Napi Online

Macedóniában vásárolhat be a Magyar Telekom

A macedón kormány tőzsdei aukció keretében eladja a Makedonski Telekommunikacii AD (MakTel) 45 százalékos tulajdonrészét. A tranzakció érdekessége, hogy a Magyar Telekom riválisait lényegében kizárták a versenyből.

A Financial Times-ban hirdetés szerint a macedón kormány eladásra kínálja a MakTelben fennálló 47,1 százalékos részvénycsomagjának nagy részét, 45,1 százalékot - körülbelül 275 millió euróért. A kormány 43,25 millió részvényt szeretne értékesíteni a macedón tőzsdén június 5-9. között. A részvényeket négy napon keresztül 9,9 százalékos (9 488 040 darabos) csomagokban lehet megvásárolni, a fennmaradó 5,52 százalékos csomag pedig kisebb részletekben is elvihető. Az irányár részvényenként 6,36 euró lesz.

A macedón kormány és a Matáv között korábban kötött megállapodás számos, a vevők körére vonatkozó kitételt tartalmaz. Eszerint nem állami társaság nem szerezhet 10 százaléknál nagyobb részesedést, tíz százaléknál nagyobb csomag nem adható el olyan cégnek vagy érdekeltségének, amely a MakTel versenytársának tekinthető. Az államnál marad a részvények két százaléka, valamint egy aranyrészvény.

A MakTel Macedónia egyetlen vezetékes távközlési szolgáltatója, százszázalékos leányvállalata a Mobimak, a legnagyobb mobilcég. A macedón tőzsde honlapján közzétettek szerint adózott nyeresége tavaly 80,5 millió euró volt 270 millió eurós árbevétel mellett. Az MTelekom 2000 decembere óta a MakTel többségi tulajdonosa. Az akkori Matáv - háttérben a Deutsche Telekommal - még 2000 decemberében két kisebb, azóta kivásárolt befektetőtárssal együtt, 343 millió euróért megvehette a macedón távközlési szolgáltató 51 százalékát.

Mivel a társaság részvényei nincsenek bevezetve a tőzsdére, a 6,36 eurós árat a társaság pénzügyi adataiból számították. A MakTel tavaly 0,84 eurócent részvényenkénti eredményt ért el, és 99 cent osztalékot fizetett (az eredménytartalékot is felhasználták, így az értékelésnél ezt figyelembe kell venni). A korábbi osztalékok 0,41 és 0,42 centesek voltak.

Kétségtelen, hogy a csomag legjobb helyen a Magyar Telekomnál lenne, de arról a magyar társaság nem adott információt, hogy részt vehet-e az aukcióban. Az MTelekom sajtóosztálya annyit azért közölt: "A Magyar Telekom csoport vizsgálja a további MakTel-részvények esetleges megvásárlásának lehetőségét". Más akvizíciós célpontok hiányában a MakTel tulajdonrész-növelése kedvező lehet a társaság növekedésének biztosítására. Amennyiben a Magyar Telekom be tud kapcsolódni az aukcióba vagy más módon tudja kedvező áron növelni tulajdonrészét, annak megítélése mindenképpen pozitív lenne. Más kérdés, hogy ennek nyáron esedékes készpénzigénye ismét elbizonytalaníthatja a befektetőket az osztalékfizetéssel kapcsolatban.

Tavaly a Magyar Telekom Rt. 12,3 milliárd forint osztalékot hozhatott haza macedón leányvállalatától, miután a társaság 5,8 milliárd macedón dénár - mintegy 24 milliárd forint - osztalék kifizetéséről döntött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!