Berta Sándor

Egyre több fiatalnak van mobil hátraléka

A mobil készülékek teljesen a mindennapi élet részévé váltak, már nem feltűnési viszketegségből, hanem szükségből vásárolunk - sokan azonban nem számolnak a kiadásokkal.

Párhuzamosan a mobiltelefonok számának növekedésével nő a fizetésképtelen ügyfelek száma is. Ez nem is csoda, ha figyelembe vesszük, hogy mennyi új és alacsony díjszabású csomaggal kényeztetik el a felhasználókat a mobilszolgáltatók. Legyen szó percdíjakról vagy kedvezményekről, minden területen igyekeznek a konkurens alá ígérni a távközlési cégek.

Egyre több szakember igyekszik felhívni arra a veszélyre a figyelmet, miszerint nagyon könnyen eladósodhatunk a mobiltelefonálások révén. Amennyiben nem kártyás csomagunk van, alig figyelünk oda és meglepően nagy számlát kaphatunk kézhez. Többek között így vélekedik Dieter Korczak müncheni szociológus is, aki szerint a fiatalok körében az eladósodást tekintve az első számú veszélyforrásnak a mobiltelefon-használat tekintendő.

"A 18 és 25 év közötti német fiatalok közül minden tizedik számlás előfizető képtelen kifizetni a havidíjat. Az egy főre jutó átlagos hátralék eléri az 1834 eurót, ami nagyon nagy összeg, majdnem akkora, mint a német átlagfizetés" - nyilatkozta a mecklenburg-előpomerániai adósságtanácsadó munkacsoport rendezvényén a szakember.

Korczak elmondta, hogy Németországban évente kereken 250 000 fiatalnak vannak, vagy keletkeznek hátralékai. Az esetek 75 százalékában az adósság abból adódik, hogy az illető képtelen befizetni a mobil előfizetés havidíját. A szociológus szerint a fiatalok gyakran nem tudják megítélni, hogy ki tudják-e majd fizetni a számlát, csak arra koncentrálnak, hogy mobiltelefonjuk legyen, akár több is. Többségük már csak akkor eszmél, amikor megtörtént a baj.

A szakember hozzátette: ugyanennyire hibásak a mobilszolgáltatók is, mivel hiába áll a legtöbb szerződésben az, hogy az adott távközlési cég kétszeri nem fizetés után automatikusan felmondja a megállapodást, a nagy piaci verseny és konkurenciaharc miatt erre legtöbbször mégsem kerül sor. Mindenesetre valamit ki kell találni, mert folyamatosan nő az eladósodott előfizetők száma, akik utána már csak alig, vagy egyáltalán nem tudnak anyagilag talpra állni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kaziking #19
    Esetleg még azt elképzehetőnek tartom, hogy néhány élelmes magyar honfitársunk felfedezte, hogy ott nincs korlátozva az emeltdíjas szolgáltatás összege. Tuti kis üzlet kimegy köt a mobilcéggel szerződést ilyen szolgáltatásra, majd vesz (vetet) néhány telcsit előfizetéssel és lehet hívni non-stop.
  • ReTeK #18
    az öregebbek is soxor képesek +1 év szolgaságot aláírni 2-3 ezer forintért, nincs mind csodálkozni
  • benczurzs #17
    Szerintem nincs jogunk feltételezni az átlagemberről, hogy hülye.
    De aki ilyen tartozást hoz össze, az vessen magára. Nem kell mindíg beszélni !
    Vagy meg kell teremteni a hátterét.
    Ha magyarországon lenne, akkor mindenki sírna az államnak, hogy fizesse ki, és ő nem tehetne mást mint kifizetné [off vége]
    Szerintem az ember 18 év fölött intelligens döntéseket tud hozni.
    Aki nem, azt nem tudom sajnálni.
  • blaze #16
    Helyes, egyet értek veled!
    Annyit hozzáfűznék, hogy én is lógok a vodkának 70-80ezerrel, de nem érdemelnek egy rohadt vasat sem! Olyan 5-6 hónap alatt jött össze ez az összeg, miután letelt a fizetési határidő, kikapcsolták a szolgáltatást, a havidíjat meg ugye kiszámlázták.
    Engem is csőbe húztak a GPRS mobil internetjükkel. Aki nem tudná, annak elmondom, hogy 2 éves szerződést irattattak alá velem, korlátlan adatforgalmú internetért cserében, amit 1 év elteltével lekorlátoztak 200MB-ra jogtalanúl! Szerződésbontás esetén kb. 20-30ezret fizethettem volna. Rossz volt a szolgáltatás is, hol volt netem, hol nem. Nem volt jobb ötletem, mint, hogy nem fizetek.
    Emiatt amúgy beperelte a Netért alapítvány a vodkát, a vodka elvesztette a pert és kötelezték arra, hogy térítse vissza a 20-30ezret a szerződésbontásos ügyfeleinek, már akik emiatt bontották föl a szerződést. Mondanom se kell, nem fizettek egy rohadt vasat sem, senkinek!
    A témánál maradva. "Addig nyújtózkodj, amíg a taród ér!" Evvel eggyet értek, de a mobilszolgáltatók se engedhették volna, hogy ekkora számla halmozódjon, most egyék meg, amit főztek!
  • Ma2ska #15
    Nálunk a lakosság zöme el van adósodva, nagyon sok embert behülyitenek ilyen ingyen elviheti dolgokkal, mert a másik is ezt csinálja, vevőt meg bármi áron szerezni kell, aztán meg b...gatják hogy időbe fizessen, meg szivatják. Egy alapos nagytakaritás kéne az ilyen szolgáltatóknak jol a körmére nézni elöször is hogy mennyire tisztességesen reklámoznak, a törvényket mennyire tartják be, plusz a vásárlók jogai bármilyen szolgáltatásban nálunk a bányászbéka segge alatt vannak.
  • Dave77 #14
    Gondolom mint nálunk a 100-150 ezer Ft-os készüléket a hűségnyilatkozatos szerzőzéssel elvihetek már pár ezer Ft-ért, aztán a legújabb modellel már én vagyok a májer csávó és annyit beszélek amennyit akarok. Baráti-ismerősi körből kb. kétharmadnak már feltöltős kártyája van a cikkben említett hasonló okok miatt. Minél fiatalabb valaki annál jobban megőrítik az új (high-end) termékekkel, akciókkal. A birtoklási vágy nagyobb a racionális gondolkodásnál. A farkas meg csábítja a birkákat a saját udvarára, hogy nála nagyobb és zöldebb a fű...
  • haxoror #13
    Egyik ismerősöm pár hónap alatt több mint 200.000 tartozást összehozott, nem tudom mi a szart hívhatott (nem is érdekel) mondjuk ritka szerencsétlen balfasz amúgy is, felvett személyi hitelt hogy törleszthesse a tarozást de a pénzt fasságokra elköltötte szal mostmár a banknak is lóg...
  • Tetsuo #12
    Gondolom többnyire nőkről van szó. :) Nekik simán megvan a havi 2000€.
  • asysoft #11
    Nyilván, cikk is említi, hogy több hónap tartozás után elvileg megszüntetik az előfizetést, gyakorlatilag a verseny miatt nem... Az előfizetéseket nem ismerem, viszont máshogy szinte lehetetlen lenne ekkora tartozást felhalmozni (hacsaknem ezen neteznek odakint, amit erősen kétlek:))
  • roberttoth #10
    Nincs igaza szerintem. Én is előfizetésés vagyok és az emelt díjas szolgáltatásnak limitje van...legalábbis Magyarországon, Németországban nem biztos.
    Szóval Magyarországon akkor sem tudok 1840Euró=460.000Ft-os emelt díjas számlát csinálni, ha hülye vagyok.
    Az én előfizetésemhez jelenleg az emeltdíjas limit 10eFt.
    Szóval szerintem ez az irdatlan összeg csak több havi kamatos kamattal lehet...