Specker Balázs

USA kontra MySpace

Az amerikai képviselők azzal vádolják a MySpace.comot és a többi hasonló, közösségi oldalt, hogy képtelenek megvédeni a kiskorúakat a pedofil zaklatókkal és az egyéb ártalmas hatásokkal szemben.

A politikusok éppen ezért keménykezű jogi szabályozást helyeztek kilátásba. "A MySpace.com a drog, a bandázás és az internetes ragadozók melegágyává vált Hát nem lenne helyénvaló, hogy az állam közbelépjen?" - tette fel a kérdést Mark Kirk republikánus képviselő. Egy májusban előterjesztett törvényjavaslat értelmében az iskolákat és a könyvtárakat elbarikádoznák az olyan közösségi oldalaktól, ahol személyes adatok kerülhetnek nyilvánosságra. Emellett egy esetbejelentő fórumot, chatet. illetve email-szolgáltatatást is felállítanának. Az elképzelés a héten újra hangot kapott az amerikai képviselőházban.

"Ha csak egy gyereket is meg tudunk menteni, már megéri. Ő csak azért esne a rosszakarók áldozatául az iskolában töltött idő alatt, mert a törvényhozás nem állt a helyzet magaslatán" - mondta David Zellis, Buck megye helyettes kerületi ügyésze, aki szintén felszólalt a keddi ülésnapon.

Az olyan közösségi oldalak, mint a MySpace, a LiveJournal, vagy a Facebook mostanság kénytelenek szembenézni a kongresszus nyomásával. Persze az ügy korántsem ennyire egyszerű, és a hirtelen jött aggodalom minden bizonnyal összefügg a novemberben esedékes választásokkal is - vélekedik a ZDNet. A DOPA (Deleting Online Predators Act, Online Ragadozók Eltávolítása) névre hallgató program központi része a republikánusok szavazócsalogató átfogó városreformjának (Suburban Agenda).

A héten bejelentett másik kezdeményes szerint életkor korlátozást helyeznének el az érintett oldalakon. "Az életkor korlátozásához hasonló gyermekvédelmi megoldások jelenthetik a helyes irányt" - mondta a szintén felszólaló Greg Abbott, texasi főügyész.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kay3 #12
    Hat nyilvanvalo hogy a majszpesz dolga megvedeni a gyereket a pedofiltol nem?? Nem a szuloe, hat az csoda ha tudja meg hogy hivjak a gyereket, nemhogy meg nevelje is...

    Mi a banatert engedik a gyereket a majszpeszre? Vagy ez is olyan mint a PS2 hogy odaultetik ele aztan "jovanaz, mer' csendben van"?
    Miert nem perelik be mindjart az utcakat is? Hat az utca tehet rola ha jon rajta egy pedofil aztan elrabolja a gyereket, nem?

    Aki hulye, haljon meg.
  • Morden23 #11
    Az egy elég nagy réteggel csesz ki, ellenben még mindig ott a felrakható fotó, vagy a leírás (általános iskolás vagyok, 2-ikos, stb.). Tehát a bankkártyákkal való visszaélést nem a bankkártyák megszüntetésével kell elérni.
    Szimplán meg kell értetni a gyerekekkel, hogy nem kell elhúzni mindenfelé idegenekkel, főleg, ha egy találkozásnál kiderül, hogy 20 évvel idősebb a kislánynál/kisfiúnál.
    Nem kell éjfélkor a gettó szélén, egy ócska Chevy mellett találkozni. Nem feltétlenül kell egyedül menni.
    Ha meg már annyira erőltetjük az internetes ismerkedést ("ismizést"), akkor használják már a technokrata világ minden létező vívmányát, például a telefont meg a webkamerát.
  • peca #10
    Mar megint az allszent usa. Tudjak ok is nagyon jol, hogy semmi koze a MySpace-nak az egesz ugyhoz. Szuloi felelosseg... ha mar van egy olyan huje gyerekuk aki a cimuket megadja, azt meg is erdemlik.

    ..dear usa : Suck my balls
    http://www.myspace.com/under_the_clouds_of_gray
  • asdasd22 #9
    És ez a prima amerikai kormány szivesen felvállalja annak a feladatát, hogy vizsgálják a kis adatbázisokat a "nép" érdekében... még jó hogy ilyen jófejek.
  • HappyBoy #8
    Az idegenektől félni kell. Mert veszélyesek lehetnek. Én minden idegent (téged is! :) ) eridikálnék.
  • echo #7
    Azt nem lehetne, hogy egyszerűen tiltják életkor megadását?
  • mezeimodell #6
    Az amerikai mintaszülőknek meg kéne tanulnia megnevelni a csöpp fiacskáikat, mielőtt a myspace-re merészkednek. Nem kéne 0-13 éves gyerekeket engedni az oldalra akkor, úgysem tudnak még amerikában ennyi idősen sokan folyékonyan olvasni. Ezt is gondolom most azért fújják föl ennyire, hogy ne maradjon semleges az internet.
  • turul16 #5
    Szertintem a cukrot is be kéne tiltani.
    Mert anyu kiskoromba megmondta talán a nagyi is, hogy a cukros bácsi rosz! Ne menjek el idegenekkel, ne üljek be a kocsijukba. Hoppá az autokat is be kell tiltani, meg különben is füstölnek is, plusz baleset veszélyesek, több kisgyereket ütnek el, mint pedofil támadás történik...
    A szülö biztos nem tudja megmondani, hogy interneten is vannak cukros bácsik. Meg különben is neki biztos nem ez a dolga, neki dolgozni kell, fizetni TV-t a DVD -t, hogy ne zavarja a gyerek, meg mérgelődni és pereskednie kell, nem ér rá figyelmeztetni a gyereket.
  • toto2700 #4
    A telefonkönyvet miért nem tiltjuk be?
  • toto2700 #3
    Hogy mennyire igazad van!