Berta Sándor

Elnyelte a Bluetooth a Wibree-t

A finn mobiltelefon-gyártó cég beadta a derekát és hozzájárult a Wibree és a Bluetooth vezetéknélküli technológiák egyesítéséhez. A Nokia vezetői erről tájékoztatták a Bluetooth Special Interest Group (SIG) nevű szakmai szervezetet.

A Wibree technológia hardverelemei a Bluetooth-chipeknél jóval kisebbek és kevesebbet is fogyasztanak. A SIG már be is jelentette, hogy a Wibree neve a jövőben Ultra Low Power (ULP) Bluetooth lesz. "A Wibree név, mivel a technológia része lesz a Bluetooth szabványnak, el fog tűnni" - jelentette ki Mike Foley, a SIG igazgatója.

A bejelentés meglepő, mert a Nokia tavaly októberben úgy mutatta be a Wibree-t, mint a Bluetooth lehetséges jövőbeni alternatíváját. "Olyan technológiát akartunk létrehozni, amelyik képes kiterjeszteni a Bluetooth képességeit. A Wibree-t probléma nélkül lehet integrálni a meglévő Bluetooth megoldásokba és ugyanazokat az antennákat is használja. A két technológia egyesítése bebizonyítja, hogy jól kiegészítik egymást" - kommentálta a döntést Harri Tulimaa, a Nokia licencelésekért felelős vezetője. A Wibree integrálásával az energiatakarékos Bluetooth készülékek, az Ultra Wide Band (UWB) technológiának köszönhetően a szélessávú adatátvitel, a Near Field Communication (NFC) technológia használatával pedig a eszközök együttműködése valósulhat meg.

"Így a Bluetooth-profil új funkciókkal és kiegészítőkkel bővülhet. A fejlesztések ellenére a Bluetooth készülékek továbbra is könnyen kezelhetők maradnak" - szögezte le Mike Foley. A Wibree előnyeit elsősorban a kétméteres távolságig terjedő adatátvitelben használják majd ki és a chipek akár egy éven keresztül is működhetnek fennakadás és újratöltés nélkül.

"Lehetővé válik majd például a mobiltelefonok vagy az MP3-lejátszók irányítása egy Wibree-chipet tartalmazó karóra segítségével. De a technológia ugyanígy felhasználható lesz az egészségügyi berendezésekben, játékokban, sport- és wellneseszközökben" - tette hozzá a SIG igazgatója. A Wibree Forum nevű szakmai szervezet szintén beleolvad a Bluetooth SIG-be. Mivel a Wibree Forum tagjai (Broadcom, Casio, Epson, Logitech, Nordic Semiconductor, ST Microelectronics, Suunto, Texas Instruments) egyúttal részt vesznek a Bluetooth SIG munkájában is, így várhatóan nem lesznek komoly fennakadások a fejlesztésben.

Az első Wibree-chipek specifikációit Tulimaa szerint az idei esztendő második negyedévére dolgozzák ki, az első chipek sorozatgyártása várhatóan 2008 második negyedévében kezdődhet meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mavericko #3
    nekünk otthon 2 számítógépünk van : egy laptop és egy asztali PC.Na és mivel van kapcsolatban?Wlan..ez az uj bluetooth nem tom mit akar kiváltani..külömben is..itt a lényeg azon volt hogy 2 méter és a tökély olyan jó.Nade mivan nagyob távolságnál?Hmm..
  • scorpeeon #2
    Gondoltam is, hogy ez lesz belőle. A jövőre gonolva akarták kiadni és gyengébb a bluetooth-nál is, nemtom mit vártak... WLAN-é a jövő, nincs mese.
  • shatanka3300 #1
    hmmm fincsi :D