MTI

Európai feketelista a termékhamisító országokról

Listát állított össze az Európai Bizottság azokról az országokról, amelyek leginkább érintettek a termékek hamisításában, illetve a hamis termékek továbbításában vagy fogyasztásában - első számú célpontnak Kína bizonyult, amely vámadatok szerint egymaga felelős az EU-ba lépő hamis termékek kétharmadáért.

Az EU brüsszeli "kormánya" a szellemi tulajdon védelmének javítását célzó törekvéseinek jegyében az uniós cégekkel, vállalati szövetségekkel konzultált tapasztalataikról. Ezt követően kategorizálta az unión kívül leginkább érintett országokat annak érdekében, hogy a megfelelő helyre összpontosítsa figyelmét és forrásait a hamisítás elleni, illetve a szellemi tulajdon védelmét célzó harcban.

Miközben a bizottság Kínát "első számú prioritás"-ként nevezte meg, azt is jelezte, hogy ezzel az országgal legmélyebb most az együttműködése a probléma megoldásában. Második kategóriába Oroszország, Ukrajna, Chile és Törökország tartozik, ahol "magas szintű" a hamisítványok "termelése, továbbítása vagy fogyasztása" - ezek az államok komoly elkötelezettségeket tettek Brüsszelnél a legmagasabb tulajdonvédelmi normák elfogadására, ugyanakkor az utóbbi érdekében Brüsszel szerint még számos további erőfeszítést kell tenniük.

A harmadik csoportot Thaiföld, Malajzia, Indonézia, a Fülöp-szigetek, Vietnam, Brazília, Argentína, Paraguay és Dél-Korea képezi - ott szintén "magas szintű" a jelenség, és az EU tervezi, hogy az eddigieknél szélesebb körű kereskedelmi egyezményt köt velük, külön hangsúllyal a szellemi tulajdon védelmén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!