Rónai György

CD minőségű hang Bluetooth kapcsolaton át

A Zeevo bejelentette harmadik generációs nagyteljesítményű Bluetooth vezérlőjét, amely a piacon elsőként képes CD minőségű hang továbbítására. A cég ARM7 alapú Bluetooth vezérlője komplett integrált megoldás szoftveres háttérrel együtt, így képes lesz végre jobb minőségű adatátvitelt is garantálni a teljesítmény-érzékeny Bluetooth eszközök számára.

A bejelentés jelentőségét illetően az újdonság végre lehetővé teszi, hogy a Bluetooth betörjön például az MP3-lejátszókba, vagy MP3-lejátszásra alkalmas mobiltelefonokba, PDA-kba, sőt, akár sztereó hangrendszerekbe is. Magyarán vezetéknélküli kapcsolat teremthető majd a lejátszó eszköz és a hangkeltő között, méghozzá CD minőségű hangátvitellel. Különféle technikai nehézségek miatt az eddigi Bluetooth megoldások nem voltak képesek elérni a CD hangminőséget, azonban a Zeevo új megoldása már felülkerekedik ezeken.


A ZV4301 egy egyetlen chipbe épített Bluetooth platform, és a ZSound szoftverrel együtt alkotja a cég új Bluetooth audio megoldását. A megoldás kompletten, fejlesztési környezettel és referencia megoldásokkal érkezik a gyártók számára, tehát várhatóan igen gyorsan megjelennek a piacon ezek a termékek.

Az új ZV4301 processzor egy nagyteljesítményű, 48 MHz-es ARM7 mikrokontrollerből áll, kombinálva RF-(rádiófrekvencia) feldolgozással, digitális jelfeldolgozással, illetve kommunikáció- és algoritmus-vezérléssel, egyetlen olcsó, transciever (transmitter-receiver, adó-vevő) chipben. Az új megoldás már támogatja a CD minőségű hangátvitelt, amelyhez a szabvány 44,1 kHz-es mintavételezést, és 82 dB-nél jobb SNR-t (Signal-to-noise Ratio, azaz jel-zaj arány) ír elő. Az audiojel kimeneti teljesítménye 30 mW (effektív).

A chip energiaszükséglete igen alacsony, így 2db AAA elem segítségével akár 14 órán át is hallgathatunk zenét, egy adott hordozható eszközzel. Az RF érzékenysége jobb, mint -85 dBm, ami elősegíti az energiatakarékosságot és javítja a hangminőséget is. Ráadásul egy integrált megoldás - tehát mondjuk egy komplett lejátszó és fejhallgató két Zeevo chippel - sorozatgyártás esetén várhatóan nem éri el 25 dolláros előállítási költséget.

A ZV4301 ezenkívül alkalmas nem audio jellegű alkalmazási területekre is, így például Bluetooth 1.2 eszközökbe, úgymint nyomtatókba, mobiltelefonokba, vagy egyéb ipari vezérlő egységekbe is, mivel a chip teljesen megfelel a Bluetooth 1.2 követelményeinek. A ZV4301 chip már gyártás alatt van, és a gyártók számára azonnal hozzáférhető. Egy ilyen processzor a ZSound szoftverrel együtt 10 ezer darabos rendelés esetén 8,95 dollárba kerül. Ehhez a gyártó külön kínál fejlesztő környezetet, valamint referencia megoldásokat sztereó fejhallgatókhoz, headsetekhez, audio kimeneti adapterekhez és USB adapterekhez is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #4
    szinte látom a következő hírt amint az amerikai kormány karöltve majd a riaa-val a kéfogas mobilokat is betiltja...
  • Petty #3
    Szerintem brutál jó!Veszel egy szteró brutusz fülhalgatót és azon hallgathatod a mobilt, mp3-at, otthon a hifit meg tv-t ha alszik a család.

    Ez lesz az új divat és mindenki fülessel fog járni!Vége a fülgyulladásnak, le van szarva a huzat.
  • Cat #2
    igen, digitális
  • dez #1
    Hmm, akkor ez most analóg jelként viszi át a hangot? Vagy az a lényeg, hogy bele van integrálva egy DAC is?