Berta Sándor

A Bluetooth utódján dolgozik a Nokia

A finn mobiltelefon-gyártó cég nem ül a babérjain, hanem igyekszik újabb és tökéletesebb technológiákat kidolgozni. A vállalat szakemberei most a Bluetooth-technológia utódját keresik.

A Wibree technológia elsősorban attól tér el a Bluetoothtól és a többi jelenlegi vezeték nélküli adatátviteli technikától, hogy azoknál jóval kevesebb energiára van szüksége a működéséhez. A Nokia szakemberei a cég fejlesztő­részlege fennállásának 20 éves jubileuma alkalmából mutatták be a Wibreet. Az új technológia nemcsak kevesebbet fogyaszt, mint a Bluetooth, de jóval olcsóbb is nála és mivel kisebb helyen elfér, ezért könnyen integrálható a mobil készülékekbe. Ráadásul a Wibreet használó készülékek csatlakoztathatók a már meglévő Bluetooth-hálózatokhoz is.

Szintén előnyt jelent, hogy a Wibreet alkalmazó eszközök vezetékek és kábelek nélkül összeköthetőek a mobiltelefonokkal, az asztali és a hordozható számítógépekkel is, így a cégeknek és a felhasználóknak gyakorlatilag semmilyen plusz beruházásra nincs szükségük. A Nokia fejlesztése a 2,4 GHz-es frekvenciatartományban dolgozik és 10 méteres távolságon belül legfeljebb 1 MBit/s-os adatátviteli sebesség érhető el vele. Ebből is látható, hogy hiába vannak előnyei az új technológiának, nem gyorsabb a Bluetoothnál: a Bluetooth 2.0+EDR verziója 100 méteres maximális hatótávolsággal és akár 3 MBit/s-os adatátviteli sebességgel büszkélkedhet. A Wibree mellett szól ugyanakkor az olcsóság, az alacsonyabb fogyasztás és a kisebb méretű chipek.

A Nokia tervei szerint az új technológiát először órákba, vezeték nélküli egerekbe és billentyűzetekbe, sportszenzorokba és más kevés energiát fogyasztó számítástechnikai és kommunikációs termékekbe építik majd be. A közeljövőben a finn vállalat elképzelései alapján piacra dobnak majd külön chipeket és integrált Bluetooth-funkcióval rendelkező duálchipeket is. A Wibree fejlesztésében a Nokia mellett részt vett még a Broadcom, a CSR, az Epson, a Nordic Semiconductor, valamint a Suunto és a Taiyo Yuden. Az első termékek várhatóan 2007 második negyedévében jelennek majd meg a világpiacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ssdb #17
    komoly.. csak a sebessége lassú, ha azon még müködnek vmit akkor király lesz
  • neoG #16
    Minek?Hát azért mert talán ezen keresztül eljutnak még fejletebb techez.A Bluetooth se csak úgy lett.Kelettek feltételek, hogy megalkossák.És lehet, h vmi tökéletesen müködik, de az nem azt jelenti, hogy annál nem lehet jobbat csinálni!
  • Neurotoxin #15
    Oké, de minek?Hülye nokia, már megint próbál valamit
    alkotni:D Sosem értettem, hogy miért kell leváltani azt, ami tökéletesen működik.....
  • Gerygrey #14
    És karórán hogy netezel, mert még egy nem túl nagy, 178*206-os kijelző is elég furán nézne ki egy órán, és azon nem okyan nagy élmény a net... A BT sokszor szarakodik, sok telefon nem akarja megtalálni a másikat, ezt remélem orvosolja majd az új szabvány.
  • scorpeeon #13
    Hát ja. És egy olyan karóra, amibe egy ilyet beletesznek, az úgyis baromi drága, szóval simán beletehetnék. (milyen poén lesz már karórán netezni :D)
  • roliika #12
    Bizony. Wlan karit már Micro SD /Trans Flash/ méretben is lehet kapni, igaz majdnem 20ezer Ft, de mivel akkora vagyis kisebb mint 1 simkártya, még akár karórákba is simán beleférne, nemhogy mobilba.
  • scorpeeon #11
    akarom mondani rejtély csak siettem :D
  • scorpeeon #10
    Hát, egy nemfelső kategóriás telbe még tényleg nem kell WLAN, de h a bluetooth mért nem jó, az rejtéj :D
  • derwer #9
    A WIFI (szerintemm) nem alternatívája ennek. Másra van kitalálva. Az teljesen igaz, hogy gyorsabb, meg nagyobb hatótávú, de sokkal több energiát fogyaszt ami egy telefonnál komoly hátrány. A bluetoth eredetileg headsethez és enyhe adatmozgáshoz találták ki.
    Tehát szerintem jó alternatíva lehet, mert emiatt nem kell új dologba beruháznod, viszont ha majd veszel akkor kevesebbet fog fogyasztani. Ha pedig sebességre van szükség akkor ma már bluetooth és wifi is szokott lenni a (felső kategóriás) telókban...
  • DaStorm81 #8
    "...WLAN. (Wi-Fi, FireWire) ...."
    A Firewire hogy jön ide? Tudtommal az vezetékes.