Berta Sándor

Feltörhetők a bluetoothos mobilok

Szakértők szerint számos veszéllyel kell számolnia annak, aki egy Bluetooth-technikát alkalmazó mobiltelefon tulajdonosa, mert ezeknél a készülékeknél jóval nagyobb az esély arra, hogy valaki ellopja személyes vagy bizalmas adatainkat.

A Kuppinger Cole + Partner (KCP) nevű piackutató cég elemzői szerint a bluetoothos mobilkészülékeknek semmi keresnivalójuk nem lenne a karácsonyfa alatt. A vállalat elemzői által elkészített anyag szerint "a különböző biztonsági rések és hiányosságok, valamint az úgynevezett Bluetooth-technika hiányos integrációja miatt az ezt a szabványt használó mobiltelefonok kedvező célpontok bármilyen hacker, csaló vagy ipari kém számára".

A dokumentumban a meglehetősen lesújtó vé­le­mé­nyük­nek helyet adó szakemberek azonban nem elégszenek meg ennyivel, szerintük ugyanis gyakorlatilag egyetlen más technika alkalmazása sem hordoz magában annyi lehetséges potenciális veszélyforrást, mint a Bluetooth-é. A tapasztalatok szerint a bluetoothos mobil­te­le­fo­nokat nagyon egyszerű lehallgatni, ráadásul úgy, hogy az eszközök tulajdonosa észre sem veszi mindezt, ezenkívül ezek a készülékek használhatók arra is, hogy folyószámlákról pénzt utaljanak át a tetszőlegesen kiválasztott bankokba és pénzintézetekbe a bűnözők.

Ami a legrosszabb, hogy eddig mind a szabványért felelős Bluetooth-konzorcium, mind a mobiltelefon-gyártók, mind pedig a mobilszolgáltatók elmulasztották betömni a Bluetooth-technikában lévő biztonsági réseket. Ennek ellenére gyakorlatilag majdnem mindegyik új készüléket - amelyet például idén karácsonykor ajándékba vesz valaki az ismerősének vagy a családtagjának - ellátnak ezzel a rendszerrel.

A legnagyobb veszélyt a KCP szakemberei szerint a bluetoothos mobiltelefonok új generációjának tagjaira az úgynevezett Bluebugging jelenti. A bűnözők ugyanis a Bluetooth-technika segítségével intelligens vírusokat juttathatnak a készülékekbe, majd ezeknek a segítségével megszerezhetik a telefonok feletti irányítást. Ezután pedig fizetési megbízásokat adhatnak, drága telefonszex- és más vonalakat hívhatnak fel, vagy SMS-visszaigazolás útján pénzt utalhatnak át bankszámlákra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • atlagember #16
    A cikk szerint "gyakorlatilag majdnem mindegyik új készüléket - amelyet például idén karácsonykor ajándékba vesz valaki az ismerősének vagy a családtagjának - ellátnak ezzel a rendszerrel".
    Ez baromi nagy túlzás. Még a mai telefonoknak is csak a kisebbik része kékfogas.
    Én inkább abban látom a veszélyt, hogy a bluetoth-ot számítógéphálózatok kialakítására is ajánlják, és ilyen nyomtatókat pda-kat reklámoznak. Ott sokkal veszélyesebb lehet egy betörés, mint egy telefonba. De mint minden ez a cikk is túloz, mert azért ahhoz egy hülye tulaj is kell, hogy rácsatlakozzanak a telefonjára.
  • crx #15
    Az egyenlege 5 Ft akor lehet hívást kezdeményezni csak árulják el hogyan és én is fogok amugy régi nokia 5110 lehet tőrőgetni:)) De ne nagykalapácsal.
  • mechorg #14
    Ez a része gondolom szoftveres, ily módon nem a technológiában van. De neten keresztül meg megtámadhatják a gépedet, mégse mondja senki hogy rossz.
  • ZUL #13
    nyilván olyan hiba van a technológiában, ami révén nem kérdezi meg, hogy akarod-e hogy csatlakozz
    amúgy magyarok nagyon kevés %-át fenyegeti az a veszély, hogy a telefonján keresztül utalnak a bankszámlájáról
    max emelt díjas hívásokat indítanak...bár ez is elég :-)
  • mechorg #12
    A mobil először megkérdezi hogy össze akarok-e csatlakozni... Meg a kódot is be kell írni (kivéve ha nem használnak). Meg amugy is ki van kapcsolva. Mostakko mi a baj? : )
  • muerte2 #11
    Lehet hogy én vagyok a hülye, de mire jó hogy betörnek valakinek a mobiljába? De eeez most méééért?! Wáááááá! Lelopják az smseim v mi? Egyébként is lehalgatnak 2v3éve minden mobil beszélgetést és ellenőrzik az sms-t is. Anno kiktől vettük a lehallgató rendszert? Finnektől? Bizonyos kulcsszavakra aktiválódik és rögzíti a beszélgetést. Amikor ezt annó olvastam minden beszélgetést úgy kezdtünk, hogy Bush. LEgyen mit hallgatni bent a srácoknak, aki meghallgatják a beszélgetéseket. A bomba szó is tuti befutó.
  • Herkulles #10
    Én is erre gondoltam :D
  • L3oN #9
    Hmmm. Azt akarom hogy törjenek be hozzám. Nagyon akarom. Gyerünk hackerek akik feltudják törni a siemens c55-met rajta. igaz nincs benne bluetooth de lehet probálkozni
  • nemcsakfeel #8
    "megszerezhetik a telefonok feletti irányítást"
    meg jönnek a földönkívüliek
  • Lacc #7
    Már értem miért van melletted felkiáltójel.