SG.hu

Digitális otthon a Lakástrend kiállításon

Az Axelero és a Cisco digitális nappali koncepciója bemutatkozik a Lakástrend és Design 2005 kiállításon is.

A vállalatok szerint a legmodernebb informatikai, híradástechnikai és adatátviteli eszközökből felépített jövő nappalija bizonyítja, hogy a kényelem és az esztétika összeegyeztethető a XXI. század technológiájával. A háztartásokban széles körben ugyan még nem elterjedt, de a világpiacon egyre több gyártó jelenik meg internetkapcsolatra képes termékeivel, mint a multimédiás hűtőgép, amely tv-nézésre, internetes böngészésre, ételreceptek tárolására, képek megjelenítésére vagy üzenetküldésre is használható. De említhetnénk két nagy világcég együttműködését, amely a jövő internetre kapcsolható háztartási berendezéseinek megalkotására vonatkozik: például az internetre kapcsolódó és onnan recepteket letöltő mikrohullámú sütő és az élelmiszer-vásárlást on-line elintéző hűtőszekrény.

Már kapható internetre kapcsolt mosógép is, amely a mosás befejeztével e-mailben vagy SMS-ben küld értesítést, vagy olyan sütők, amelyek előlapján a vonalkódolvasó nem csupán azonosítani tudja a vacsorára szánt pizzát, hanem a kódból kiolvasott információ alapján a sütési programot is beállítja, ha kell, a világhálóról hívja le az adatbázisából hiányzó információt. A fenti példák is jól mutatják, hogy a jövő háztartásában jelentős szerepet fog játszani az internet.

A digitális nappali a már jelenné vált jövőből akar ízelítőt adni, hogy bemutassák a modern technológiák képesek átalakítani, kényelmesebbé és nyitottabbá tenni a mindennapokat, méghozzá úgy, hogy közben emberi és élhető közeg veszi körül e megoldások felhasználóit. Míg évekkel korábban a személyi számítógépekkel összekötött internetkapcsolat elsősorban az irodában létezett, addig mára megtalálta méltó helyét az otthonokban is, a dolgozószobából átkerült a nappaliba és egyre inkább a szórakozás csatornájává vált. Ma már az újdonságok iránt fogékony otthonról internetezők zöme szélessávú eléréssel rendelkezik. E felhasználói körnek kínálja az Axelero és a Linksys - a Cisco Systems otthoni felhasználóknak szánt eszközöket gyártó divíziója - a digitális nappali koncepcióját. A lakásba vezetéken érkező internet-kapcsolat WLAN (vezeték nélküli) konfiguráción keresztül jut el nemcsak a számítógépekhez, de a multimédiás szórakoztató- és egyéb eszközökhöz is.

A cégek szerint a jövő nappalijában minden mindennel kapcsolatban áll, a hang, a kép, a film és más digitalizálható információk vezeték nélkül közlekednek a különböző készülékek, illetve a szélessávú internet segítségével az otthonok és külvilág között, a felhasználók pedig mindezt a kanapéjuk kényelméből élvezhetik. A számtalan információs és szórakozási lehetőséget nyújtó, szélessávú internet kapcsolaton érkező jelet vezeték nélküli eszközök továbbítják a háztartásban található számítógépekhez és szórakoztató elektronikai berendezésekhez. Így nincs fehér műanyag fali csatorna a falon és nem tekeregnek vezetékkötegek a szőnyeg alatt. Az internetről letöltött zenék és képek vezeték nélküli média adapteren keresztül jutnak el a házimozi rendszerig.

A digitális tartalomszolgáltatás és a szélessávú internet térhódítása felgyorsította a fogyasztói elektronikai berendezések fejlesztését, így csakhamar lehetővé válik a PC-n tárolt és az internetről letölthető anyagok lejátszása a lakás bármely televízióján, Hi-Fi készülékén, házi szórakoztatóközpontokon és személyi számítógépeken. Ugyancsak vezeték nélkül folyhatnak a számítógépes játék-csaták a drótnélküli játékadapter segítségével. A digitális fényképezőgéppel készített képeket a tévékészülék óriási képernyőjére vetíthetjük, vagy feltölthetjük az internetre, hogy ott mutathassuk meg kiválasztott ismerőseinknek, esetleg elküldhetjük a világ bármely pontjára a szélessávú kapcsolat segítségével. A számítógéphez csatlakozik egy vezeték nélküli webkamera, amellyel videokapcsolatba léphetünk távoli ismerőseinkkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!