MTI

Kockacukor méretű kivetítő

Német mérnökök alig 16x9x9 milliméteres kivetítőt fejlesztettek ki, amely rezgő tükörrel eltérített lézerfénnyel pásztázva világítja meg a kiválasztott, nem feltétlenül sík felületet.

A szerkezet egyelőre csak kék és piros színt tud megjeleníteni, mivel az aránytalanul nagy zöld színű lézerdióda nem fér el ilyen kis helyen. A miniatűr kivetítőt fejlesztői mobil telefonokba és kézi vagy hordozható számítógépekbe ajánlják. A kockacukor méretű eszközt a német Fraunhofer Intézet munkatársai fejlesztették ki. Az eddigi legkisebb lézeres kivetítők gyufásdoboz méretűek voltak. A jelenleg elterjedt kivetítők milliónyi kis tükröt tartalmaznak, és gyakorlatilag tovább nem miniatürizálhatók. A most említett szerkezet azért lehet sokkal kisebb, mert csak egy darab két tengely körül elbillenthető tükör van benne.

A kicsinyítés másik akadálya a fényforrás. A hagyományos kivetítőkben használt nagy nyomású halogénlámpákat itt kis lézerdiódák váltják fel. A piros és a kék lézerdiódák már elég kicsik, de a zöldek gyártása még nem fejlődött idáig. Ezért az összes színt visszaadni képes RGB kivetítőt nem lehet 10x7x3 centiméteresnél kisebbre zsugorítani. Amint a kisméretű zöld lézerdiódák is beszerezhetők lesznek, elkészülhet a kockacukor méretű RGB kivetítő is.

A lézerfényt nem kell optikai lencsével élesre állítani, amiből két előny is származik: kisebb lesz a szerkezet, és nem csak sík felületekre lehet vele képet vetíteni. A pici kivetítő sok mindenre használható. Kis mérete folytán mobil eszközökbe is beépíthető. Másik nagy alkalmazási területe az autóipar és a robotika, ahol nagy szükség van kicsi és olcsó lézeres távolságmérőkre, amelyekkel például parkoláskor érzékelni lehet a tárgyak távolságát - olvasható a BBC brit közszolgálati rádió és televízió honlapján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #5
    Azt tudtam, hogy a fraunhofferék csináltamk egy-két jó szabványt, de hogy ilyenjók...
  • bnfront #4
    Akkor irány az általános 2. osztály / Rajz óra :)
  • hopp #3
    a fénynél fordítva működik a színkeverés, mint a festéknél. a festéknél ha minden színt összekeversz, akkor feketét kapsz, a fénynél pedig fehéret, tehát sárgából meg kékből nem lesz zöld :(
  • brueni #2
    király.

    bár nem értek hozzá, de mi az akadálya, hogy sárga lézerrel dolgozzanak, és bekevernék a zöldet sárgából, meg kékből.

    Biztos hülyeséget kérdeztem, különben már más is rájött volna, de nem ismerem a mechanizmusát, hogyan is műxik itt a színkeverés.
  • taoce #1
    hány lumenes lehet? alig várom h piacra dombják:) (ha drága lesz akkor a hagyományos proj. ára lejjebb mehet, ha meg olcsóbb lesz, akkor meg csupa haszon..)