Gyurkity Péter

Eredményes az iszlám online propaganda

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a veszélyesnek tartott szervezetek hatékonyan terjesztik ki befolyásukat az interneten keresztül és ez a törekvés egyelőre nem ütközik semmilyen ellenállásba.

A Reuters összeállításában több amerikai szakértő is megszólalt, akik egyetértenek abban, hogy az amerikai hatóságok és titkosszolgálatok még a probléma megértéséig sem nagyon jutottak el, nem hogy kezelni tudnák azt. Adataik arra mutatnak rá, hogy a Szent Háborúra, azaz Dzsihádra hívó tömörülések, élükön az al-Kaidával, hatékonyan használják fel a világháló adta lehetőségeket, teljes mértékben kiaknázva az így megnyíló kommunikációs csatornákat, miközben az amerikai kormányzat - minden igyekezete ellenére - nem képes ugyanerre.

Terjedelmes anyagról van szó, amelynek 60 százaléka a Nyugat elleni szembenállásról szól. A legtöbb szöveg arab nyelven található meg, de egyre több angol és egyéb nyugati nyelven íródott fordítás bukkan fel, amelyek a fejlett országokban lakó muzulmánokat célozzák meg. Különösen népszerűnek mondható a "Felhívás a Globális Iszlám Ellenállásra" című, 1600 oldalas mű, illetve több más alkotás, amelyek kivétel nélkül a háborúval, a követendő úttal, az ellenállás módszereivel foglalkoznak. Elsősorban ezeknek köszönhető, hogy - jelentős muzulmán kisebbsége révén - az Egyesült Királyság és Kanada is érintetté vált a problémában.

Mindeközben az első vonalban harcoló Egyesült Államok többnyire tehetetlenül figyeli ezt a térhódítást. Bár az internetes tartalmak nyomon követésében az FBI, a CIA, a Titkosszolgálat, és több más szervezet is részt vesz, az online hadjárat eddig javarészt megválaszolatlanul maradt. Rita Katz, a megfigyelésben szintén szerepet játszó SITE Institute igazgatója egyenesen úgy fogalmaz, hogy az amerikai hatóságok még csak nem is értik annyira a problémát, hogy eredményesen küzdjenek ellene. Ehhez mindenekelőtt a jelenség hátterét, az átfogó folyamatokat kellene feltérképezni, a probléma lényegét megérteni, ami mindeddig elmaradt.

A szakértők egyetértenek abban, hogy sok függ az online propaganda sikerétől, hiszen itt dől el, hogy mennyi támogatást és utánpótlást (személyi és anyagi) tudnak szerezni a másik oldalon. Ám ez a felismerés is csak nemrég jelent meg, így a válasz még várat magára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #28
    "Másrészt az Iszlámot, mint vallást sosem kényszerítették más vallásúakra, főleg nem a Keresztényekre, és Zsidókra."

    Nono! Azért ez sajnos nem egészen van így!
    Néhány példa:
    Kövezés az evangélium hirdetéséért
    Bevándorló nemi erőszak hullám Svédországban
    Muszlim nemi erőszak járvány Skandináviában

    Főleg az utóbbi 2 link tartalmát tartom durvának...
    Ennyit arról, hogy terjesztik-e a hitet és szokásaikat erőszakkal...

  • duke #27
    "Mint ahogy nalunk sem egesz Magyarorszag a felellos pl. TV -nel tortentekert. Ott is csak a nepeseg kis hanyada lehet felelos (esetleges) terror cselekedetekert."
    igen a nepeseg egeszen kis hanyada,olyan kis hanyada,hogy egesz konkretan megnevezhetok,egy bizonyos gy f monogramu szemelyrol van szo.
  • Inquisitor #26
    "Tudom, éppen ezért kérdeztem, hogy honnan idézik akkor az agressziv tanításokat?"
    Miért síkhülye Inkvizítorok és keresztes háborúkat indító elmebetegek honnan vették hozzá a gógyit?
    Azért bármennyit szenvednek vele egyes ajahtollahok, még se lesz egyenlő a muszlim az asszaszinnal ...
    Jelelnelg a vallásmagyarázatokat gyártó hét iskolából pont a két legerőszakosabb és legantihumánusabb befolyása erős. Másrészt a népeknek vannak fejlődési fázisai, ahol a radikális oldal erős, ott ők azon a szinten állnak, ahol a keresztény európa állt keresztesháborúk idején. Kérdés z emberiség másik fele túléli e, míg kinövik? :)
  • JL666 #25
    De úton vagyok. Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy egy picivel több profitért cserébe lehet nagyobb nyűgöt vesz a nyakába a nyugati világ.
  • Moghorath #24
    A világháló is ott született, valószínűtlen hogy ne lenne teljes rálátásuk.
    És ne feledjük hogy a felhasználók száma magas, de a föld népességéhez mérten még mindíg kevés. Szóval tudnak ők mindent, parasztvakítás..
  • irkab1rka #23
    Hogyhogy semmit nem tud tenni az usa. ne vicceljünk már.
    A Föld lakosságának legalább 1/3-a angolul tanul :)
    Már rég használják a netet, annyi van, hogy más szervezetek és célok is kezdik használni a netet. Sajnos az internet alapvetően demokratikus médium... Mindenki azt mond amit akar. Ez egyrészt ugye triviálisan jó, másrészt ugye triviálisan rossz. Annyira jó, amennyire a szólásszabadság(od) jó, és annyira rossz, amennyire a (más véleményen lévők) szólásszabadság(a) rossz.

    Ez van, én már mondom egy ideje, hogy a diktatúra a megoldás (én vezetem persze :)))

    "...Szavazz rám, beváltom minden reményed,
    Nincs hangod, használd az enyémet.
    Most elindulok, ha harc, legyen harc..."

    Európa Kiadó
  • Kornan #22
    Nem zoroaszterizmusnak vagy minek hivták?A roma total warba legalábbis ez volt ha jól emlékszem. :)

    Az a gond az iszlám világgal ,hogy túl sok a radikális,szélsőséges elem.Ennek több oka van egyrészt több iszlám országban nagyon erős a vallás szerepe,sok szokásuk van és a gyerekeket is erre nevelik,nem hagyva,hogy saját maguk döntsék el mit tartanak igazságnak.Másrészről Amerika az oka,hogy anno még támogatta az iszlám országokat a szovjetúnióval szemben+vett egy csomo olajat amin meggazdagodtak,különben még mindig hegyi kecskepásztorok lennének,támogatva ezzel az ott élő iszlámokat akik közül néhányan a pénzt a vallás terjesztésére... fordították.Most meg háborúzik velük ami azt eredményezi,hogy többen állnak be terroristának.

    Szerintem ha most nem is lenne ilyen konfliktus előbb utóbb szembekerült volna egymással a nyugati gondolkodás és a valláson alapuló világszemlélet.Az egyik a szabad gondolkodásra nevel a másik egy "agymosás",egy tanmese amit sokan bevesznek és a maximum az értelmezésében van eltérés.Pl az iszlám miért csak három vallást ismer el?A többi vallás mitől kevesebb?Amit én gondolok a világról az mitől kevesebb?Meg sem forul a fejükben ,hogy esetleg hazugság az egész Korán,és tévednek.Én sosem fogom megérteni hogyan lehet több 100 millió embernek beadni egy mesét,mert mindegyik vallásnak nem lehet igaza,maximum csak részben.
    Most meg az van ,hogy többen közülük meg akarnak semmisíteni minket,mások csak csöndben azt mondják,hogy miért kéne harcolniuk ha egyszer úgyis annyi iszlám lessz a nyugati országokban,hogy majd átveszik a hatalmat,mert szerintük csak nekik van igazuk és mindenki más tévúton jár.Azt aláírom ,hogy vannak köztük békés emberek is,ahogy itt is vannak nagyon hülye emberek.
  • Hamlet #21
    Tudom, éppen ezért kérdeztem, hogy honnan idézik akkor az agressziv tanításokat?

    Az iszlám "korábban" sokkal toleránsabb "volt" a többi vallással szemben mint a keresztény.
  • Matyóhímzés #20
    Ezt honnan veszed? :)
    Az Iszlám 3 vallást ismer el saját magán kívül, a Zsidót, a Keresztényt, és a hajdani perzsák vallását, aminek most az istenek sem jut eszembe a neve. :)
    A Koránban benne van az egész Ószövetség a Bibliából, Jézust, és tanitásait ugyanúgy tisztelik, mint Mohamedét. Úgy tartják, hogy ez a 3 vallás hívői is Allahban hisznek (Isten=Allah), csak eltévejedtek az idő folyamán. :)
    Magyarán csak a hogyan a különbség a 4 vallás között az Iszlám szemében. Másrészt az Iszlámot, mint vallást sosem kényszerítették más vallásúakra, főleg nem a Keresztényekre, és Zsidókra. A Korán szerint ezen 3 vallás követőinek meg kell hagyni a lehetőséget vallásuk gyakorlására. (igaz csak ezen 3ét)

  • Hamlet #19
    Annyi lenne a lényegi különbség, hogy a társadalom igen jelentős része elítéli a gyújtogatókat nálunk, mig odaát nem igazán ez a helyzet a terroristákkal. Vallási vezetők, kormányfők támogatják őket. Bár ha belegondolunk a nálunk is közelit ehhez a helyzet :D:D A következő szavazásra mindenki hozzon magával még egy traktort! :) :) Na, de ez off.

    Idéztél a Koránból pár bekezdést... a többit honnan szokták idézni? Amiben a vallás erőszakos terjesztésére szólítanak fel? Kb olyan mintha lenne egy törvény, hogy ne ölj. Ok. Aztán van egy másik törvény, hogy tipord el az összes mocsok féreg hitetlen kutyát, vágd le a fejüket és meg lészen a Te jutalmad. :-/

    Nem érdekel mi volt 500 éve, az érdekel, hogy most mi van.