Gyurkity Péter

2,5 TB-os merev­le­me­ze­ket ígér a Seagate

A gyártó minden eddiginél nagyobb adatsűrűséget ért el a jelenlegi technológiára alapozva, amellyel az évtized végére ígéretük szerint megháromszorozzák a forgalomba kerülő merevlemezek kapacitását.

A vállalat közleménye szerint a múlt héten demonstrálták a rekordot, amelytől három év alatt háromszoros növekedést várnak a kapacitás terén. A 421 gigabit/négyzethüvelyk ugyanis csaknem háromszor haladja meg a jelenlegi saját termékeknél elért adatsűrűséget, amely 135 gigabit/négyzethüvelyknek felel meg. A Toshiba jelenleg 188 gigabitnél jár, de még ezzel is messze elmaradnak a most bemutatott eszköz eredményétől.

"Az adatsűrűségnél elért áttörések elérhető közelségbe hozzák a digitális forradalmat és világosan jelzik, hogy a merevlemezek megőrizhetik jelenlegi előnyeiket, kielégítve a háttértárolókkal szembeni állandóan növekvő igényeket" - magyarázta Bill Watkins, a Seagate vezérigazgatója. Számításaik szerint a rekord minden szegmensben új szinteket tesz elérhetővé. Az 1 és 1,8 hüvelyes merevlemezeknél ez 40-275 GB közötti, a főleg laptopoknál alkalmazott 2,5 hüvelykeseknél 500 GB, míg az asztali számítógépekbe szánt 3,5 hüvelykes példányoknál akár 2,5 TB kapacitást tesz lehetővé. Az első ilyen változatok 2009-ben, még az évtized vége előtt megjelenhetnek a boltokban.

A Seagate fejlesztésének nagy előnye, hogy merőleges adatrögzítéssel, valamint a jelenleg is használt gyártástechnológiával érték el a rekord eredményt, vagyis a megnövelt kapacitás nem igényel költséges technológiai váltást. A vállalat már korábban jelezte, hogy a merőleges adatrögzítés nemcsak gyorsabb, de megbízhatóbb is a hagyományos módszernél, abban azonban legfeljebb csak reménykedhettünk, hogy hamarosan közzéteszik a várható újításokat. A merevlemez 50. születésnapján végre elérhető közelségbe került a megújulás, igaz, egyre többen fordítják tekintetüket a holografikus adattárolás felé, mondván, hogy a jó öreg HDD felett már eljárt az idő.

Kétségtelen azonban, hogy még mindig a merevlemezek a legnépszerűbb háttértárolók, és ezt a népszerűséget a gyártók sem hagyják veszni. Már közel vannak az 1 TB-os példányok, a Samsung pedig flashmemóriával igyekszik gyorsítani a jelenleg kapható, valamint a jövőben megjelenő példányokon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Fenjoy #29
    Minnél előbb legyenek a piacon, a többinek az ára értelemszerűen csökkeni fog, mármint nem itthon, hanem normális országokban:)
    Nálunk csak lassan...
  • RomaniaBoy #28
    Tyüha nem hiszem el hogy megérkezik 2,5 Tetrabájos Merevlemez a Seagate-töl... Szerintem ez túl drága lesz az piacon.. De inkább vegyél 5db 500 GB vinyó = 2,5 TB. Nekem közelebb 1,6 TB van vinyó az szerveren... Az egész Sata és SataII vinyónyal forog...
  • BiroAndras #27
    "Ha a Microsoftnak ( tudjátok, akik azt a windóz op. rendszert csinálják :) :) :) ) volna egy kis "esze" már rég kiadhatta volna az XP-t, (meg a WindózPistát) is FLASH memórián"

    Lehet, hogy gyorsan indulna, de utánna baromi lassú lenne. A flash memóriák sebessége még jócskán elmarad a vinyókétól.
  • bertino #26
    "2,5 TB-os merevlemezeket ígér a Seagate"

    2 hónapos fix működéssel, aztán kámpauuu
  • NorbyI #25
    Nem is olyan rég még az XP a 138 gigás vinyóknál nagyobbakat sem kezelte rendesen. Persze az SP1-e megoldották, de nem tudom mennyire tornászták fel az értéket.
  • Tacsi #24
    Én úgy tudom at XP 2TB-ig kezeli el a vinyókat.
  • Theodora #23
    Az NTFS lehet, hogy magától nem töredezne annyira (a cél annó ez is volt), de a Windows ezt a nyelvet egy "kicsit" töri, ezért kell használni töredezettségmentesítőt.
    A windows saját defrag-ja a nagy tördezett fájlokkal nem nagyon tud/akar mit kezdeni. Viszont a sysinternals.com-on vagy egy contig nevü kis progi, ami "ész-nélkül" probálja defragmentálni a fájlokat.
  • _Vegeta_ #22
    Tipikus. Probaljuk meg kisajtolni a legtobb lovet egy mar eleve elavult technologiabol. Ahelyett hogy erdemleges kutatasokra szannak a penzt. :P
  • Yfel #21
    Ez tenyleg jo volna de akkor magyarazd mar el legyszi, hogy nekem miert kell hetente ketszer toredezesmentesitenem az NTFS lemezeimet? :o)

    Az en gepemen tuti nem vegez valami jo munkat :o)

    Y
  • mousee #20
    FAT32?? El vagy szállva magadtól? FAT16. Pont.

    (:DDDD)