Gyurkity Péter

A merev­le­me­zek a leg­nép­sze­rűbb tárolók

Az IDC kutatócég tanulmánya szerint továbbra is a merevlemezek számítanak az első számú tároló eszköznek, és első helyüket 2015-ig biztosan megtartják, dacára a riválisok terjedésének.

Az IDC elsősorban a kapacitás növekedése iránti igények megugrását várja az elkövetkezendő években, amit az árral és a megbízhatósággal szemben támasztott követelmények egészítenek majd ki. Ezt pedig a legjobban továbbra is a merevlemezek gyártói tudják majd a legjobban kihasználni, tovább növelve termékeik adatsűrűségét, fokozatosan csökkentve azok árait.

Indoklásuk szerint az újonnan megjelenő hordozható eszközök és számítógépek komponenseiként az új technológiák egyelőre nem tudják leváltani a már jól bevált merevlemezeket, bármennyire is szeretné ezt néhány gyártó. Az eltérő technológiák terjedéséről szóló híradások olykor eltúlzottak, és ez a generáció-, vagy éppen szemléletváltás jóval lassabban megy végbe. Bár a flashmemóriák megbízhatóbbak, az elmúlt években bekövetkezett áresésekkel pedig immár anyagi szempontból sincsenek rosszabb helyzetben, a hagyományos tárolók helyzete még jó ideig biztosnak tűnik.

A kutatócég véleménye szerint a kihívásokhoz legjobban alkalmazkodó megoldások egyfajta egyensúlyt képeznek majd a különböző igények között, mivel minden szempontból egyikük sem bizonyulhat a legjobb választásnak. Ezen szem­pontok között szerepel az ár, a kapa­citás, a telje­sítmény, a megbíz­hatóság és könnyű használat - amelyek tech­nológia mindegyik téren jól teljesít, az hódíthatja el az elsőnek járó helyet. Ez egyelőre a merevlemezeknél tűnik megva­lósít­hatónak, amelyek adat­sűrű­ség/ár viszonylatban tehát még egy évtizedig uralhatják a tárolók piacát.

Természetesen a flashmemóriák térhódítását sem lehet kétségbe vonni, elég ha csak a százdolláros laptop projektjére gondolunk. A kurblis megoldás egészen pontosan 1 GB-ot foglal magában, amivel főleg a mozgó alkatrészeket igyekeznek helyettesíteni, csökkentve a zajt és a készülék súlyát. Az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezések révén a személyi számítógépekben is elterjedhet a technológia, fokozatosan kiszorítva a merevlemezeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tiberius B #42
    Mondjuk én nem értem minek ez a kavarás, nem lehetne kivételt tenni a számítástechnikával?
  • dez #41
    Egy pár éve érvényben lévő szabályozás szerint a SI mértékegységeket az eredeti szabványban foglalt, 10-es hatvány alapú szorzóként kell(ene) használni a számítástechnikában is. De egyelőre csak a vinyó, DVD/BD/HDDVD gyártók és a telekommommunikációs céget tartják ezt be.
    A 2-es hatvány (1024 szorzatai) alapú szorzók számára új jelölések vannak, de lassan terjed a használatuk.
    Lásd:
  • qtpman #40
    az a fasza hogy 250 gigás vinyó csak 240 gigás ....
    de ezt az értelmes címet?? nem mondod hogy vinyó van mind a 135235 milliárd gépben...
  • Marlosh #39
    En is:) 3x 250Gb maxtor,semmi gubi veluk,igaz nem dobalom oket...:P
  • Tetsuo #38
    Nekem a vinyl-lemez tetszik. A 33,33-os. :)
  • Psyho06 #37
    inkább jobban bízok a hdd-ben mint egy dvd lemezben
  • BCS CORPS #36
    de ha tönkre megy 300 giga elveszet :D
  • kvp #35
    Az egyik legmegbizhatobb es gyors tarolasi mod az otp eprom. Csak egyszer irhato es egyszer torolheto, de miutan befejeztuk az irast, vedette lehet tenni, es onnantol csak a nagyon eros radioaktiv sugarzas kepes tonkretenni. Masodik legbiztonsagosabb megoldas az egszer irhato fembevonatu optikai lemez. (ilyeneket visz par urszonda is) Meglepoen jol birjak a jo minosegu muanyag szalag alapu rendszerek is, nehany mar tobb mint 60 eve tarol adatot es meg mindig olvashato.

    Cd-s, dvd-s es egyeb tarolasi megoldasokrol pedig csak annyit, hogy tobb modon kell tarolni az adatokat, es lehetoleg 3-5 evente atmasolni mindent uj adathordozora. Dvd hasznalatkor pedig minden adatot erdemes beolvasni egy ideiglenes taroloba (merevlemez) es utanna minel elobb kivenni es elrakni a lemezt.
  • Tetsuo #34
    A 100ft-os Verbatim, nem biztos h Verbatim.. még ha a médiakódja az, akkor sem.
  • Psyho06 #33
    szerintem a hdd sokkal jobb,mert nem kell keresni a dvd-t cd-t meg nem megy tönkre hamar,ráadás nem kell tökölni az írással