Gyurkity Péter

Júniusban jönnek a Fujitsu Blu-ray konfigurációi

A japán gyártó bejelentette, hogy júniusban dobja piacra az első Blu-ray meghajtóval felszerelt konfigurációkat. A TDK eközben a szigetországban már leszállította az első üres médiákat.

A Fujitsu ezzel a gyártók közül elsőként jelentetné meg a következő generációs írókkal felszerelt asztali konfigurációit. A júniusban tervezett debütálás Japánra érvényes, az Egyesült Államok és Európa természetesen csak ezután következne a sorban. A cég azonban mindkét táborban is érdekelt, így először HD DVD-kompatibilis noteszgépét dobja majd piacra szintén júniusban, első lépésként ugyanúgy a szigetországban. A Fujitsu szóvivője elárulta, hogy az asztali konfiguráció 37"-os LCD kijelzővel érkezik majd, nagyjából 5000 dolláros, azaz mintegy egymillió forintos áron.


A HD DVD noteszgépek ezzel szemben jóval olcsóbban, nagyjából 700 ezer forintért találhatnak majd gazdára, igaz, itt természetesen kisebb, 17 vagy 19"-os kijelzőre számíthatunk. Látható, hogy mindkét termék elsősorban a fanatikusoknak szól, azoknak, akik hajlandóak ennyi pénz kiadni az úttörő jellegű összeállításokért. Igaz, ha az egymilliós konfigurációból levonjuk a meghajtó és a monitor becsült árát - amely a teljes összeg jóval több mint felét teszi ki -, nem is olyan drága mulatság.

A napokban több érdekes lépésre került sor a Fujitsu háza táján. A hónap elején például bejelentették a hardverre és szoftverre szakosodott leányvállalatok egyesülését. Az elsősorban vállalatokat, szolgáltatásokat és kormányzati igényeket kielégíteni hivatott üzletágak egyesítésével jobb eredményt szeretnének elérni a jelenlegi komplexitás csökkentése mellett. A cég eközben a kínai piacra specializáló központot nyitott Sanghaj városában, szintén vállalati ügyfelek szempontjait szem előtt tartva.

Az már biztos, hogy az újonnan megjelenő Blu-ray meghajtók megvásárlása esetén nem lesz hiány az írható médiákból. A TDK ma jelentette be, hogy Japánban megkezdte az újgenerációs korongok leszállítását, mégpedig az egyrétegű, 25 GB kapacitású BD-R és BD-RE változatok személyében. Az egyszer írható BD-R lemezek 20 dolláros (4200 forintos), az újraírható BD-RE korongok 25 dolláros (5250 forintos) áron kerülnek forgalomba. Kicsit később követik ezeket a kétrétegű, 50 GB-os változatok 48, illetve 60 dollárért, ami nagyjából 10 000 és 12 600 forintnak felel meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • torjoz #3
    Ha belegondoltok, régebben a DVD drágább volt a br-hez képest(GB/Ft).
  • Dzson #2
    Nekünk drága itt kelet-közép európában. :(
  • lpmaskmancick #1
    jó drágán adják majd,én amíg lehet maradok a dvdnél