SG.hu

17 évet kapott a magát híres YouTubernek kiadó, szexképeket kizsaroló ausztrál

Egy ausztrál férfi egy híres tizenéves YouTubernek adta ki magát, és megzsarolta áldozatait, hogy kiadja azokat a titkokat, amiket megtudott róluk. A rendőrség „a történelem egyik legrosszabb szexuális zsarolásos ügyének” nevezi a történteket.

A huszonkilenc éves Muhammad Zain Ul Abideen Rasheed 20 országban több száz áldozatot zsarolt meg, végül bűnösnek vallotta magát 119 vádpontban, amelyek 286 embert érintettek. Az áldozatok többsége gyerek volt - közölte az ausztrál szövetségi rendőrség. Rasheed legalább 180 16 év alatti gyereket vett célba. Elfogásához az amerikai bevándorlási hivatal (ICE) és az INTERPOL együttműködésére volt szükség. A nyomozásuk 2019-ben kezdődött, amikor a floridai Leon megyében a rendőrök egy csalóról kaptak bejelentést, aki "YouTubernek álcázta magát” - áll az ICE sajtóközleményében. 2020-ban emeltek vádat ellene, majd 2021-ben újabb vádakkal sújtották. A nyomozás a hatóságok szerint azért tartott évekig, mert a rendőrségnek időre volt szüksége ahhoz, hogy Rasheed összes áldozatát azonosítsa. A lefoglalt eszközein található több mint 2000 kép átválogatása és a több fiókon keresztül folytatott közösségi média-csevegések kibogozása során a rendőrség 665 bűncselekményt tárt fel 286 áldozatot érintően.

Rasheed olyan lányokat és nőket célzott meg a közösségi médiában, akik nyilvános baráti listával rendelkeztek. Beszélgetésbe elegyedett a célpontjaival és egy 15 éves amerikai internetes sztárnak adta ki magát, majd szexuális fantáziákról szóló beszélgetésekbe vonta be őket. Képernyőfotókat készített a beszélgetésekről, hogy úgy tűnjön, mintha az áldozat beleegyezett volna az explicit üzenetekbe. Azzal fenyegetőzött, hogy a manipulált képernyőképeket elküldi a barátaiknak. Rasheed ezután egyre szörnyűbb követelésekkel állt elő, és egy „visszaszámláló időzítő” beállításával arra kényszerítette a megrémült áldozatokat, hogy gyorsan osszák meg a szexuális tartalmakat.

Az ausztrál kerületi bíró, Amanda Burrows szerint célja az áldozatok megalázása volt, többek között azzal, hogy a gyerekeket olyan szexuális cselekményekre kényszerítette, amelyekben otthoni háziállatok vagy más kisgyerekek vettek részt. A videókat tárolta és néha élőben közvetítette, egyszer akár 98 felnőttnek is. A megzsarolt gyerekek közül sokan öngyilkossági szándékot jeleztek neki, az egyikük még önsértő képeket is küldött. Rasheed azonban folytatta a zsarolást a „nyilvánvaló szorongás” és a „rendkívüli félelem” ellenére - mondta a bíró. Az ítélethirdetéskor Burrows azt mondta, hogy Rasheed bűncselekményei „megalázó jellegűek” voltak, és hogy „a háziállatokat érintő magatartás különösen visszataszító volt". Burrows szerint a bűncselekményeit tovább súlyosbította, hogy a tartalmat élőben közvetítette más pedofiloknak.

Rasheed korábban már ült börtönben kiskorúval való visszaélésért. A börtönbüntetése alatt részt vett egy szexuális bűnözőket kezelő programban, ahol megállapították, hogy magas a visszaesés kockázata. Burrows az ítélethirdetéskor azt is megjegyezte, hogy Rasheed „tagja volt nőgyűlölő incel online közösségeknek - amelyek azt a nézetet hirdetik, hogy a nők alsóbbrendűek, és szexszel tartoznak a férfiaknak”. A rendőrség megállapította, hogy „stratégiákat cserélt” más férfiakkal online fórumokon, és „olyan gyerekek adatait osztotta meg, akik "zsarolásra és visszaélésre hajlamosíthatók”. A Rasheeddel kapcsolatban álló más elkövetőkről szóló információkat több ország bűnüldöző szerveivel is megosztották - erősítette meg a hatóság. Rasheed 2033-ban lesz feltételesen szabadlábra helyezhető.

David McLean, az ausztrál szövetségi rendőrség helyettes megbízottja szerint Rasheed „saját szadista örömére” indította el a tervét. "Undorító tettei és érzéketlensége áldozatai nyilvánvaló szorongásával, megalázásával és félelmével az egyik legszörnyűbb szex-zsarolásos ügy, amely ellen Ausztráliában felléptek” - mondta McLean, megjegyezve, hogy Rasheed számos áldozata valószínűleg egész életére szóló traumától fog szenvedni. A bíró egyetértett azzal, hogy a Rasheed masszív gonoszsága által okozott kár hatalmas és valószínűleg véget nem érő volt, és meghosszabbította Rasheed büntetését, hogy elrettentő példaként szolgáljon mások számára. "Az áldozatok örökké azzal a félelemmel fognak élni, hogy a róluk készült felvételeket tovább terjesztik” - mondta Burrows Rasheednek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #1
    Egy csomó kérdésem lenne.
    - Miért kezdhet el csetelni egy idegen egy közösségi hálózaton egy fiatalkorúval? Itt igenis van felelőssége a platformoknak.
    - Ki az a 15 éves sztár, akinek azonnal letolják a bugyijukat a kislányok?
    - Miért küld magáról egy kislány meztelen képeket egy idegennek?
    - Egy adott tini miért vehető rá bármire, ha egyébként a tettes és ő soha nem találkoztak élőben? Ha többen öngyilkosok lettek, akkor egészen bizarr dolgokat is megtettek ennek az idegennek.
    - Miért van arab neve ennek az ausztrálnak? Miért nem "ausztrál"?