SG.hu

Jön a mindent átható mobil technológia korszaka

Az Intel mobil számítástechnikáért felelős felsővezetője szerint a vezeték nélküli szélessávú alkalmazások terjedése, valamint a mobil eszközök új, gazdaságos energiafelhasználást és nagy teljesítményt biztosító fejlesztései a "mindent átható mobil technológia" korszakának kezdetét jelzik. Ez az újfajta mobilitás értékes új növekedési lehetőségeket kínál az ágazat számára.

"A telefont igazán személyes kommunikációs eszközzé alakító mobiltelefonok elterjedése világszerte nagy lökést adott a beszédcélú telefonvonalak számbeli növekedésének" - mutatott rá Sean Maloney, az Intel alelnöke és az Intel Mobility Group ügyvezető igazgatója. "Ezzel egyidőben az internet kielégíthetetlen keresletet teremtett a számítástechnikai teljesítmény iránt. Ha képessé válunk a nyílt szabványokra épülő, mindenütt elérhető szélessávú szolgáltatások nyújtására, valamint a számítástechnikai és kommunikációs platformok teljesítményének és hatékonyságának folyamatos javítására, a mobil számítástechnika világa további lendületes növekedésnek nézhet elébe."

A laptopok előnyeit felismerő üzleti és otthoni felhasználók körében mindinkább a noteszgépek számítanak a legkedveltebb eszköznek. Maloney az Intel Napa kódnevű, következő generációs mobil platformjának több új képességét is bemutatta az IDF-en. Ezek a fejlesztések tovább mérséklik a mobil eszközök energiafogyasztását, illetve javítják a grafikus és a vezeték nélküli teljesítményt. Az Intel máris 220 tervezési díjat nyert el a Napa új megoldásaival.


Az Intel és a Matsushita Battery Industrial (MBI) nemrég bejelentett megállapodása keretében a két cég közösen fejleszti azt a nagy teljesítményű akkumulátortechnológiát, amellyel a jövő Centrino mobil technológiai platformjai meg tudják valósítani a non-stop számítástechnika (all-day computing) koncepcióját. A mobil technológia digitális háztartásra gyakorolt potenciális hatását jól érzékelteti az a projekt, amelyben az Intel, a Crown Castle és a DiBcom az Intel Centrino mobil technológia és az XScale technológia alapjain valósít meg mobil televíziós műsorvételi funkciókat. A 2005-re és 2006-ra tervezett felhasználói próbaüzem során a partnerek tovább javítják az Intel platformokkal támogatott szabványos tv-hardverekkel és -szolgáltatásokkal elérhető minőséget.

A vállalat folyamatos mobil innovációs tevékenységének bizonyítékaként Maloney bemutatta a vállalat új, "Merom" kódnevű többmagos processzorát, amelynek piaci bevezetése 2006 második felére várható. A többmagos Merom processzorok a jelenlegi egy wattra eső számítási teljesítmény háromszorosát nyújtják majd a következő években. (Az Intel szerint az egy wattra jutó számítási teljesítmény fontos mérőszám lesz a jövő eszközeinél.)


A beszédcélú szolgáltatások mellett egyre több mobiltelefon kínál teljes értékű operatív szolgáltatásokat, nagyvállalati alkalmazásokat és multimédiás jellemzőket. E képességek szempontjából kritikus szerepet játszik a telefon agya. Erre tekintettel Maloney ismertette az Intel 2006-os terveit a következő generációs mobiltelefonok platform-komponenseinek fejlesztése terén.

E komponensek egyike a cég Monahans kódnevű XScale alkalmazásprocesszora. Az új termékcsalád többféle teljesítménybeli, integrációs és fogyasztási szintet kínál a mobiltelefonok, okostelefonok és otthoni elektronikus eszközök megépítéséhez. A jelenleg elérhető teljesítményt néhány éven belül megötszöröző Monahans kevesebb energiát igényel majd a működéshez, mint a korábbi Intel-alapú platformok. Maloney a társaság következő generációs, Standwood kódnevű grafikus társprocesszorait is bemutatta az IDF közönségének. Előadásában kiemelte, milyen fontos szerepet játszanak a szabványok a jövő mobil innovációs tevékenységében.


"A nyílt vezeték nélküli szabványokra épülő globális innováció rendkívüli mértékben felgyorsítja a vezeték nélküli technológiák terjedését" - fejtette ki. "Amerika és a világ nagyvárosai gyors ütemben építik ki Wi-Fi-hálózataikat az elektronikus kormányzati működés és a mobil munkavégzés támogatására, valamint a vezeték nélküli szélessávú technológia előnyeinek mind szélesebb körű biztosítására."

A WiFi-vel szerzett tapasztalatokra épülő WiMAXtechnológia még jobb csatlakozási lehetőségeket kínál majd felhasználóinak a WiMAX szabványú termékek piaci megjelenésével. A világ nagyvárosai most tervezik, vagy már el is kezdték WiMAX hálózataik kiépítését. Maloney véleménye szerint gazdaságossága és hatótávolsága folytán az új technológia elősegíti a digitális szakadék áthidalását, és világszerte még több közösség számára teszi elérhetővé az online kommunikációt. Az Intel világszerte több tesztprojektben is vizsgálja a WiMAX gyakorlati megvalósíthatóságát. E kezdeményezések mindegyike igazolta, hogy a szabványos vezeték nélküli szélessávú technológia komoly előnyöket tartogat az üzleti és kormányzati szféra, a kereskedelem és az oktatás résztvevői számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!