Menedzsmentfórum

Hamisítókat perelt be a Nokia

Két kínai gyártó ellen kezdeményezett pert a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója, a Nokia. Szerinte az ázsiai konkurensei illegálisan másolják a telefonjait.

Az illetékes pekingi bíróság egyetértett a beadvánnyal, és elindult az eljárás a Telsda Mobile Communication Industry Development Co. és a Song Xun Da Zhong Ke Electronic Shenzhen nevű cégekkel szemben. Az eljárás során a Nokia azt szeretné elérni, hogy a bíróság tiltsa meg a fenti cégeknek a 7260-as modelljét utánozó darabok gyártását. Mellékbüntetésként pedig 500 ezer jüan (62,5 ezer dollár) kártérítést szeretne kapni.

A nyugati országok és cégeik által régóta követelt szellemi termékek védelmét úgy tűnik egyre komolyabban veszik Kínában. Igaz, elektronikai termékeket gyártó vállalat eddig még nem indított pert ilyen ügyben, ám más szektorok képviselői már több - számukra sikeres ítélettel zárult - eseten vannak túl. Így például a Starbucks kávézólánc, a Chanel SA, a Prada Holding NV és három másik luxuscikkeket gyártó cég is precedens értékű védjegypert nyert a közelmúltban.

A Nokia számára persze az erkölcsi kár mellett azért is fontos, hogy a kínai másolatokat, illetve hamisítványokat kiszűrjék, mivel a távol-keleti ország a világ elsőszámú mobilpiaca. A legnépesebb országban 400 millió előfizetőt tartanak nyilván, és a tavalyi évben 100 millió új készüléket értékesítettek a gyártók. A telítődő nyugati piacok helyett így a Nokia és a versenytársai számára is Kína lett a legfontosabb célpiac.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!