Berta Sándor

Skandináviá­ban óv­nak a mobil hite­lezéstől

Eddig sokan azt hitték a csengőhangokkal lehet a legtöbb pénzt kiszedni a mobil előfizetők pénztárcájából. Nos, ők tévedtek, hiszen már számos új, még ravaszabb módszer jelent meg.

Köztudott, hogy a szakemberek elsősorban attól tartanak, hogy a fiatalok nagy összegű mobil hátralékot halmozhatnak fel a csengőhang-letöltések, SMS- és MMS-küldések miatt. Megjelent azonban egy új módszer, amelynek segítségével bárki könnyen a 22-es csapdájában találhatja magát. A veszélyeztetettek ebben az esetben is főleg a fiatalok, akik valahogy mindig pénzszűkében szenvednek, hiszen vagy nem kapnak zsebpénzt, vagy csak keveset. Az új veszélyt az olyan SMS-ek jelentik, amelyek azonnali hitelt ígérnek. Bárki megszorulhat, milyen jól jön ilyenkor az az 50 vagy 100 euró - gondolták az ötlet kiagyalói. És valóban.

A mobil hitelezés azonban olyan méreteket kezd ölteni, hogy a FIN-FSA nevű finn pénzügyi felügyelet kénytelen volt külön tanulmányban is foglalkozni a kérdéssel. A dolog látszólag egyszerű. Valaki kap egy SMS-t, amiben kedvező hitellehetőségekről tájékoztatják. Az illetőnek épp jól jönne mondjuk 200 euró, így kapva kap az alkalmon. Válasz-SMS-t küld és néhány percen belül valóban megtörténik a tranzakció, az általa megadott folyószámlára tényleg megérkezik a kért összeg. A probléma a visszafizetéskor kezdődik. Egyrészt magasak a kamatok, két hét múlva 100 euró hitel helyett már 120 eurót kell fizetni, vagyis a FIN-FSA szerint az éves kamatok értéke 1000 százaléknak felel meg.

Paivikki Lehto-Sinisalo, a FIN-FSA ügyvédje elmondta, hogy a skandináv országokban sajnos már általános jelenséggé vált, hogy a 30 évnél fiatalabb mobil előfizetők ilyen módon adósodnak el. A finn pénzügyi felügyeletnek ezenkívül információi vannak arra vonatkozóan is, hogy a módszert alkalmazó cégek már megjelentek Csehországban, vagyis hamarosan minden bizonnyal várható felbukkanásuk nálunk, Magyarországon is.

S bár arról még komoly viták folynak Európában, hogy a megoldás illegális-e, alighanem a károsultakat, illetve a kedvező lehetőségeket kínáló reklám SMS-eknek bedőlő későbbi adósokat ez már aligha vigasztalja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csimmasz #15
    Tök igazad van!
    Ők simán űberelnek mindent,de nálluk a jólét miatt fejlődik vissza az intelligenciájuk.
    A népesség már olyan kövér hogy az agyuk is elzsírosodik!
  • metaljesus #14
    "Annyi szánalmas ostoba ember ammennyi MO-on van,sehol máshol a világon."
    mond neked valamit az a név hogy USA?
  • csimmasz #13
    Ez nállunk tarolni fog!Annyi szánalmas ostoba ember ammennyi MO-on van,sehol máshol a világon.
    Néhány éve,amikor boldog boldogtalan autót vett hitelbe,még az utolso hajléktalan is,személyesen ismertem embereket akik a 15-30% beugróra is hitelt vettk föl.
    Az első csekket befizették a másodikra már kölcsön kértek a szomszédtól ,barátoktól,stb.
    Néhányan azóta albérletben laknak vagy még mindíg adósok.
  • Yossarian #12
    hol olvastad, hogy fiatalkorúak is igénybe vehetik?
  • irkab1rka #11
    Talán nem kéne engedni, hogy egy fitalkorú hitelt vegyen fel. Ha meg valaki felnőtt (18++), akkor meg kell tanulnia vállalni a tette következményeit, legyen az betöréses lopás vagy hitelfelvétel.
  • Sir Quno Jedi #10
    Ott van pl. a Provident bőven 400% feletti THM-ekkel! AZ nem uzsora?! Dehogynem, mégis vannak akik bedőlnek nekik és ez ellen nem tehetünk semmit. Ez az 1000% amit emlegetnek a cikkben nem is olyan durva... :D
  • Sir Quno Jedi #9
    A BAR (banki adós rendszer) csak arra szolgál (egyelőre), hogy a bank kockázatát csökkenthesse azzal, hogy tájékozódhat a hitelkérelmező esetleges negatív hitel-előéletéről.
  • Sir Quno Jedi #8
    Ez ellen az nem véd. Ha a számlájára pénzt utalnak, az általa visszaküldött SMS alapján elfogadottnak tekinthető a szerződés és így adós lesz. Nem számít, hogy előfizetéses ügyfél, vagy sem. Végülis ennek vajmi kevés köze van a mobilszolgáltatóhoz amúgy (jó esetben), csak mobilon reklámozzák és SMS-sel lehet szerződést kötni.

    1űen kiskorúnak nem kell, nem szabad szabad hozzáférésű folyószámlát nyitni és elvileg kiskorú a szülei nélkül nem is köthet semmiféle hitelszerződést. Ez a buli itt a 18 év felettiekre vonatkozik.
  • princza #7
    Naná. hogy a gyerekem kártyás telefont fog kapni, aztan annyit beszél amennyi pénz van rajat (de ez még nagyon messze van :) )!
  • Griphons #6
    Ha az sms-ben ott van egy megjegyzés, miszerint a hitelfeltételekről x.valami.com címen lehet tájékozódni, akkor az adósoknak egy szavuk sem lehet, ha nem olvassák el. Sajnos.
    Nem tudok róla, hogy az un. uzsorakamatot tiltanák bárhol is. Egyedül azért nem mész az uzsoráshoz, mert van eszed. Ha meg nincs, akkor magadra vess.
    Azért viszont lehetne büntetni őket, hogy az ügyfeleik milyen életkorúak, vagy hogy mennyire hitelképesek. Mert ha jól értelmezem ezzel a módszerrel egy banki tiltólistás személy is szerezhet pénzt, az viszont már valahol ütközik a magyar jogszabályokkal...
    Persze lehet, hogy csak tapogatózok... :)