32
  • mezeimodell
    #32
    Baxok a szellemi tulajdonotokra...
  • Chappy
    #31
    A fájlcserélés legális.
    Ha védett anyagot cserélnek, az illegális, ez sérti a gyártót. Ez ellen meg nincs mit tenni.
  • RealPhoenixx
    #30
    Lazly

    Igazad van, nem politika, a politikanak koze sincs az emberekhez, es az SG-nek sincs koze a politikahoz.

    De ha tenyleg nincs koze, akkor mi is ez a cikk?

    Vagy gyujtsem ide szepen azokat a cikkeket amikben egyertelmuen lathato hogy sajnos nincs igazad?

    Mert ha akarod megteszem, de utana csond.

    Jah, es tegyuk fel igazad van, az SGhez a politikanak nincs koze.
    S csak uljunk otthon, rohogjunk hogy magyarorszag miniszter elnoke kiment kulfoldre kampenyolni egy olyan part melle, akikrol tudva levo volt, hogy a Magyar Ellenes Nemzeti Nacionalista Parttal egyutt fognak kormanyozni.
    Szval ilyen miniszter elnokunk van.
    Es a nagyon rendes Goncz Arpadnak a lanya meg pont tok ellentetje az apjanak, az apja intelligens, ertelmes, tolerans, s ugyanakkor cselekvokepes, mig ez meg lusta, ertetlen, sirdogalo hogy neki milyen nehez az apja utan, etc.
    Es kozben meg jon az hogy a szlovak politikai vezetoseg ilyen felszolitasokat es kijelenteseket tesz:
    - a magyarok fergek
    - Budapestet el kell taposni tankokkal

    Es akkor meg a Romanokrol nem is beszeltem.

    Es megegy tanulsag hogy a politika nincs hatassal az eletre.
    Nezz meg alig nehany szaz eves terkepeket, es mond meg hol voltak a Romanok (franciak inteztek nekik a teruleteket es tunkeppen sok francia kolkei), de nehany evtizeddel ezelott, mondjuk csak legyen 60, hol volt a vilag egyik legjelentosebb atom hatalma??
    Remelem tudod mirol van szo.
    Vagy akar hol voltak a szlovakok??? Hol volt akar olyasmi hogy Csehszlovakia??? Es meg ragozhatnam a sort.
    Terj eszre, s ebredj fel.
    Sok hulye aki azt hitte a politikanak nincs koze az eletehez, mar jocskan beszopta (hogy az hol zajlott le, etc, tok8).

    Jah, es lehet nyugodtan orulni hogy egy Magyar ellenes Gyurcsika ott hulyiti a fejed ahol akarja es ugy kotoraszik a zsebedben ahogy akar, es ha sokat kotoraszik a vallalkozok es kozemberek zsebeben, a vegen elhiheted, de lehet kenytelen lesz az SG forum is bezarni.
  • halgatyó
    #29
    Sok elszánt emberre van szükség. Akik egy rakás nehézségen is képesek keresztülrágni magukat. Ilyeneken, mint a helyiség hiánya, pénz hiánya, sajtó-elhallgatás. És mindezt hosszú időn keresztül, elfáradás-mentesen, akár 20-30 évig is eltarthat mire felfejlődik egy olyan szervezet, amelyet nem nyomnak a háttérből.
  • halgatyó
    #28
    Végre elindult valami ezek ellen a mindenkinek zsebében kotorászó gátlástalan sz**háziak ellen. Bár tartok tőle, hogy igen komoly nehézségekkel kell majd megküzdeniük. Az ellenfél az összes piszkos trükköt be fogja vetni ellenük. Csak pár módszer:
    1.) Fantom párt létrehozása, beépített emberek által. Utána ezek nyomtalanul eltűnnek, a párt meg elhal. Másikat alapítani már csak új néven lehet, de közben sokan elfáradnak, elkedvetlenednek. A módszer pedig ismételhető akárhányszor.
    2.) Beépített emberek fokozatosan vezetőségi pozicióba kerülnek (mert ők szerzik a pénzt, helyiséget, szervert, stb.) Utána csendben elhal a párt, vagy fokozatosan félresiklanak a célok. Végül az egész átalakul mondjuk dísznövénytermesztési párttá...
    3.) A párt megmarad, működik, látszólag. Csak éppen nem ér el semmit. Az ellenfél már jóelőre tájékozott minden tervükről, ötletükről. Sokan belefáradnak, kilépnek, lassú vegetálás.
  • lazly
    #27
    Ha megfigyeled a reagalasaimat akkor eszreveheted azt is, hogy a cikkre nem reagaltam. Regaltam egy elozo hozzaszolasra illetve a te folyamatos magyar belpolitikai beszolasaidra, aminek ugyerzem nem itt van a helye.

    "Es milyen kontexusban kell hasznalni ezt a kaloz szot a Gyurcsany es Medggyesy felekre??"
    Na az ilyenekkel van a bajom. Es nem a benne szereplo nevek miatt, hanem cakk pakk, mert magyar belpolitika, es ez nem az SGre.

    Egyebkent a cikkre azert nem reagalta, mert nem olvastam el. Es a te irasaidat se, annak tenyleges tartalmarol egy szot se reagaltam.

    Ugyhogy nem nekem kell megtanulni olvasni. :) Es fo a kolcsonos tisztelet..... No udv!
  • RealPhoenixx
    #26
    Bocsi mindenkitol, de van egy ertetlenke, szval ez Lazlynak szol "igyexem jotanaccsal ellatni":

    Tanulj meg olvasni, majd utana igazits ki masokat.

    Ha megtanultal olvasni, akkor gyere nyugodtan vissza, es elolvashatod amiket irtam.
    *NB: mivel nem tud olvasni, ezert valszeg amit most irtam sem fogja erteni, de remenykedem benne, par szot talan megert, s ha annyira megsem, akkor remelem ujra jarja az altalanos iskolat, mar amennyiben egyaltalan kijarta* :)

    NB: amugy meg a cikk nem a kaloz szo jelenteserol ......., csak a Lazly feleknek kell olvasni tanulniuk, utana johet nekik a szotisztazas :)

    A lenyeg meg alapvetoen itt van a cikkbol:
    "a felhasználók azt látják, hogy az internetet megszállja néhány érdekcsoport, akik egyértelműen figyelmen kívül hagyják az emberek nagy többségének érdekeit"
    *enyhe celzas FBI, CIA, Banki rendszerek, Loggolasok, Media anyagok, etc-kre*

    Aki meg meg mindig a kaloz szo tisztazasat akarja,
    mindazok utan hogy sztem szet lett ragozva es helyere lett teve reg, az kezdje az alapoktol, es ragadjon mesekonyvet, vagy ha nem tud olvasni, akkor olvastasson maganak :)
    /Hatha kialakul a megfelelo kontextus/

    Boooaaa.... NE LEGY LAZLY!!!!!!! :)
  • Beyond silence
    #25
    Persze, ekkore hülyeséget még nem olvastam.
    Ilyen alapon egyből el is törölhetnénk a magántulajdont, a kedves kalóz párt tagja nyilván másként gondolkodnának ha az ő tulajdonukat rámolnák ki.
    Nem tudom honnan veszik ezt hogy joguk van akármilyen szellemi tulajdonhoz ellenszolgáltatás nélkül.
    Már csak azért is hülyeség mert akkor mindenki aki ilyenekkel foglalkozik éhen halna, aztán meg örülhetnek, nincs mit fájlcserélni.
  • haxoror
    #24
    Még annyit a "kalóz" mint magyar szó eredetéről hogy valójában török eredetű és ugyanarról a tőről fakad mint a kalauz, régen a kalauzok voltak akik a sekély vizű vagy sziklás, zátonyos partok közelében a helyismeretüknek köszönhetően biztos kikötőbe vezették a nagy tengerjáró hajókat. A régi időkben ezek a kalauzok bizony gyakran kalauzolták (> kalózolták) a gazdag rakományú hajókat holmi eldugott öblöcskékbe, ahol aztán cinkosaikkal kirabolták őket.

    kalóz = pirate = tengeri rabló
    privateer = felfogadott civil aki az ellenség hajóit fosztogatja
  • avman
    #23
    amit írtam végülis a nyelvtudomány/értelmezés és a történelem akadémiai hozzállása.
    amúgy igazad van, tényleg érdemesebb lenne a kalóz kifejezést jelentéskörét eltolni a tengeri rabló felé és a helyére behozni a privateer kifejezést (mint Sir Francis Drake, a hires privateer), csak ezzel már elkéstünk pár 100 évet :D. és ráadásul az én nyelvérzékemhez is közelebb áll kalóznak nevezni a tengeri fosztogatókat, rablókat, banditákat (akiket legtöbbzsör egyébként is csak egy darab papírfecni különbözetett meg egymástól :) ).
  • haxoror
    #22
    A kalóz mint magyar kifejezés eleve szerencsétlen mivel soha nem voltunk hajós nép ezért a nyelvünkben nincsenek meg azok a speciális szakszavak ami a hajózással kapcsolatosak, az angolban például sokkal több fajta szó van a vitorlafajtákra, a szél különböző fajtáira stb nekünk meg mivel lovasnép voltunk sokkal több lótartással kapcsolatos szavunk van mint pl az eszkimóknak szal a magyar nyelvben mindenki aki más hajókra támad és nem katona az kalóz, egyszerűen azért mert az "alfajokról" lövése se volt a pusztán élő magyar népnek.

    Szóval angolul:

    Pirate

    Privateer
  • lazly
    #21
    Sorry a tobbiektol, de reagalok ra.

    Na szoval mivel a SG NEM politikai portal, ezert a cikknek nem erdekes a politikai vonatkozasa, maximum ha az szorossan osszefugg a szakmai erdekekkel. Itt ez nem all fent, plane nem a magyar belpolitikara levetitve.

    A hozzaszolasod tobbi reszere nem kivanok reagalni, adok egy linket inkabb, jo szorakozast:
    http://www.mno.hu/?pg=3
    Itt kamatoztathatod a jo kis negativ magyar mentalitast.

    No viszont szeretnek hozzaszolni igen roviden magahoz a cikkhez is.
    "zenét/filmeket nem lehet ingyenessé tenni, mert akkor miből készítenék el a szerzők/rendezők?" Már az, ugyhogy mibol elnek?

    Udv!
  • avman
    #20
    érts már meg a kalóz soha nem fosztogat, csak engedéllyel. a pirate tengeri rablót jelent.
    pirate=tengeri rabló
    privater=kalóz (ez utóbbit nem akartam már belekeverni)
    stimmt?
  • RealPhoenixx
    #19
    Junior17, Lazly, Irkabirka:

    Vegigolvastam a cikket, es ha tudomasul veszitek, ha nem, de vegso fokon politikai indittatasu ez az egesz, megha kozvetve nem is.

    Amit irtam, azt pedig rautalas volt, de nem szamit ha nem ertitek.

    Ha pedig a rautalas erdekel, akkor ezt a most kovetkezo reszt is elolvashatjatok, ha nem akkor nem.

    Onkormanyzati valasztasok:
    Az MSZ(hmmmm..)P nem banja hogy a nepszerusege csokken es vesztenek az onkormanyzati valsztasokon tobb okbol kifolyolag:
    - bezarnak egy rakat onkormanyzatot amugyis, koltseg csokkentesi cimszo alatt
    - sorfalat huznak a kormany, es a nep koze, csak ezt eppenseggel nem sokan veszik ezt eszre

    A sort ragozhatnam, de folosleges, aki itt pontot erdemel, az Bokonon.
    *Bokonon: orulok hogy bar kevesen, meg itt az SG forumokon is, de legalabb a te szemelyedben illetve hozzaszolasodban is olyant lattam, amely tanusitja, hogy nehanyan vannak akik a sorok mellett a sorkozoket is veszik*

    Mellesleg pedig ennek az egesznek a hatasa vegso fokon igyis ugyis az lesz, ami mar nehany eve elindult, de csak uttoro jelleggel, s csak kissebb sikerekkel, vagyis a media birodalmak reformjat akarjak az emberek elinditani, de ha ez nem fog sikerulni, akkor uj, rugalmasabb es hatekonyabb mediumok fognak szepen teret hoditani, a regiek anyagi forrasainak hasznat megcsapolva, etc
  • Fenjoy
    #18
    Összegezvén az egészet...

    "...Ne LOPJ az állam nem szereti a Konkurenciát..."

    Lol de Lol
  • Cruzifix
    #17
    avman, haxoror : Hááát sracok, nem semmi, hogy itt tanultam ezeket meg! Köszi
  • irkab1rka
    #16
    Avman: öröm olvasni egy inteligens ember által megosztott tudást itt "a híg fos tengerében"

    RealPhoenixx -el ne foglalkozzatok, csak egy tizenéves provokátor :DD
  • Peti0011
    #15
    Én nagyon utálom a Franciákat Főleg a politikusokat már csak trianon miat is.
  • haxoror
    #14
    Akkor oszlassuk, mert kissé képzavarban vagy :)

    A pirate a kalóz aki fosztogat ezerrel és minden ország számára törvényenkívüli.

    Akinek megbízólevele volt az a privateer, ők kaptak/vettek egy "letter of marque and reprisal" nevű papírt egy országtól ami feljogosította őket hogy felfegyevrezzék a hajóikat és az adott ország ellenségeinek a hajóit fosztogathassák, a zsákmány egy részét le kellett adniuk egy részét megtarthatták.

    Na EZT, a privateer rendszert tiltoták be 1856-ban.

    A "sima" kalózkodás az ókortól kezdve mindig is tiltott és üldözendő volt.
  • Yv@n
    #13
    Mondjuk, ha Tebármitelkövetsz, akkropl rád egyből vádlottként fognak hivatkozni, szarva arra igenmagas ívről, hogy hogy esik.
  • bertino
    #12
    LOLLEr, asszondja hogyesne... hát szállj már le a Földre hülyegyerek...
  • junior117
    #11
    "RealPhoenixx " pont olyan mint a politikusok.Mond egy baromságot mi meg reagálunk rá.Jó megoldás nem szépen beszélni vele mert az semmit nem ér.Magyarán egy politikai analfabéta.
  • lazly
    #10
    Hihetetlen hogy itt az SGn egyre tobb az olyan kiemelten ertekes es inteligens ember (akarcsak az ejjeli lepkek) akiknek mindenrol a politika jut eszukbe egy teljesen mas temakorol, mindezt csak azert mert 3x le van benne irva minimum az a szó hogy "párt" (de ugyanez mukodik mondjuk a "pénz", "haza", "adó", "útak" szavakkal is, tessek csak kiprobalni...)

    Bizok benne RealPhoenixx hogy elolvasod, esetleg végig is gondolod ezt az itt leirataknal cseppet kevesbe feluletessen, ezzel igazolva engem hogy nem hiaba offoltam en is ide.

    Udv!
  • bokonon
    #9
    Ez igaz, de mivel a kiadók által vezényelt boszorkányüldözés / keresztes hadjárat az otthoni low profile fájlcsrélők ellen finoman szólva abszurd ezért nekik is ugyanígy kell fellépniük.
    Ha azzal állnának elő, hogy ésszerűsítsék a művek árait, akkor senki sem figyelne rájuk. Így ha sikerül tömegeket megmozgatniuk akkor a tárgyalások során lesz miből feladniuk. Valószínűleg nem teljesen elvakultak, hogy egy ilyen tervezetet keresztülvigyenek (feltételezve, hogy megszerzik a szükséges támogatást), mert akkor a művészek (esetenként "művészek") megélhetését veszélyeztethetnék, az pedig a tisztán szórakoztató profit-orientált (ám kellemes kikapcsolódást nyújtó) "szenny" visszaszorulásához vezetne.
  • Cobra.
    #8
    Van pár értelmes követelése a "kalóz" pártnak, de a nagyrésze azért valljuk be abszurd. A zenét/filmeket nem lehet ingyenessé tenni, mert akkor miből készítenék el a szerzők/rendezők? Viszont a kiadókat igenis ki lehet iktatni egy bizonyos mértékig, ezzel nagyban csökkenteni lehet a piaci árat.
  • fawcet
    #7
    Politikusnak nevezzük őket, és nem bűnözőknek ahogy szeretnéd. Neked hogy esne ha legazembereznek.
  • RealPhoenixx
    #6
    Es milyen kontexusban kell hasznalni ezt a kaloz szot a Gyurcsany es Medggyesy felekre??

    Vagy esetleg ezeket inkabb allamkincstar hackereknek kell nevezni??

    Csak azert, mert szeretnem tudni, hogy az olyan embereket akiknek erintesetol a dolgok megcsak szarra sem valtoznak sajnos (mert abbol teremhet valami, azzal lehet talajt termekenyiteni, etc), vagyis az olyan embereket, akiknek erintesetol a kornyezetre veszelyes hulladekka vallnak dolgok, amik kiterjedve a florara es a faunara csak kart, bajt es szerencsetlenseget hoznak, szval ezeket hogyan nevezzuk??
  • Cat #5
    igen, jelentős különbség van Sir Francis Drake (aki a spanyoloktól rabolt zsákmány jórészét leadta az angol királynő részére) és a mai, a dél-kínai tengeren a teherhajókat AK-47-esekkel fosztogató banditák között. Ennek ellenére _a magyar nyelvben_ mindkettőt kalóznak hívjuk, mivel nálunk a kalóz a tengeri rabló szinonimája.
  • sonicXX
    #4
    Köszi, ezt eddig nem tudtam - hihetetlen hogy az SG-n néha ilyen hsz is található :-)

    Viszont ez a szó is mint sok más, rendesen átalakult, amit megint csak sokmindennek köszönhet, de a lényeg hogy minél régebbi egy szó és minél kétesebb tevékenységhez kötődik, annál gyorsabban kötődik hozzá egy negatív jelentéstartalom, ami eleinte csak levakarhatatlanná válik, később teljesen eltorzítja a szót eredeti jelentésétől pedig megfosztja. Legjobb példa erre a folyamatra manapság a hacker-cracker szavak körüli tökéletes média zűr-zavar, amely sikeresen át is ült a köznép nagy részére, csak mert pár alulinformált médiafenegyerek nem volt (és máig sincs) tisztában a fenti szavak jelentésével (ami már csak azért is szomorú, mert elég felcsapnia egy Országh-féle angol-magyar szótárat és oda lesz írva). Ezt a jelenséget a hacker közösségek viszonylag időben észrevették és több fronton is mozgolódások kezdtek kibontakozni a szó eredeti jelentésének megőrzése végett - ami például eredményezi, hogy újabban már fel-felbukkannak olyan cikkek, amelyben ezek a szavak helyesen és helyes kontextusban vannak használva.

    Ilyen a nyelv, ilyenek az emberek. Ez van. A kalózok nem voltak annyira önérzetesek mint a hackerek :)
  • avman
    #3
    akkor oszlassunk már el tévképzeteket végre (már régóta meg akartam tenni, de lusta egy szenny vagyok)de a karib-tenger kalózai okán most amúgyis esedékes...
    a pirates nem teljesen egyenlő a kalózzal.
    a tengeri rabló azaz pirate (fr.), eredetije peiran (gör.) jelentése: szerencsét próbálni a tengeren. másik francia elnevezésük: forsban, ami annyit tesz társadalmon kívüli. .
    a kalóznak szabályos kobzási engedélye volt, hivatalos megbízólevél alapján, királyi engedéllyel fosztogatta az ellenség (legyen az spanyol/francia/angol/holland) hajókat. gyakorlatilag katonák voltak, akiket haditörvényszék elé állítottak elviekben. és elviekben a kalózságot csak az 1856. évi párizsi tengerjogi nyilatkozatban töröltél el.
    amúgy a karib-tengeren és mexikói-öbölben tevékenykedő, szövetségbe tömörült kalózokat filibusztereknek nevezték.


  • grebber
    #2
    Csak igy tovább!!
  • Shadow_THH
    #1
    nagy dolog, nálunk a rendszer váltás óta egy csomó kalóz van a pártokban