Berta Sándor,Gyurkity Péter

Európában a Sony első Blu-ray írója

A Sony a világ más kontinensei után végre Európában is piacra dobta a BWU-100A típusú asztali számítógépekbe beépíthető Blu-ray íróját. A Samsung eközben saját lejátszóját tökéletesíti.

Ugyan a termék kiszállítása az európai kereskedőkhöz már augusztus végén megkezdődött, ám a nagyobb boltok árlistáin még nem szerepel. Ez a helyzet azonban legkésőbb 1-2 héten belül változhat. Európában az író várhatóan 950 euróért (260 ezer forintért) lesz kapható. Összehasonlításul: az Egyesült Államokban működő Sony Style Shopban az optikai meghajtó 750 dollárba (160 ezer forintba) kerül.

A Sony BWU-100A egyaránt elboldogul a 25 és az 50 gigabájtos (egy-, illetve kétrétegű) egyszer írható BD-R és újraírható BD-RE újraírható lemezekkel, valamint támogatja a hagyományos DVD+R, DVD+RW, DVD-R, DVD-RW, a kétrétegű DVD+R és DVD-R, a DVD-RAM, sőt a CD-R/-RW korongokat is. Az olvasási és írási sebesség a Blu-ray diszkek esetében egyaránt legfeljebb kétszeres lehet. Ez azt jelenti, hogy az adatokat az IDE csatolófelülettel rendelkező készülék körülbelül másodpercenkénti 9 MB-os sebességgel tudja írni, illetve olvasni.



A termékhez a Sony a Cyberlink BD Solution nevű szoftvert mellékeli, ami lehetővé teszi a nagyfelbontású videók szerkesztését és felírását, de akár egy hagyományos DVD elkészítését is. Az optikai meghajtót a HDV 1080i formátumra optimalizálták Az egyetlen problémát az jelenti, hogy az író képtelen lejátszani a Blu-ray filmeket, ennek oka, hogy nem támogatja az azoknál alkalmazott HDCP másolásvédelmet. "Ez jelenleg azért nem nagy probléma, mert még nem kaphatók a boltokban a HDCP-t támogató videokártyák sem" - mondta Vincent Bautista, a Sony termékmenedzsere, aki szerint a filmek lejátszásához még szükség lesz egy megfelelő lejátszószoftvere is. Októberre, novemberre azonban meg fog oldódni ez a probléma.

Érdekes ugyanakkor, hogy a Sony az új formátum bevezetésével egyidejűleg megtalálta a DVD-k hasznosításának módját is. A vállalat ugyanis a Nikkei Business Daily nevű japán újság szerint tűzálló műanyag számítógépházakat fejlesztett ki, amelyeknél a felhasznált műanyagot 85 százalékban újrahasznosított DVD-kből állították elő.



Eközben a Samsung sem tétlenkedik, amely egyébként júniusban elsőként dobta piacra asztali lejátszóit. A BD-P1000 első vásárlói ugyanis a tengerentúlon több alkalommal panaszkodtak a megjelenített kép minőségére, ami lépésre késztette a gyártót. "A 2006-os ünnepi szezon közeledtével több finomítást végzünk el az amerikai piacra szánt BD-P1000 Blu-ray lejátszókon" - áll a vállalat rövid közleményében, amelyet a napokban juttattak el a sajtóhoz.

Eszerint az újabb példányok már módosított zajszűrővel kerülnek forgalomban, amely némileg élesebb képet eredményez, valamint megoldják a korábban beígért Java kompatibilitást, amivel az ősszel megjelenő filmekre készülnek fel. Reményeik szerint ezzel az 1000 dolláros (mintegy 210 ezer forintos) készülékek nagyobb népszerűségre tesznek szert és sikerül kiküszöbölni az eddigi negatív tapasztalatok hatását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HuAn82 #52
    Majd kinövitek.
  • [Jakuza] #51
    "Külön érdekelne a Sony osztag, UNREG, CIÁN, Dzson!"

    Amugy meg hulyeket nem szokas teriteni.
    Es mondom sicc a PC-s jatekoknak lealdozott szanalomrovatba. :P
    Ja de elotte add el a PC-det, mert kicsit ketszinuseg szidni valamit, mikozben mindennap hasznalod.
  • UNREG #50
    Ennek sok értelme volt, ilyen véleményeket rólad is bőven találni:


    -Jakuza itt is tolta? EN a forma topikban talalkoztam véle, eszméletlen milyen ember:DDD Mindenkit hulyenek nezett azert mert mindenki maskepp latott a futamon egy kanyarban levo balesetet mint o, mert szerinte egy masik kanyarban volt az:D
    szegényke repult. már ha ua- emberrol beszelunk:)

    -na az xboyok ellentámadásba lendültek! hivjátok jakuzát is:D

    -Mindig voltak erőlködő senkik, emlékezzetek csak Jakuzára és Magyar Emberre.... és még sorolhatnánk :)

    -AJJJ homokzsakokat visszapakolni, fedezekbe viszzahuzodni, loveszallasokat azon nyomban elfoglalni!!!!
    VISSZATERT JAKUZA a buntijebol!!!!

    -Jakuza büntije mikor jár le? Kéne már valami flém.

    -Figyejetek man fiuk! Me2 is ugy halt meg hogy senki hozza nem szolt! Ne szojatok ehez a csuripecnihez (JAkuza) es akkor kuss lesz.
    Vagy tan vannak akik elvezik ?:D

    -Egyre inkább azt látom, hogy ez a Jakuza gyerek nem normális, pedig eleinte egész jó véleményem volt róla... :(

    -Jakuza, te áldott lélek, te.
    Hát megint jött valaki aki egyedül magára vállalta a megváltó szerepét, elviselve ezernyi kínt és megaláztatást, csak hogy végre észhez térítse a sok megveszekedett konzolost?? Jaj, te szegény.
  • blaze #49
    Nem kell szépíteni a dolgokat: gyűlölöd a Sony-t, mint ahogy én is, mert rászolgált.

    Sanyix:
    "Szted mi nem fér rá egy 15 gigás 1 rétegű hddvd-re?"
    Egy kétoldalú dual layer-es DVD kapacitása 18GB, tehát egy DVD-re is ráférne akár egy 1080p film.
    Evvel nem akarok semmit se mondani, csak érdemes rajta elgondolkozni.
  • [Jakuza] #48
    De csak azert mert idiota vagy es meg azt sem tudod, hogy ugyanazt a vedelmet hasznalja mind ket formatum.Raadasul az idiotizmus es a hangsuly kozott van egy kis kulonbseg, de ez attol nem fog megvedeni, hogy azt sem tudod mirol beszelsz.
    Iratkozz be egy tovabbkepzesre, bar neked az sem segit, mert a szemellenzo beszukitti a latasmododat.
    De felolem tovabb gugyogheted a technologiai hozzanemertesedet.

    De azert szemezgetek egy kicsit a hozzad fuzott velemenyekrol a PS elfogultsagod teren.
    Ennyit arrol, hogy mennyire realisan latod dolgokat. (Raadasul nem en irtam oket, hanem mind mastol szarmazik)
    Ja es ha nem tetszik a stilusom perelj be. :P

    "Dzson komám te olyan elfogult vagy ,hogyha a Halo PS2-re jött volna ki,akkor most MasterChief jelmezben szaladgálnál az utcán!"

    "Dzsoni boy az indexen olyan orbitális ökörségeket mond, hogy aki xbox-al játszik az tulajdonképpen pc-vel játszik "

    "Dzson: a személyeskedéseken és a sértegetésen kívül képesek vagytok másra is?"

    "Külön érdekelne a Sony osztag, UNREG, CIÁN, Dzson!"

    "Jajj.. én csípem Verset és Dzsont is, de a lángtenger gerjesztésében/személyeskedésben"

    "Dzson is ugyanúgy vak, mint az elvakult x-esek. Csak neki a ps logó jelenti a fényt. :)"

    "Minden hülyeségbe belekötés, értelmetlen faszkodás.Ez miatt nem kell Dzson"

    "Egyetértek. Dzson, ön a leggyengébb láncszem. Azért az már égő, ha a konzolpártiak is elhatárolódnak tőled, nem igaz dzsonifijjú?"

    " Dzson, te mióta is írogatsz ide? Pár éve.. Ezalatt egyetlen kurva dologhoz nem sikerült hozzászólnod értelmesen"

    "Második udvarpincsi: Dzson - fajtája jellemzői: rendkívüli módon primitív kötekedő flémkeltő, titkos Halo+Igzbogzfan."

    "Ezt vehetjük úgy Dzsonszitól,hogy "igazatok van,de sosem fogom elismerni,mert tiltja a vallásom"

    "Dzson ellen felesleges érvelni, mert azokra immunis. Sajnos ez van. :("

    "Jóvan Dzsonika:))) olvastam minap pár érdekes cikkedet 576ban, xboxos gémnél 2 oldalból 1 oldal x fikázás? szánalmas"

    "egyébként az eredeti komment a bevallottan Sony-fanboy Dzsonnak ment, aki arról spekulált (~előre fikázott), mi lesz a 360-nal, ha mindhárom core meg lesz dolgoztatva."

    "Dzson: "A SONY-tól eddig nem tapasztalt senki hazudozást, nagyzolást."

    "Dzson-nal nemérdemes vitázni mer elvakult a Sony és Ps2 iránt és igy a konzol iránt is :DDDDD rákell hagyni, "
  • Sanyix #47
    Megnézheted, az "aszfaltozós" oldalra elég gyakran felkerülnek ilyenek, persze tökéletes minőségben, bár nekem csak az SW3 van meg ilyen dvd-s 720p-ben, de annak nagyon ott van a minősége, és a felkerülő filmek mellett lévő screenshotok is elárulják a lényeget. Az a 640kbyte dolog meg pont ide nem illik, mert az anno a RAM-ra vonatkozott, nem a hosszútávú tárolókapacitásra.
  • Dzson #46
    A technikai adatok mellett a vásárlók döntenek majd a nyertesről ami okoskodásunk ellenére is. Nekem személy szerint hosszabbtávúnak tűnik a BR a tárolókapacitás miatt. Azt a 720p filmet meg megnézném, ami a ráfér egy 4,7 gigás dvd-re. :) Szerintem minőségben eléggé kaki lehet, de majd keresek valami tesztet erről. Meg ez olyan "640Kbyte elég kell, hogy legyen mindenkinek" kijelentésnek hat picit.
  • Dzson #45
    Sajnos a mocskos stílusod miatt nem foglalkozom a beírogatásaiddal, illetve azok vélt vagy valós igazságtartalmával. Pá.
  • Sanyix #44
    Érdekes módon, a 720p-s filmek x264 tömörítéssel ráférnek egy 1 rétegű dvd-re is. Szted mi nem fér rá egy 15 gigás 1 rétegű hddvd-re? Elárulom, egy 1080p-s film is simán ráfér. A hddvd is teljesen új formátum, ugyanúgy kéklézeres mint a bluray, de úgy csinálták meg, hogy a dvd-ken használt alapanyagok használhatóak legyenek, és ezért lesz olcsó a gyártása. A blu-raynél új alapanyagot kell használni, ezért fér rá valamivel több, de sokkal drágább a lemezek előállítása, de technológialiag pont ugyanott van ahol a hddvd, vagyis csak egy tuning dvd(vagy akár 3. generációs tuningcd-nek is lehet nevezni), semmi igazi újdonság. Meg aztán a blu ray plusz kapacitásának aztán rohadt sok értelme lesz a több mint 10 éves mpeg2 tömörítéssel(merthogy ez használják a blu rayen, persze hddvd-n alapból már a jóval fejlettebb mpeg4-et)...
  • szgege #43
    Alapvetően véve ezzel még egy baj van,hogy szerintem Sony dvd írót én sose vennék,mert egy kalap szart se ér. Bár szerintem a Sony egyéb többi terméke is túlzóan drága és mellette nem sok pluszt nyújt.Pl. hifi termékeik szervízelése fos és kurva drága.