MTI

E-cégügyintézés: nő a céginformációs szolgálat szerepe

Július 1-től a céginformációs szolgálat működését is az új társasági és cégtörvényhez igazította az igazságügyi és rendészeti miniszter, mivel a távlati cél, hogy valamennyi cégügyet elektronikusan intézzenek az érintettek, és így kérjék a céginformációkat is.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a Cégnyilvántartási és Céginformációs Szolgálat új neve júliustól: Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat. A szolgálattól az eddigi céginformációk - névjegy (cégbizonyítvány), cégkivonat, cégmásolat - mellett azt is meg lehet kérdezni, hogy az adott cégnév névfoglalás alatt áll-e. (A cégbíróság kérelemre 60 napra lefoglal egy cégnevet, de ha ezen idő alatt nem indul meg a cégbejegyzés, akkor a név szabaddá válik és azt más használhatja.)

A névjegy - amikor csak arra kíváncsi a kérdező, hogy adott nevű cég létezik-e, és ha igen, hol - költségtérítése 1000 forint (ez eddig 1500 forint volt). A cégkivonatért fizetendő 3 ezer, illetve a cégmásolatért járó 5 ezer forintos térítés nem változott. (A cégmásolat valamennyi bejegyzett és törölt adatok tartalmaz egy cégről, míg a cégkivonat csak az aktuálisakat.) A papír alapú mérlegbeszámolót továbbra is 4 ezer forintért lehet megkapni egy cégről, de elektronikusan csak 500 forint térítést kell érte fizetni.

Az a cég, amely elektronikusan adja be a beszámolóját, egységesen 3 ezer forintot fizet ezért, viszont a papíron beadott beszámoló után a jogi személyiségű cégeknek 10 ezer, míg az a nélkülieknek 5 ezer forintot kell fizetni (ráadásul a benyújtás előtt). Ezek a díjak változatlanok, viszont amíg egy Cégközlöny valamennyi közleményéért jelenleg 100 ezer forint költségtérítés jár, addig júliustól csak 30 ezer lesz a díj (jövő ősztől viszont online bárki által elérhető lesz a Cégközlöny).

A szolgálat működéséről és a költségtérítésről szóló rendeletet július 1-től kell alkalmazni. Jövő év első napjától a szolgálat ügyfélszolgálatán bankkártyával is lehet fizetni a kért szolgáltatásért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!