Gyurkity Péter

Az Asus és a Realtek is a letöltések mellett

Lapértesülések szerint a két jól ismert gyártó egy tajvani online zeneletöltő hálózatba száll be, amelyet idővel Kínára is kiterjesztenének. A Samsung és a SanDisk már korábban jelezte, hogy hasonló lépést fontolgat.

A DigiTimes kínai lapokra hivatkozva arról számolt be, hogy az Asustek és a Realtek a tajvani Kuro elnevezésű zeneletöltő szolgáltatásban lát némi fantáziát, és maguk is részt vennének a hálózat kiterjesztésében. A p2p, azaz fájlcserélő platform a PC-s körökben szintén jól ismert C-Media Electronics kezdeményezése révén jött létre, és céljai között szerepel Kína meghódítása is, vagyis a szigetország mindössze a kiindulási bázis szerepét töltené be. Mindkét gyártó hallgat a tervekről, a kérdésekre mély hallgatással válaszoltak.

A jelek szerint hosszas vajúdás után a nagyobb gyártók is belátták, hogy a letöltő szolgáltatásokban óriási lehetőségek rejlenek, és ezt nagy hiba lenne elszalasztani. A Samsung és a SanDisk egy héttel ezelőtt kötött szövetséget, mégpedig szintén egy online platform támogatására, amelynek ezáltal maguk is részeseivé válnak. A kiszemelt célpont a RealNetworks Rhapsody névre keresztelt szolgáltatása, amely elsősorban az Apple iTunes zeneboltjával küzd a minél nagyobb részesedés elnyeréséért. Egyik fontos partnerük a HP, a PC-gyártó ugyanis az év elején több éven át tartó együttműködésnek vetett véget és csatlakozott az iTunes-iPod páros ellenfeleinek táborához.

Szintén ebbe a táborba tartozik a Microsoft, amely Zune zenelejátszójával szeretné elhódítani a pálmát, és - legalábbis hosszú távon - megrengetni az Apple eddig kikezdhetetlen uralmát. A redmondi szoftvercégnél úgy vélik, hogy 4-5 év alatt megtörhető ez az uralom, mivel a vállalat neve már önmagában megfelelő alapot biztosít egy sikeres kezdeményezés útnak indításához. Az Apple eközben a zenebolt új verziójával, újratervezett lejátszókkal, valamint videóletöltésekkel erősít, hogy megőrizze előnyét.

Nem vitás, hogy érdekes időszak elé nézünk a hordozható lejátszók, valamint letöltő szolgáltatások területén. A legtöbb szereplő még az év vége előtt, illetve 2007 első felében csatlakozik az aktív játékosokhoz, így egy éven belül eldőlhet, kinek van valós esélye elhódítani a vezető szerepet - remélhetőleg itthon nem csak az oldalvonalról követhetjük végig a folyamatot, ahogy az eddig a legtöbb szolgáltatás esetében volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)