Gyurkity Péter

Piacon a leggyorsabb Turion 64 mobil processzor

Japán boltokban már most, a hivatalos bejelentés előtt kapható az ML-40 jelzésű Turion 64 mobil processzor, amely a család leggyorsabb tagjaként kiváló teljesítményt biztosít a könnyű és vékony laptopok piacán.

Az új chipről az Akiba PC Hotline internetes oldala számolt be, amely szerint a japán vásárlók 610-635 dolláros, vagyis mintegy 100-120 ezer forintos áron juthatnak hozzá a processzorhoz. A magas ár egyáltalán nem meglepő, hiszen az AMD Turion 64 ML-40 igazi hiánypótló termék a vállalat palettáján: a vékony és könnyű laptopokba szánt processzor 2,2 GHz-es órajelen fut, és 1 megabájtos másodszintű gyorsítótárat, valamint beépített egycsatornás PC3200 memóriavezérlőt foglal magában.


Az ML széria megkülönböztető jele a rendkívül kedvező, 35 wattos fogyasztás, amit üresjáratban a PowerNow! technológia révén tovább mérsékelhetünk. A chip emellett támogatja a 3DNow!, SSE, SSE2 és SSE3 utasításkészletet, és 64 bites processzorként tartalmazza az adatvégrehajtási védelmet, amely a Windows operációs rendszerbe Data Execution Prevention néven került be.

A dolog érdekessége, hogy az AMD hivatalosan még nem jelentette be az új, nagyteljesítményű chipet, miközben az elmúlt héten több nagyobb gyártó is beszámolt új Turion noteszgépeiről. Ezek közé tartozik a Fujitsu-Siemens, az MSI és az ASUS - utóbbi két vállalat magyarországi részlege megerősítette, hogy a hivatalos bejelentéssel egy időben itthon is megkezdik az új laptopok forgalmazását.


Ezek a termékek azonban az alacsonyabb órajelű MT-30 jelölésű chipre épülnek, amely az MT család tagjaként még kedvezőbb, mindössze 25 wattos jellemző fogyasztás mellett végzi munkáját. Az MT-30 már kifejezetten az alacsony fogyasztású Centrino laptopok ellenfeleként jelenik meg a piacon, és elsődleges feladata, hogy tekintélyes szeletet harapjon ki a rivális gyártó előnyéből. Az asztali számítógépek után tehát az AMD a mobil megoldások piacán is az Intel méltó ellenfeleként kíván megjelenni, és az új Turion processzorok révén erre minden esélye megvan.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • asysoft #11
  A Turion csak mostanság vált elérhetővé, a cikk meg vagy 2 hetes:) Mindenesetre az látható, hogy a Pentium M elég erős... Már várom egy azon alapuló asztali proci megjelenését, még az is lehet, hogy intelt vennék:)
 • Supremo #10
  Én is csak a P M-t tudom megerősíteni... minap olvastam egy összehasonlítást, és egyes dolgokban baromira gyors! Sőt, átlagban felveheti az asztali gépekkel a versenyt. Az, hogy az AMD is előrukkol egy "kicsikével", nekünk csak jó, mert tovább öli egymást a 2 gyártó, és szaporább árverseny alakul ki
 • clarus #9
  Kössz dez!
  Legalább már ezt is tudom. :)
 • dez #8
  Érdekesek a tesztben a L.A.M.E. eredményei, az OGGenc, és a többi fényében. Szerintem annak a L.A.M.E.-nek valami baja van, és diszkvalifikálni kellene a tesztekből. :)

  (Mellesleg, érdekes, hogy egy húzott procit versenyeztetnek nem húzottakkal, pedig az Athlon64-et is szépen lehet húzni.)

  Pentium M: érdekessége, hogy kb. annyi az IPC-je (Instruction per Cycle), mint az Athlon64-nek. Csak a memóriakésleltetése enynén elég lassú. (És elég drága.)
 • ZaJanga #7
  Ez ok de ez a teszt ott sántít, hogy AMD vonalon nincs benne mobil proci vagyis igazából nincs mivel összehasonlítani.
  Egyébként valóban jó a P M !
 • dez #6
  Nem, nem az van a procin. Note the "(c)". Azaz ez a szabadalmaztatás éve. (Még az is lehet, hogy csak a tokozás szabadalmaztatásáé. :) )
 • clarus #5
  Ezt nem értem! Ez annyira új, hogy 2001-ben gyártották? (második kép) Ez most vagy nem annak a procinak a képe, vagy nem a gyártási dátum van a procin!?????
 • smv #4
  Így szokott ez lenni. Egyszer ez a leggyorsabb, máskor az...
 • asysoft #3
  Ez egy jó kérdés, Pentium M nem egy gyenge proci, s nem csak mobil viszonylatban... Ajánlom ezt a linket.
 • arty #2
  remélem arányosan tuningképes is lesz :)