55
  • BiroAndras
    #55
    "Windows Vista 32 bites kb. 6,5 GB-os a 64 bites változat kb. 13 GB-os lesz."

    Csak a telepítéshez kell neki ennyi hely. Utánna kb. 5 giga mindkét változat.
  • Neurotoxin
    #54
    Happy Birthday XP:):)
  • Mardel
    #53
    Erre szokták mondani, hogy az igazság már csak ilyen.
  • NEXUS6
    #52
    Ááááááááááááá!

    Ez fájt!
  • Mardel
    #51
    2005 júniusában egy kis vitám volt linuxról, másik fórumon egy sráccal. Most belinkelem a válaszát név nélkül.

    Nem. Azért szar, mert egy csomó mindent nem támogat. Pl. olyan progi nincs, mint az Alcohol vagy a Daemon. Nincs directx, az újabb hardware-eket nem ismeri, nem kezeli jól. Nincs egy normális fájlkezelő, mint a TotalCommander. (Krusader egy fos ahhoz képest.) A legtöbb beállításhoz napokat kell a neten keresgélned, aztán órákat pöcsölni a konfig fájlokkal. (Mert persze ahhoz a disztróhoz semmi nincsen normálisan leírva, amit te használsz, csak egy másikhoz.) Ezenkívül a linuxosok mind azt fújják, hogy a te verziód, szar, használd ezt, meg azt.
    De a legnagyobb szarság, hogy nincs minden fájlnak kiterjesztése. Ennek semmi haszna nincs, hátránya viszont rengeteg.

    Szóval. Ha még szövegszerkesztésre, meg netezésre _talán_ jó is lenne, minek használjam azokra, mikor ugyanúgy megszerzem a windowst ingyen programokkal, mindennel együtt, és abban minden megvan, amire a felhasználónak szüksége van?

    (Ja és próbáltam új kde skint is felrakni... Hát nem egy leányálom. Nem is sikerült, csak 1-2 szart feltenni, mert a többi inkompatibilis. Hát persze, mit is vártam? :D)

    Programozásra jó. De mi a francnak programozzon valaki egy olyan rendszerre, amit csak programozók használnak, (meg pár fanatikus,) és még csak pénzt se kap a munkájáért, mert természetesen mindez open-source.
  • NEXUS6
    #50
    Olvasva a hozzászólásokat, egyszerűen hihetetlen micsoda agymosást csinált itt a M$!!!
    Sürgősen kezdjetek el utána nézni a dolgoknak, csak azt tudom mondani.

    A börtön akkor záródik be körülötted, amikor már nem abban gondolkodsz, hogy hogy lehetne minden másképpen, hanem hogy mi van.
  • Emmegki
    #49
    "Elég gyenge ez az autóipari hasonlat, főleg, hogy mindenki (nem csak a microsoft) a korábbi verziókra épít."

    Ha szerinted minden gyár újratervezi az autóit az utolsó csavarig, tartsd gyengének nyugodtan. Az autóipar ugyanúgy működik mint a szoftveripar ebből a szempontból.
  • Emmegki
    #48
    "1999-i ennyi céget/technológiát vásároltak meg"

    Megtehetik. Az Adobe megvette a Macromediát, a Google a Youtube-ot, a cégeknél előfordul az ilyen. Ez volt a legjobb döntés, egyből kiforrott komponenseket kaptak, nem nekik kellett fejleszteni és tesztelni, stb.

    "Folyik a "fejlesztés" ezerrel;)))"

    Akkor kevesebbet lehet sírni a "tele van buggal mert Microsoft termék" unalomig ismételt érvet felhasználva. Tiszta unalom, mi?

    "Fizetős Os-terén egyedülállóak (értsd egyedül vannak) és milliárdokat raknak zsebre, mennyi akkor az általuk forgalmazott OS reális ára, ha más közben nem képes ilyenből megélni ezen a piacon? Meg tudod mondani?"

    Nem, mert nem tudom a fejlesztés költségét. Biztos olcsóbb, de nem tudsz neki mit csinálni. Azaz egy dolgot tehetsz: feltelepíted a Linuxot.
    Más nem tud megélni? Azért, mert más nem tudja ugyanazt nyújtani.
  • BStage
    #47
    "tehát vagy megveszed, vagy nem"

    miért, ki kényszerit rá? Nálunk (nagyvállalat) minden évben megvizsgáljuk a linux, openoffice bevezetésének lehetőségét, aztán maradunk a winnél, mert elképesztő összegekbe kerülne a programok újbóli kifejlesztése/migrálása mivel nincsenek normális alternativák rá, a felügyelethez százmilliós befektetés szükséges, hogy linuxra vásároljunk olyan szoftvereket, amikkel megközelitőleg hasonlóan lehetne kezelni a gépeket mint a wineket egy alaptelepités után...
    Most akkor minket a ms kényszerit a monopolhelyzetével bármire is? Fenét. Egyszerűen ő gyártja az egyetlen olyan oprendszert és platformot ami normális üzemeltetési költséggel és szoftver ellátottsággal elviszi a vállalatot. Ennek semmi köze a monopolhelyzethez, inkább a konkurencia használhatatlanságát kell ezért okolni. Hiába van valami ingyen, ha alkalmatlan a feladatra, inkább kifizetjük a win "horribilis" árát, mert az még mindig aprópénz, mint a konkurencia...
  • rotator
    #46
    "...ha megnézed a DVD forgalmazók milyen nagyot hasítottak a piacon azzal, hogy a magyar viszonyokhoz igazították az árakat..."

    Közben megölve ezzel a DVD piacot, nálunk gyakorlatilag szinte már mindent csak bóvli kiadásban dobnak piacra (ha egyáltalán megjelenik), mondjuk nem az abszolút felesleges és unalmas extrákat hiányolom, de igencsak silány termékekkel kápráztatnak el minket a t. kiadók a külföldön megjelent példányokhoz képest.
  • Gerygrey
    #45
    Winnel szemben nincs alternatíva manapság, szerintem. Ha megemelik az árát, azzal nem a linuxosok táborát gyarapítják, hanem a warez win használóiét. Autós hasonlattal élve, ez inkább olyan mint az autópálya vs országút, tessék ott az ingyenes alternatíva, de nekem speciel fontosabb hogy időben és biztonságosabban odaérjek ahova kell, ha túl drága lenne a matrica inkább bliccelnék kamu rendszámmal
  • kogasom
    #44
    "hát azt beszéld meg a sokszázmillió felhasználóval, ugyanis az árat a kereslet szabja meg"

    Ezzel az az egyetlen baj, hogy a microsoft monopol helyzetben van, tehát vagy megveszed, vagy nem (a warezt most hanyagoljuk). Ha nem veszed meg, akkor is van még elég felhasználó, akik megveszik, mert nem akarnak/tudnak másra váltani.
  • BStage
    #43
    "főleg, hogy mindenki (nem csak a microsoft) a korábbi verziókra épít"

    mert ugye egy új autónál az esetek 90%-ban nem fél évtizedes alvázra építkeznek és sokéve felhasználat alkatrészeket használnak... Ugyan már, tök ugyanaz a helyzet. Új a kasztni (a winben meg új a gui). Módositott/optimalizált a motor (akárcsak a kernel) stb-stb.

    "Ha van a windows-hoz is frissíthető licensz, akkor az jó dolog "

    Hát lassan egy évtizede létezik ez a license tipus...

    " nekem csak az árszinttel van problémám"

    hát azt beszéld meg a sokszázmillió felhasználóval, ugyanis az árat a kereslet szabja meg. Ugyebár dunát lehetne rekeszteni az INGYENES alternativákkal - ráadásul ezekről sokan szeretnék elhitetni, hogy azonos tudással rendelkeznek - és bizony ezek mellett olyan vigan megél a ms a méregdrága termékeivel, hogy évente pénzügyi rekordokat dönt, úgyhogy az árakat inkább hagyjuk. Ha ilyen durva árak mellett sincs normális kereslet az ingyenes termékekre, akkor mit gondolsz mi történne ezzekkel az alternativákkal, ha a ms levinné a termékeinek az árát "normális" szintre?

    "akkor lehetséges hogy egy helyi viszonyokhoz árazott win is nyerő volna. "

    a fentiekre utalva, te mit is szeretnél pontosan? Mégtovább növelni a dollármilliárdos nyereségét a ms-nak vagy, hogy mégjobban eltiporja az alternativáit...
  • tntcoder
    #42
    Elég gyenge ez az autóipari hasonlat, főleg, hogy mindenki (nem csak a microsoft) a korábbi verziókra épít. Ritka kivételek vannak, de nem jellemző. Ha már mindenképpen az autónál szeretnél maradni, akkor *igen*, a szoftvert ott is egyszerűen frissítik benne!

    Ha van a windows-hoz is frissíthető licensz, akkor az jó dolog - nekem csak az árszinttel van problémám. Összehasonlításnak: ha megnézed a DVD forgalmazók milyen nagyot hasítottak a piacon azzal, hogy a magyar viszonyokhoz igazították az árakat, és ezt összeveted a CD árakkal (és a siralmas forgalommal), akkor lehetséges hogy egy helyi viszonyokhoz árazott win is nyerő volna.
  • Sanyix
    #41
    Még mindíg mindenki téged üldöz :)
  • NEXUS6
    #40
    1999-i ennyi céget/technológiát vásároltak meg:

    link
    Folyik a "fejlesztés" ezerrel;)))

    Fizetős Os-terén egyedülállóak (értsd egyedül vannak) és milliárdokat raknak zsebre, mennyi akkor az általuk forgalmazott OS reális ára, ha más közben nem képes ilyenből megélni ezen a piacon? Meg tudod mondani?
  • DjDano
    #39
    Az ingyenes szutykok nem tudják ugyanazt, az Office 2007 kb 10 év előnyben van az összes többi nyílt forrású szarral szemben
  • Emmegki
    #38
    "Én nekem nem az OS-el van gondom. Tök jó. Pláne hogy a M$ alapító ősatyáknak sok közük nincs is hozzá, inkább azoknak a szakembereknek, akiket a DOS-on nyert potyapénzen vásároltak meg."

    Azt azért ne várjuk el, hogy az egész Windowst Bill Gates és Steve Ballmer kódolja le. Ha a cégek növekszenek, új alkalmazottakat vesznek fel, ez természetes. A DOS megvétele egy jó húzás volt tőlük.
    Mindig elhangzik, hogy "azt is csak vették" - viszont a 2.x verziót már teljesen újraírták. Ja, és a DOS árát is meg kellett keresniük, tudtak előtte is programozni.

    "Mint az már több formában elhangzott, azt tartom pofátlanságnak, ahogy pl tntcoder is megfogalmazta, hogy egy kis verziószám igazításért is annyi pízt kérnek, amennyit nem szégyellnek."

    Ha megveszel egy kocsit, és kijön az újabb modell, viszed vissza a szervizbe "frissíteni" az alkatrészeket? Nem.

    Ez nem a Microsoft találmánya, nem is a szoftveriparé, mindenki azt szereti, ha teljesen újat veszel. Van viszont olyan licensz Windowsnál is, ami frissítésre szól, és olcsóbb mint az új. Ha meg nem éri meg a váltás és úgy érzed, hogy a kis verziószám igazítás mögött nincs semmi, akkor ne válts. Vagy használj ingyenes szoftvereket, amik tudják ugyanazt.
  • DjDano
    #37
    Megint ugatnak a lámák...
  • NEXUS6
    #36
    "Windows NT 1 és 2 sohasem létezett, a 3.1 volt az első verzió, marketing okoból igazították a meglévő 16 bites windowsokhoz a számozást."
    Ooops, így van.

    "Ha szerinted semmit sem fejlesztettek, használj NT 3.1-et. 32 bites windows, NT kernel, mi kell még?"
    Én nekem nem az OS-el van gondom. Tök jó. Pláne hogy a M$ alapító ősatyáknak sok közük nincs is hozzá, inkább azoknak a szakembereknek, akiket a DOS-on nyert potyapénzen vásároltak meg.

    Mint az már több formában elhangzott, azt tartom pofátlanságnak, ahogy pl tntcoder is megfogalmazta, hogy egy kis verziószám igazításért is annyi pízt kérnek, amennyit nem szégyellnek.
  • NEXUS6
    #35
    Ez oly annyira igaz, hogy ugye a DEC jól be is perelte az M$-t, hogy ellopta ha nem is a VMS-t, hanem az utódjául tervezett, de aztán félbehagyott Mica-t.

    Aztán ahogy a M$ szokta peren kívül jól megegyeztek és megígérték, hogy DEC Alphára is átírják az NT-t, ja meg fizettek nekik vagy 100 milkó $-t.
  • NEXUS6
    #34
    Te tucc valamit!;)))
  • A1274815
    #33
    Nem, mert közben kb. 2 év kemény fejlesztés folyt, pl. Windows NT 3.1 kb. 75 MB-os, NT 3.5 kb. 100 MB-os, NT 3.51 110 MB-os, NT 4.0 150 MB-os, NT 5.0 (Win2k) 700 MB-os, NT 5.1 (WinXP) 1,3 GB-os, NT 5.2 (WinServer2k3, WinXP x64) 32 bites kb. 1,6 GB, 64 bites kb. 2,1 GB-os volt, Windows Vista 32 bites kb. 6,5 GB-os a 64 bites változat kb. 13 GB-os lesz.
  • A1274815
    #32
    "én úgy tudom lesz XPre oylan directX csak nem 10es lesz a száma,de azok a játékok is futtathatók lesznek XP alatt,amiknek dx10re van szüksége
    legalábbis így olvastam vhol korábban,ha hihetek neki"

    Nem. Sajnos nem lesz, a DX9L mint kiderült a Vistában lévő DX9 verzió száma, mely kompatibilis az új driver modeller (LDDM).
    DX9L (eredetileg WGF 1.0, az Aero és a WPF (Avalon) hasznlja)= DX9 Longhorn
    LDDM = Longhorn Display Driver Model
    DX10 (erdetileg WGF 2.0)
    megjegyezném, hogy a fentiek mellett a Vista renderkezik hagyományos DX9-el is, melyel azonban az Aero nem tud működni, az WPF viszont igen.
  • A1274815
    #31
    "Egyébként játékosok azért váltottak, mert a 98-on nem futott az új directX, és jéééé, a Vista esetén is a directX 10-et már nem fogják kiadni XP-re."

    Pedig volt DX9 Win98-ra is. Az első olyan játék amely nem akart futni Win98/ME-vel a DOOM3 volt, ahhoz legalább Win2k kellett.
  • A1274815
    #30
    Ha már itt tartunk akkor az OS/2 (1.3) mellébeírhatnánk a VMS-t is, mert a kernel fejlesztők egyrésze korábban a VMS-en dolgozott. Ha összehasonlítod az OS/2 kernelt (\os2krnl) és az NT executivot(%SystemRoot%\system32\ntoskrnl.exe), akkor a fájlneveken kívűl semmi azonaosat nem találsz. Az OS/2 eszközkezelő logikája a DOS-éhoz hasonlít jobban, míg az NT-ké a VMS-ére (UNIX-éra), azzal a külömbséggel, hogy a lemezen nem létezik \Device könyvtár illetve az elérésükhöz nem kell mountolni a lemezegységeket/particiókat(csak Executive API alatt, Win32/Win64, DOS/Win3.x, POSIX, OS/2 alrendszerekre épülő alkamazások számára, hogy használhatóak legyenek, kell mountolni vagy assignolni).
  • kbupdate
    #29
    jaja:) biztos vmi "konkurens" (mert ugye nem igazán lehetnek MSnek konkurensei, pláne olyan "cég" nem ahol "nexsux" "dolgozik":) )
  • pemga
    #28
    A 2k egy jól összerakott win volt és gyengébb vason is elfut. Office futtatáshoz, meg távoli munkához (értsd nfs/samba/ftp felett helyben szerkesztesz, távol fordítasz (vagy sem) és futtatsz) tök felesleges xp vagy vista. Titkárnőgépnek pedig egy vékony kliens is megtenné. Egyébként egyre több ilyesmi van, pl. konnektor-aljzat méretű pc, vagy vékony kliensek, de a thinkfree is értékesíti a saját web-alapú office-át. Bemegy egy doboz a szerverszobába, és csomó pénzt spórolnak a vasakon meg az licenszeken. Persze nem lehet mindent áttenni így, vannak vasigényes feladatok, de az office meg az alap OS ne legyen már az...
  • Major
    #27
    Hát akkor már én is bekommentelek :) Hagyjátok rá szegény nexusra, hisz neki csak ez az egy szórakozása maradt, hogy az irodai kávészünet idején, bepötyögi az sg.hu-t aztán rákeres az ms-os hírekre és ocsárló kommenteket gyártva kifejezi nemtetszését a cég összes termékével kapcsolatban :P Ő nem fog megváltozni, de kivánom neki, hogy nyugdíjas koráig, ms office termékkel keljen dolgoznia, hagy zsörtölődjön még egy pár évig. Sok sikert és további jó munkát ;)!
  • tntcoder
    #26
    Akkor átfogalmazom nexus kérdését: nem genyóság-e az, hogy csak a verzióváltás miatt egy teljes szofter árát fizettetik a jónéppel?
  • kbupdate
    #25
    jaj nexus hülye, hagyd rá. ő még mindig trabanttal jár:) (már mint nem azért mert konkrétan tarabantja van, hanem általában)
  • Emmegki
    #24
    "OS/2 3.0 => WindowsNT V1-4 => Windows2K (WinNT5.0) => WinNT5.1 (WinXP) => WinNT5.2 (Server2003) => WindowsNT 6.0 (Vista)

    Nos, a M$ 20 már éve ugyan azt adja el az emberkéknek.
    Viszont olyan jó a marketing, hogy ezt észre sem veszik! LOL "

    Az OS/2 3.0 az IBM fejlesztése volt. Az alapjait még a Microsoft kezdte el, át is vitték a WindowsNT projektbe, de az IBM maga folytatta a fejlesztést.

    Windows NT 1 és 2 sohasem létezett, a 3.1 volt az első verzió, marketing okoból igazították a meglévő 16 bites windowsokhoz a számozást.

    Ha szerinted semmit sem fejlesztettek, használj NT 3.1-et. 32 bites windows, NT kernel, mi kell még?
  • citkar
    #23
    én úgy tudom lesz XPre oylan directX csak nem 10es lesz a száma,de azok a játékok is futtathatók lesznek XP alatt,amiknek dx10re van szüksége
    legalábbis így olvastam vhol korábban,ha hihetek neki
  • pemga
    #22
    Ja, ne is felejtsük, az XP fel sem ismerte a beépített SATA-s disket. De erről persze erről semmi értelmezhető hibaüzenet nem jött, úgy kellett összefórumozni típusszám alapján. Egyetlen lehetőség, hogy a kiadott driverlemezt floppy-n be tudja olvasni. FLOPPY-n, nem cd-n, pendrive-on, akármin, csak floppy-n. Nem is tudom mikor láttam utoljára olyat, hmm... van vagy 8 éve, bőven az XP megjelenése előtt. Persze a laptopon sem volt, biosból kellett kiütni a natív SATA-t és akkor ment. Köszike
  • pemga
    #21
    Ez nem teljesen igaz, közben a Win is változott, cserélődött. SP1, SP2, irdatlan mennyiségű automatikus fix... Édsanyámnak vettünk új laptopot, a régi krampusz-os XP-t tettem rá (tanár, előadásokra akarja használni a gépet, csak ugye a tanszéken nincs pénz, tehát marad a sajátgép...). A cucc - nem viccelek - 650MB-nyi automatikus frissítést szedett le, plusz a 250MB-nyi SP2-es csomag... Ez bőven több, mint ami az install-cd-n volt :P. Szóval a win is változott bőven, mondhatjuk full kicserélődött...

    Egyébként játékosok azért váltottak, mert a 98-on nem futott az új directX, és jéééé, a Vista esetén is a directX 10-et már nem fogják kiadni XP-re. Cégek esetén egyszerűbb a képlet, megszüntették a W2k-ra a supportot. Tehát vagy váltottak, vagy nem kaptak supportot, csá. De ez már az SP2-es időszak, kb másfél-két éve szüntették be a W2K támogatást.
  • raingun
    #20
    Mellé ment a válasz gomb, NEXUS6-nak írtam...

    Az XP-t pedig én se váltom le jó ideig, persze kipróbálom a Vistát, de nem hiszem hogy át állnék rá...
  • raingun
    #19
    "OS/2 3.0 => WindowsNT V1-4 => Windows2K (WinNT5.0) => WinNT5.1 (WinXP) => WinNT5.2 (Server2003) => WindowsNT 6.0 (Vista)
    Nos, a M$ 20 már éve ugyan azt adja el az emberkéknek."

    Wazze, hogy sikerült odabiggyesztened az OS/2-őt a Microsoftos vonalhoz? Pláne a 3.0-át!!!
    Tudod milyen régen szakított az OS/2-vel a Microsoft?
  • NEXUS6
    #18
    Elkerülte két szó a figyelmed, ezért leírom mégegyszer:

    "ugyan azt"

    Így azért a dolog szerintem minnyá más, habár a marketing cirkusz miatt sokaknak fel sem tűnik. Persze Pl az utolsó Trabant-ban már VW Polo motor volt, de ettől még Trabant maradt. Hát itt meg sokan azt hiszik, hogy ha csak apró betűvel szerepel a dobozon, akkor ez meg már más. Hiszen ki csinálna olyan böszmeséget, hogy az embereknek ugyan azt, ráadásul ilyen drágán adják el? Ez igazi hazugság és gazemberség lenne, de hát ilyet BG mint a Föld legmegmegbecsültebb embere nem csinál, mi meg mint a Föld legokosabb emberei nem vennénk be!!! Nem igaz?;)))
  • BiroAndras
    #17
    "Hát azt hiába várják a kedves HW gyártók, hogy a felhasználók majd 1GHz feletti gépeket vesznek csak az XP miatt:P "

    Akkoriban egy 500MHz-es celeronon 256MB RAM-mal is szépen ment. 1 éve újra elővettem azt a gépet szervernek. Felbővítettem 512MB-ra, és így tökéletesen ment rajta az XP SP2. Azért nem vált be, mert a DC-nek volt kevés a proci.
  • Inquisitor
    #16
    Azért az NT 3.x elött nem volt túl használható, igazán kiforott meg a W2K lett, NT alatt egy halom HW nem működött a zéro támogatottsága miatt. A Vista viszont elég nagy ugrás a W2K/XP/2K3 vonalhoz képest.