Napi Online

A kamatemelés az igazi mumusa az MTelekomnak

A Nemzeti Hírközlési Hivatal új, költségalapú hatósági szabályozást vezet be a mobilszolgáltatók által fizetendő nagykereskedelmi végződtetési díjaknál.

Az elkövetkező 3 év alatt folyamatosan csökken majd az összeg, és 2009. január elsejétől mind a három hazai mobilcég egységesen 16,84 forintot fizet percenként. (A jelenlegi árszint cégtől függően 30 forint körül mozog.) A Magyar Telekomnak kedvező a döntés - véli Gyurcsik Attila, a Concorde Értékpapír elemzője. A három mobilcég közül ugyanis a legalacsonyabb végződtetési díjjal működő T-Mobile járna a legjobban ezzel az intézkedéssel, amely EBITDA-szinten évi 0,5-1 milliárd forint extrajövedelmet hozna a Magyar Telekomnak.

Szálkai András, az Erste Befektetési Rt. munkatársa szerint mivel a lépés nem volt váratlan, a társaság és az elemzők is számoltak vele előrejelzéseikben, ezért az az árfolyamra nem gyakorol majd különösebb hatást. A Magyar Telekom szempontjából rövid távon sokkal fontosabbnak tartja a kamatszint alakulását, ugyanis 8 százalék feletti állampapírhozam mellett egyre kevésbé vonzóak az osztalékpapírok. Ugyanakkor a jövőt tekintve az is fontos, hogy mind a tagországok, mind az Európai Unió komolyan szeretné mérsékelni a telekommunikációs cégek - véleményük szerint túl magas - profitját, legutóbb például a roamingtarifák "önkéntes" csökkentésére sikerült rávenni a vállalatokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!