Gyurkity Péter

A laptoppiac 15 százalékát akarja az AMD

Ágazati értesülések szerint az AMD idén a laptopok piacának 15 százalékát szeretné megkaparintani. Asztali vonalon jönnek a lassabb példányok, az Intel pedig a Conroe-val erősít.

A DigiTimes tajvani információkra hivatkozva számolt be a kisebbik gyártó terveiről. Eszerint a mobil processzoroknál jelenleg birtokolt mintegy 10 százalékos részesedést idén egészen 15 százalékra fel szeretnék tornászni. Ezt elsősorban a nemrég debütált ikermagos Turion 64 processzorok révén tervezik megvalósítani: összesen 12 millió mobil chipet szállítanának le, míg a szegmensben a különböző vállalatok összesen 80 millió processzorral számolnak 2006-ban. Ebből a szempontból érdekes az egyes gyártók hozzáállása: a HP például 50 százalékban AMD chipekre támaszkodik, míg az Acer esetében ez 35 százalék.



A napokban megtudhattuk, hogy az asztali vonalon a tervezettnél több változatot dobnak piacra: a hivatalos árlistában ugyan nem szerepel, de már biztos, hogy a Socket AM2 foglalathoz érkezik a jelenleg is kapható Athlon 64 3000+ (1,8 GHz) és 3200+ (2 GHz), amelyek a középkategória leggyengébb példányait testesítik meg. A kisebb testvért elsősorban a fejlődő piacokra szánják, vagyis Kínába, Indiába, Oroszországba, és Latin-Amerikába, de Európában is megrendelhetjük majd a dobozos verziót. A 115 dolláros ár igen kedvező, bár az még nem biztos, hogy ezek a chipek megbirkóznak majd a 800 MHz-es DDR2 memóriákkal. Előfordulhat ugyanis, hogy a régebbi magrevíziót használják fel hozzájuk, amelyek legfeljebb a 667 MHz-es példányokat kezelik.

A nagy rivális eközben a Conroe magos Core 2 Duo sorozattal igyekszik erősíteni. Az 1,86-2,67 GHz közötti órajeleken érkező processzorok meglehetősen nagy, 2, illetve 4 MB-os másodszintű gyorsítótárral és 1066 MHz-es rendszerbusszal érkeznek. Az ár az órajellel gyorsan emelkedik: a leglassabb példány mindössze 183 dollárt kóstál, míg a leggyorsabb változat már 530-at, ezer darabos megrendelés esetén. A legerősebb változat a Core 2 Extreme X6800, amely 2,93 GHz-en üzemel, igencsak borsos, 1000 dolláros áron. Ez ugyebár a jelenlegi Extreme Edition reinkarnációja lesz, annak megfelelő presztízsértékkel.

Nagy pozitívum ugyanakkor, hogy az új chipek megjelenésével a jelenlegi generációnál újabb akciókra számíthatunk: a hírek szerint a Pentium D processzorok árai csökkennek júniusban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #14
    Ugh, jahh! :D
  • arty #13
    core=k8, az eddigi tesztekben orajel egyezőség esetén kb azonosan teljesitenek (kivéve játékok alatt a k8 picit erősebb) ...

    mivel persze asztali core nincs, igy nem is értem ki mit mivel hasonlit :)
  • SYB #12
    Olvasd el a mértékegységet is;-)
  • dez #11
    Pontosabban: nem mindenhol sikerült. Van, ahol a kisebb érték a jobb, lásd 'Secondes' alul, azoknak a teszteknek jó részében a Turion X2 volt a gyorsabb. (És ahol ezek közül jobban kikap, ott valami gáz van, pl. hibás kód-fordítás, lásd Intel kiderült manipulációja a fordítójával, pl. Ogg teszt, PI teszt.)
    Az sem mellékes, hogy DDR2-667 memót raktak mellé, ezt játékok esetén nem szereti.
    És ez csak a 32 bites teljesítmény (ami a kód integer részét illeti). A Yonah még nem tudott 64 bitet. Bár a 64 bit még nem divat Windowsos körökben, majd meg kell nézni, hogy muzsikál 64 biten a Core Duo 2, a K8-hoz képest.
  • dez #10
    Nem. Ezek már nem a P4 nem túl jó telj./órajel arányával rendelkeznek, hanem a K8-hoz hasonlóval.
  • Troppauer #9
    Most nehany honapig az AMD el a nevebol, ahogy eddig az Intel tette.

    Nehez a nepek fejebol kiverni azt a gondolatot, hogy az AMD a gyorsabb..........
  • xen #8
    15% szerintem is meglessz, elég sok az IBM Acer meg Hp laptop amibe AMD-s proci van, és nem utolsó sorban az sem elhanyagolható, hogy egy core duo-s laptop kb másfél! órát bír akksiról, egy Turion meg 3-at
  • kandeláber #7
    Hát akárhogyan is nézem, porba alázásról szó sincs. Ha az Aquamarkit és a SuperPI-t nem nézem, ahol valóban nagyon kikap, csak a valós alkalmazásokat, akkor max 5-10% a hátránya. Ha ennek megfelelően árazzák, sikerülhet a 15%. (15% nem olyan horror részesedés, nem 50%)
  • xen #6
    Hát igen a Turion kb az előző generációs Yonah-al van egy szinten de kb 30-50%-al lassabb mint a Core, azért szerintem várjuk meg az új AMD procikat, hátha virítanak valamit
  • Focew #5
    "...Conroe magos Core 2 Duo sorozattal igyekszik erősíteni. Az 1,86-2,67 MHz közötti órajeleken érkező processzorok..." Nem lesz az egy kicsit kevés?