Gyurkity Péter

Újjászületik a Silicon Graphics

A cég a bíróság kedvező döntése alapján kilábalhat a csődhelyzetből és már az ősszel újra folytathatja tevékenységét a meglévő és új termékekre támaszkodva. Kitartanak az Intel mellett, az Opteron hiányzik a kínálatból.

Az SGI közleménye szerint a csődbíróság jóváhagyta a vállalat újjászervezési tervét, ezzel végleg maguk mögött hagyhatják a kellemetlen időszakot, amely már-már a cég bezárásával fenyegetett. A meglévő forrásokat némi hitellel sikerült kiegészíteni (a Morgan Stanley és a General Electric Capital 115 millióval szállt be), így a grafikus ágazat egykori állócsillaga folytathatja szereplését. Ezt elsősorban szerverek piacra dobásával tennék, Itanium és Xeon chipekre támaszkodva, vagyis kitartva az Intel mellett.

Az újjászervezés része a létszámcsökkentés: 2200-ről 1600 főre csökken a dolgozók száma, amelytől évente 150 millió dolláros megtakarítást remélnek. A megmaradtak a meglévő és új szerverek összeállításán és értékesítésén dolgoznak majd, ezek pedig az Intel már említett processzoraira épülnek. Ez nem új terv, hiszen már 2004 decemberében jelezték, hogy kétmagos Itanium chipekre építik új rendszereiket, a kínálat azonban most Xeon konfigurációkkal bővül. Érdekes, hogy az AMD egyre sikeresebb Opteron vonala továbbra is hiányzik a kínálatból, a jelek szerint tehát - legalábbis egyelőre - nem számolnak a kisebbik processzorgyártó bekapcsolásával.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Silicon Graphics több éven át tartó vegetálás után idén februárban figyelmeztetett arra, hogy csődközeli helyzetbe kerültek. Ennek okairól megoszlanak a vélemények, ám a legtöbben az Nvidiával megkötött paktumra hivatkoznak, amelynek eredményeként a vállalat fokozatosan kivonult a grafikai piacról. A váltás keretében egyre inkább a szerverekre koncentráltak, itt viszont nem tudtak tartós sikereket elérni, így maradt a lassú leépülés.

A megújult vezetés optimista a jövőt illetően, és már a 2007-es pénzügyi évre pozitív mérleget prognosztizál. Reményeik szerint életképes alternatívát tudnak nyújtani a nagyokkal - HP, IBM, Sun, és Dell - szemben, vagyis újra megkapaszkodhatnak a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #10
    re: #4 + #7
    Ezeket a filmeket egy bizonyos LightWave3D nevű programmal tervezték és renderelték. Azért volt jó, mert viszonylag gyorsan renderelt ahhoz képest szép képeket. Ezt úgy érte el, hogy (nagyrészt?) nem raytracinget használt, hanem a mai videokártyák renderelési megoldásaihoz hasonlót. Plusz sokkal olcsóbb volt, mint az SGI-n futó renderer programok. Ez a program sokáig csak Amigára létezett, és csak 2001-ben lett portolva Windowsra. link
  • devred #9
    http://www.old-computers.com/MUSEUM/computer.asp?c=32&st=1
  • uniu #8
    nem bizony!
  • Szefmester #7
    a Babylon 5 nem 486osokon?
  • NEXUS6 #6
    Asszem a T2-is, meg az eredeti Babylon5 sorozat is.
  • uniu #5
    Akkor szolok!:) A4000-eken, + a VideoToaster celhardverekkel keszult.
  • Duncan Idaho #4
    Na ne má!
    Én úgy tudtam hogy P133-asokon de szóljatok ha nem!
  • uniu #3
    Az 1. Jurassic Parc Amigakon lett renderelve....
  • sathinel #2
    Hát igen + az nvidia, Ati szakemberei is töllük jöttek. Kár lenne ha eltünnének.
  • Luise #1
    ez szép! és a régi nagy nevek, akik a gépiket használták? industrial light&magic, skywalker sound, stb...

    nagyon sok filmet láttunk, amik ezeken a gépeken lettek "optikázva". pl: jurassic park filmek