsó láttam róla egy TV-műsort és Keleten már annyit lefektettek belőle, hogy a kapacitásának még a 20%-át sem használják ki! A lefektetéssel van a gond, de hát ott a sok munkanélküli...
  • Roli #9
    Nincs bekapcsolva a WakeOn LAN de olyan feszültséglökés keletkezik pl egy nagyobb fogyasztó ki vagy bekapcsolásánál, vagy amikor ívet húz két érinkező között az áram, hogy a táp azt hiszi, hogy a gombbal adtad neki, mivel a bekapcsológombbal egy impulzust adsz egy áramkörnek, ami elndítja az összes többit.
  • HUmanEmber41st #8
    http://www.sg.hu/cikkek/37983
    bocsi, itt írtam le ezt a dolgot..
  • HUmanEmber41st #7
    http://www.sg.hu/cikkek/38069
    Itt leírtam, miért kerül ez is elég sok pénzbe.. szvsz parasztvakítás...
    A transzformátor szakaszhatárok ugyanis csak 1 körzeten belül teszik lehetővé...
  • gakoska #6
    én gépem is kapcsolt már be magátol, és nem is volt benne hálókártya
  • avman #5
    Tán ki kéne kapcsolni a wake on lant.
  • Roli #4
    Ja jön eg nagyobb tranziens a hálózaton és szétnyomja a gépet! Nálunk legalábbis néha olyan jön, hogy a gép bakapcsol magától!
  • tmpx #3
    Király... mindehol net márcsak a virtuális 3d-s környezet hiányzik és kezdődhet a cyberpunk!
  • FTeR #2
    wiki
  • myke #1
    és milyen sebességet lehet elérni ezzel?