Gyurkity Péter

Microsoft Zune részletek

Míg az iTunes filmletöltésekkel erősít, a Microsoft a zenecserélgetésre helyezi a hangsúlyt. Pontos megjelenési dátum és ár még mindig nincs, Európában azonban csak jövőre várható a lejátszó.

A szoftvercég közleményben lebbentette fel a fátylat a lejátszó újabb részleteiről és ezúttal a képanyaggal sem fukarkodtak. Megtudhattuk, hogy a Zune a Toshiba Gigabeat nevű hordozható zenelejátszóján alapul és hogy a cég - legalábbis kezdetben - a zenei tartalmakra helyezi a hangsúlyt. Nem kell lemondanunk azonban az iTunes révén elérhetővé váló filmekről sem, a Zune állítólag kezelni fogja a letöltéseket.

A közleményből kiderül, hogy az Egyesült Államokra koncentrálnak, már ami a megjelenést illeti. A lejátszó és az ahhoz kapcsolódó Zune Marketplace nevű szolgáltatás ugyanis idén kizárólag az észak-amerikai kontinensen lesz elérhető, J. Allard, a cég fejlesztésért felelős alelnöke szerint Európában és Ázsiában kizárhatjuk az idei megjelenést. Az alelnök ugyanakkor elismerően nyilatkozott az iPodról, amely szerinte a zenelejátszók Ford T Modellje, hozzátette viszont, hogy a vásárlók nagyobb szabadságot akarnak az eszközök terén, cége pedig ezt igyekszik kihasználni. Részleteket nem árult el, azt viszont igyekezett leszögezni, hogy az új iTunes Store-ból letöltött filmeket a Zune is kezelni fogja.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A Zune a boltokban mintegy 25 zeneszámmal, illetve egyéb tartalommal feltöltve lesz kapható, a korábban beígért 30 GB-os memóriával. A lejátszót vezetéknélküli kapcsolat révén csatlakoztathatjuk személyi számítógépünkhöz, ami azért különösen fontos, mert eleinte közvetlenül nem tudunk majd hozzáférni az online zenebolt kínálatához, ezt csak PC-n keresztül érhetjük el. A beépített FM rádió a kínálatot hivatott kiegészíteni, a letöltött zeneszámokat pedig megoszthatjuk a közelben tartózkodó Zune-tulajdonosokkal, akik három nap alatt három alkalommal hallgathatják meg azokat.

A vélemények jelenleg megoszlanak a Microsoft fejlesztéséről. A legtöbb elemző, szakértő elismeri, hogy a szoftvercég alapos munkát végzett és jó eséllyel meghódíthatja a piac egy jelentős részét, abban azonban már korántsem ilyen biztosak, hogy a vásárlók többsége váltani fog az iPodból hiányzó vezetéknélküli elérés és FM rádió miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #28
    "De amúgy is elfogult vagy, próbáld úgy nézni a képeket, mintha nem MS gyártmány lenne"

    Miért lennék elfogult?
    Egyébként se mondtam, hogy tetszik, csak azt, hogy az iPod-oknál még ez is jobb.
  • TeFigyeljHaver #27
    Különbözö Angol-nyelvü fórumokon máris " PooPod "-ra becézték, a nyilvánvaló barna szin miatt, meg elvont értelemben is

    ( poo=gyerek-kaka )
  • t0mmy #26
    majd a frissítés frisítésének a frissítésével biztos ki lehet küszöbölni a hibákat...
  • Su0my #25
    Lévén a Microsoft lejátszója, TUTI...:) // sry MS fanok
  • t0mmy #24
    nem a lejátszó a fika mert az biztos nagyon jó lesz hanem a microsoft megszorításai rontják el...

    remélhetőleg lehet majd a frimware-jével buherálni és ki lehet szedni belőle ezeket a felesleges "sallangokat"! :)
  • Omega #23
    Ez szvsz egy fika lejátszó nekem tuti nem kell ilyen.
  • kogasom #22
    Már rögtön rárakáskor le DRM-eli...

    Nekem mondjuk szimpatikus volt ez a WiFi opció, mert rengeteg kellemes/kényelmes dolgot lehet köré ültetni, de lekorlátozták. Összesen 3-szor lehet meghalgatni az átküldött számot. Nevetséges...

    OFF:
    Ha így haladnak, a végén még mp3-at se fog tudni lejátszani... A DRM-ben, és az mögötte álló elvben vastagon bennevan...
    ON
  • whitehawk #21
    rá tudod tölteni, de ha tovább nyomod, akkor le DRMeli.
  • Indigo #20
    Mert rá fogod tudni tölteni a saját kreálmányú zenédet? :)
  • mousee #19
    Meg mondjuk ebben benne van az is, hogy nekem van saját zenekarom, és egy számot ráteszek, hogy körbevihessem ismerősök között, akkor most ő mien jogon nyúl hozzá az én saját kreálmányú zenémhez? :P