Dojcsák Dániel

Apple iPod 4 keréken

Az Apple felvázolta további terveit az iPod zenelejátszóval kapcsolatban, miszerint ezután autókba is integrálni fogják a lejátszót. Ez az akció némi nyugtalanságot kelt a zenei piacon, hiszen ezzel a domináns digitális zenei cég képes meggyengíteni az egyébként növekvő igényt a műholdas rádiókra.

Az Apple korábban már lepaktált a BMW-vel, de most a csapat része lett az Acura, az Audi, a Honda Motor Co. és a Volkswagen, akik a 2006-ban megjelenő modelljeikbe mind beleépítik majd az iPod-alapú autóhifit. Csak az USA-ban 5 millió iPoddal szerelt autó értékesítésére számítanak a következő évben. Az autóipar mindig is bevált táptalaj volt a fogyasztói elektronikai piacnak, főleg a zenei lejátszók esetében. Néhány elemző becslése szerint 2011-re a járművek szórakoztató-elektronika piaca közel 56 millió dollár értékű lesz Európában, Észak Amerikában és Japánban. Ez a becslés pedig nem is számol a megjósolhatatlanul gyorsan fejlődő Kínával, illetve Ázsia többi részével.

A lejátszót a már meglévő sztereóhoz is csatlakoztathatjuk

A felvetésre, miszerint a médialejátszók veszélybe sodorják a műholdas rádiókat, az első számú ilyen szolgáltató, az XM Satellite Radio Holdings Inc. Azt nyilatkozta, hogy egyáltalán nem éreznek semmilyen fenyegetettséget. "Ez két nagyon külön kategória, és természetesen mindkettő milliónyi vásárlót vonz" - mondta Chance Patterson, az XM szóvivője. Az XM szolgáltatások GM, Honda, Toyota, Hyundai, Nissan, Volkswagen és Audi modellekben érhetőek el az autós piacon. Az XM 4,4 millió felhasználójának pedig több, mint a fele onnan kerül ki. "Az XM egyedülálló, mert többszáz adón, több millió zeneszámot, élő híreket és élő sportközvetítéseket érhetnek el a hallgatók" - folytatta Patterson.

Az Apple ehhez képest azt a tényt veszi alapul, hogy már így is nagyon sok autós hallgat iPodot az autójában fülhallgatóval, de az is megszokottá vált, hogy egy mini adóvevőt csatlakoztatnak az iPodra és az FM rádión keresztül hallgatják, igaz rosszabb minőségben. Néhány autóban pedig van line-in port, amire egyszerűen rácsatlakoztatható bármilyen lejátszó.

Az integrált megoldások révén az Apple azt ígéri, hogy jóval egyszerűbb kezelőfelülettel megáldott csomagok kerülnek majd beépítésre. Az installációt szakemberek végzik majd, az eszköz ára pedig 150 és 400 dollár között lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)