SG.hu

Itt a Copilot, a Microsoft Office dokumentumok jövője

A Copilot mesterséges intelligencia támogatással segít Office dokumentumok létrehozásában, összefoglalásában és elemzésében.

A Microsoft bejelentette a Microsoft 365 alkalmazásaihoz és szolgáltatásaihoz tartozó új, mesterséges intelligenciával működő Copilotot, amely a dokumentumok, e-mailek, prezentációk és sok más egyéb dolog létrehozásában nyújt segítséget. Az OpenAI GPT-4 által működtetett Copilot a Microsoft 365 alkalmazások melletti segéd, hasonlóan a gémkapocs asszisztenshez. Az oldalsávban megjelenő chatbot képes szövegek létrehozására, dokumentumok alapján PowerPoint prezentációk készítésére, vagy akár Excelfüggvények használatára. A szoftveróriás szerint ez a munkavégzés teljesen új módja.

A Copilot segítséget nyújt a közelgő Microsoft Teams megbeszélés előtt, megmutatja az éppen futó projektekkel kapcsolatos frissítéseket, a nemrég felvett munkatársakat érintő szervezeti változásokat, vagy hogy éppen ki jött vissza a szabadságáról. Lényegében egy chatbotról van szó, amely Wordben más fájlok alapján képes dokumentumokat készíteni vagy Excel-adatokat formázni. Az Outlookban összefoglalja az email-szálakat, választervezeteket ír, és kapcsolókkal ennek hangnemét és hosszát is igazítani lehet. A cég már előre közölte, hogy ugyanúgy, mint a ChatGPT, a Copilot sem ad mindig helyes eredményt.


A Copilot nem egyszerűen a ChatGPT beépítése az Office-ba, annál jóval bonyolultabb, mert a Microsoft mindent összekötött. Ha egy dokumentum létrehozására kérjük a Wordöt, akkor a Copilot elküldi ezt a promptot a Microsoft Graphnak, hogy lekérje a kontextust és az adatokat, majd módosítja a promptot, és elküldi a GPT-4 nyelvi modellnek. A válasz ezután további alapozás, biztonsági és megfelelőségi ellenőrzések céljából a Microsoft Graphnak kerül elküldésre, mielőtt a választ és a parancsokat visszaküldené a Microsoft 365 alkalmazásoknak. A vállalat tervezi egy olyan Business Chat funkció bevezetését is, amely a Microsoft 365 összes adatában és alkalmazásában működik.

A cég bevallott célja, hogy az emberek többet tudjanak kihozni a meglévő szoftverekből. A legtöbben a Microsoft 365 képességeinek csak egy parányi töredékét használják. Ez főként azért van így, mert rengeteg funkció van beépítve, és nem azért, mert nincs rá szükségünk: egyszerűen csak nem tudjuk, hogy ott van, vagy ha tudjuk is, gyakran nem találjuk meg a kívánt funkciót. A másik fontos cél a munkaterhek csökkentése: egy új dokumentum megnyitása, a megfelelő sablon keresése, majd a megfelelő helyre mentése az értékes munkaidőből vesz el. De a Copilot ennél jóval tovább megy, CRM vagy más üzleti rendszerekkel integrálva jelentéseket és javaslatokat készít az említett alkalmazásokban, a kapcsolódó adatbázisokban, valamint az e-mailekben található információk alapján.

A Microsoft bejelentése mindössze néhány nappal azután történt, hogy a Google hasonló AI-funkciókat jelentett be a Google Workspace számára, beleértve az AI-alapú szöveggenerálást a Gmailben, a Dokumentumokban és más alkalmazásokban. A Copilotot jelenleg kiemelt 20 ügyfél teszteli, és az elkövetkező hónapokban fogják közölni az árazást és az elérhetőséget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Chatgpt altal generalt project tervre chatgpt altal generalt jovahagyas. :-)

    ps: Remelem Clippy lesz az avatarja...