39
  • Neurotoxin
    #39
    Hiányolom a "holnap veszek kettőt" hozzászólásokat.
  • dez
    #38
    japán :)
  • dez
    #37
    Valószínű - már DivX-esből is volt HD-t bíró. (Hivatalos film csak pár japány nyelvű volt hozzá.)
  • dez
    #36
    Hol kellene lennie?
  • Neurotoxin
    #35
    Nade, hol van Bíró András?
  • turul16
    #34
    Toshiba másik Tescoban vásárol, extra kedvezményes árakkal, törzsvásárlói kedvezményel...
    Az alkatrész árak erősen függnek attól ki kérdi, ill. menyit akkar venni.
  • shabba
    #33
    A HD-DVD és Blue-ray lejátszók eljövetelével az ilyen dekóder chipeknek új piaca nyílik a Set-top Box-ok után, nagy valószínűséggel tömegesen itt lesznek még felhasználva.

    Aztán majd ha az áruk még tovább mérséklődik akkor majd jönnek az olcsó kínai DivX lejátszók második korszaka, ahol már a HD H.264 és VC-1-es kódolás támogatása lesz a cél. Az ilyenek első szériáiba lehet még bele sem raknak majd HD meghajtót hanem marad a DVD játékos és az azokra HD-DVD, Blue-ray-ről,HDTV streamből kódolt 1 DVD-s RIP-ek amikből már most is lehet felelni a neten. Aztán majd ha az árak még tovább csökkenek jön egy újabb generáció amiben már a játékos is HD lesz.
  • shabba
    #32
    A Broadcom már 1.5-2 éve demozik és tesztrendszereket épített saját dekoder chipjével ami HD szinten vitte a H.264 vagy VC-1 szabványokat akár 40-50Mbps bitrátáig, hang dekódolással együtt. Ennek a chipnek folyamatosan jöttek ki az új reviziói, tavaly ősszel már olyan szinten véglegessé vált hogy a tömeggyártás is megindult belőle Set-Top Box-ok számára és más elektronikai eszközökhöz. Késő ősz után pedig a többi elektronikai gyártó is sorra jelentette be a saját dekóder chip megoldásainak megjelenését.

    A legújabb chip változatba idén tavasszal került bele több új hangszabvány támogatása, és finomhangolták az eljövendő HD-DVD,Blue-ray tartalmakhoz. Ez a kis dekóder chip elég sokat tud, hisz 27x27mm méretben 2.5w fogyasztás mellett remekül viszi a HD tartalmak dekódolását, és nagytételben 10ezer darabos rendelés esetén úgy emléxem 35 dolcsiért vesztegetik.

    BCM7411 PDF

    Azóta készültek újabb, komplexebb dekóder egységek, System on Chip formájában ahol a dekóder egység kiegészül egy komplett vezérlő elektronikával egy chipbe integrálva, kezelve a memóriát, sata meghajtót, usb-t, kis MIPS proci beleintegrálva a menükezelés és egyéb vezérlési feladatok ellátására, stb.

    Sőt ezek a System On Chipek, már két HD folyam egyidejű dekódolásával is megbírkóznak szóval ezek teljesítményben dupla annyit tudnak mint az előző szimpla dekóder chip.

    BCM7400 PDF

    BCM7038 PDF

    Hogy ezek mennyibe kerülnek arról nem láttam adatot de mivel jóval komplexebb egységek biztos elkérnek értük száz dolcsi körüli árat. Ezekből építik a gyártók az új H.264-es Set-top Boxaikat amiket a jelentősebb nagy tv társaságoknak kínálnak év eleje óta, mivel a nagy társaságok megkezdték a migrálást MPEG-4-re saját hálózatukban. Ezen kívül telekom fronton az IPTV szolgáltatást indított cégek is ugyanúgy veszik ezeket a Set-Top Boxokat és a nagy műhódas szolgáltatók is ugyanúgy térnek át HD H.264-re, itt Európában már helyből így is kedtek tavaly ősszel az első fecskék és azóta más országokban is hasonlóképp folytatták a többiek.
  • shabba
    #31
    Szerintem ez még egy ilyen demo termék, gondolom nincsenek letisztulva a dolgok ezért inkább beleraktak egy általános célú procit is ha minden kötél szakad akkor azzal még közbeavatkozhatnak bizonyos fokig egy új firmware keretében.

    Szerintem a későbbi végleges termékekből ez ki lesz herélve és csak a célchipek maradnak hisz úgy lehet igazán komplex és olcsó cuccokat gazdaságosan előállítani.
  • saba30
    #30
    Hát akkor, meg nem értem, az osd menünek kell a P4, esetleg későbbi funkció bővítés esetére, az új firmware-t nem ARM kódban akarják programozni, hanem x86-ban, fene tudja, de van még 5letem.
  • shabba
    #29
    Ebben is egy Broadcom dekóder chip van, több oldalon ezt le is írták. De pl. itt szét is szedték és meg is mutatják a belét akár kis video formájában is.

    Up close and personal with Toshiba's new HD DVD player (the HD-A1)

    Toshiba HD-DVD player HD-A1 uses Broadcom for video, and SHARC for audio
  • dez
    #28
    Chipekről nem szoktak hazudni a gyártók. (Csak néha.) :)
  • dez
    #27
    Nos pont ők még nem álltak elő HD-s chipekkel, ellentétben a Broadcommal, Conexanttal, stb. De ez utóbbiak ára is kedvező.
  • saba30
    #26
    Hát azért ezeket a chipeket nem nagyon emlegetném, mert épp hogy viszik 900*700 -as avikat, Nekem is van egy MTK-s divx-es playerem de, már fél éve csak áll, mert valahogy az általam felállított mércét nem teljesíti. Belassulások, megakadások, kockásodások jellemzik a részletgazdagabb, gyors jeleneteket. Erről nem is vitatkoznék mert elég szubjektív. Viszont vannak azért újabb fejlesztések is:
    http://en.wikipedia.org/wiki/H.264
    Hardware implementations résznél olvasható, na ha ezek teljesítik a weboldalukon vállaltak, az azért brutális lenne.
  • ttt ttt
    #25
    Arra gondoltam, hogy saját maguk feccölnek a fejlesztésébe. Pl: a meghajtó vezérlő chip, stb.

    Az meg tökre igaz, hogy pl a dekóder chipek (MTK, Zoran-Vaddis,....) már régóta nem nagy áron, tömeg szinten a piacon vannak és olcsóbbak is a P4-nél.

    De nekem is a marketing szaglik, hosszútávú befektetésként.

    A PS3-ra is jöttek olyan hírek, hogy erősen nyomott ára lesz (500$, ha jól emlékszem). Az pedig simán agyon nyomja ennek a forgalmát. Az lenne a nagy dobás, ha beépítenék bele a a HD-DVD támogatást, akkor lenne igazi nagy vétel. Bár erre több okból sincs esély.
  • oszi1113
    #24
    a designnal semmi baj nincs, kicsit retró, de az ma úgy is dívik, meg ebben az esetben nem a külcsiny a lényeg, hanem ami benne van.
    másrészt, szerintem túlságosan is magas az egy termékre jutó veszteség! Pláne akkor, ha a toshiba, illetve a pana nem rendelkezik semmilyen háttérmádiával, filmstúdióval! Nincsen semmi ami kompenzálná a kieső profitot, párdonn a megtermelt veszteséget! Kíváncsi lennék uakkor, hogy az adott masinából mennyit gyártottak le! valószínűnek tartom, hogy nem egy több milliós szériáról beszélünk, valszínű csupán egy kisebb szériát a piacra dobtak, hogy rögzüljön a fogyasztók agyában, hogy igen, emlékszem, ők voltak az elsők, akik megjelentek az új készülékkel elsőként! ergó a gépnek csupán marketing szempontból van jelentőssége!
    mindamellett én még mindég kiállok ama véleményem mellett, hogy igazán azok a gyártók fognak profitálni a versenyből, akik mindkét formátumot fogják támogatni, mivel akkor a fogysztó fog jól járni, és mint átlag fogyasztó nem fogok csupán sznobságból 2 külön készüléket vásárolni, és mindamellett nem akarom majd nézegetni a lemezt, hogy akkor ezt mellik kütyübe is kell betennem!!!!
  • AgentKis
    #23
    Én is megvárom a kínaiakét 50-60 dollár körül, ami lejátasza már a HDDivX-et is...
    Mit veszíthetek?
  • dez
    #22
    Ha túl sokan adnának $500-t érte, még veszteségesebb lenne, mivel minden darabon többszáz dollár veszteség van. :)
  • dez
    #21
    Igazad van, kevertem a VC-1-et az ASP-vel (DivX, XviD, 3ivX) [mivel egy oldal, amit korábban olvastam, szintén keverte].
    Viszont nem tökéletes megfogalmazás, hogy az AVC az Mpeg4 egy profilja, mivel itt a profilok a minőségi követelményekre vonatkoznak (úgy mint baseline, main, extended, high), és a különböző kodekek beállításait tartalmazzák.
  • Gerygrey
    #20
    Csoda hogy veszteséges? Én 500$-t sajnálnék egy olyan lejátszóra amin 8 közepes filmet tudok csak megnézni. Aki ennyit ad egy ilyen gyerekcipőben járó technikáért, az egy barom.
  • zzebi
    #19
    A VC-1 az MPEG4 elso megvalositasaibol fejlodott ki, de mar regota kulon agon fejlodik. Az AVC pedig az MPEG4 egy profilja a sok kozul (alias H.264).

    Az MPEG4 AVC PSNR-ja joval nagyobb, mint az MPEG2-je ugyanazon a bitrate-en. A gyakorlatban ugyanazt a PSNR-t az AVC harmad-fele akkora bitrate-en eri el, mint az MPEG2.
    Ez alapjan azt gondolhatna az ember, hogy a Sony - hogy is mondjam - nem az igazat mondja, amikor az MPEG2 mellett ervel.

    Persze van az eremnek egy masik oldala is. Sokan mondjak, hogy a PSNR (jel-zaj arany) nem jo merce a kodolas minosegenek meresere, mivel az emberi latorendszer karakterisztikait nem veszi figyelembe. Ennek alatamasztasara altalaban olyan tesztabrakat mutogatnak, amiken erdekes modon az alacsonyabb PSNR-es abra jobb minosegunek tunik, mint a magas PSNR-es.

    Oszinten szolva maig senkinek sem sikerult olyan mercet talalni, ami tokeletesen merne a video kodolasi szubjektiv minoseget, de abban mindenki egyetert, hogy ha letezik ilyen, akkor annak az emberi latas tulajdonsagait is figyelembe kell vennie.

    Ebbol a nezopontbol mar akar igaza is lehet a Sony-nak. Lehet, hogy ok ugy mertek a kepminoseget, hogy 1000 embert megkerdeztek, hogy nekik melyik tetszik jobban es a statisztikakbol az MPEG2 kerult ki gyoztesnek.
  • dez
    #18
    Hm, azt gondoltam volna, az mpeg4 (fejlettebb mozgás-kódolás, stb. ide vagy oda) azért némi kompromisszum által tömörít jobban.
    A legprofibb stúdiótechnika is mpeg2 alapú, és egyelőre nem is nagyon akarnak ezen változtatni.
    Amúgy kösz az infókat.
  • dez
    #17
    Hm, tehát 30 GB-os Mpeg4 (ennek alfaja a VC-1 is és az AVC [=h.264] is), ráadásul csak 1080i-re? Ez egy kicsit pazarlásnak tűnik.
    Továbbá 25 GB nem elég mpeg2-ben 1080p-re? Hm, alacsonyabb bitrátával is láttam már teljesen jót.
  • PíszLávJuniti
    #16
    ja ok, nem vágtam.
  • dez
    #15
    Az a vicc, hogy már egy ideje léteznek HD-s mpeg2-4 dekóder chipek.
  • avman
    #14
    és persze marketingnek is kiváló, hiszen állítólag a gyártási kőccség alatt veheti meg a boldog fogyasztó...
    amúgy semmi baja nincs a kinézetének. egyébként is kint már nem dívik mint itthon újzsírosparasztéknál, h bevágjuk dicsekedni a főhelyre. egy gombnyomás oszt a stelázsiból előbúvik a szórakoztató digitálisz centrumm.
  • zzebi
    #13
    folyt.

    Az ev vegre varhato, hogy megjelennek a ketretegu Blu-ray lemezre irt filmek. Amig az egyretegu lemezen elonytelen az MPEG2 a nagy savszelesseg igenye miatt, addig 50GB-on mar barmilyen codec-kel tokeletes lesz a kepminoseg.

    Persze a BR is tamogatja az MPEG4 es a VC-1 kodolokat, am a Sony laborja szerint az analog filmnyersanyag digitalizalas utan jobban nez ki az MPEG2-vel kodolva, mint a tobbi kodoloval. (???)
    Ez eleg nagy marketing bullshit-nek hangzik, mivel az MPEG4 megfeleloen felkonfiguralva kevesbe veszteseges, mint az MPEG2.
  • zzebi
    #12
    Az elso Blu-ray lejatszot mar napok ota kapni lehet. Samsung BD-P1000 a becsuletes neve es $999-ba kerul. Jelenleg asszem meg csak 8 film kaphato hozza. A filmek ara tipikusan $25.

    Az osszehasonlito tesztek szerint meg nincs a topon a kepminoseg, mivel a mostani filmek meg csak egyretegu lemezen vannak MPEG2-vel tomoritve. Allitolag a HD-DVD filmek a ketretegu lemezen, MPEG4 vagy VC-1 codec-kel jobban neznek ki, bar a kepformatum "csak" 1080i, a BR 1080p-jevel szemben. Am az igazsaghoz hozzatartozik, hogy meg nincs olyan film, ami mindket formatumban megjelent volna, igy nem is lehet korreken osszehasonlitani oket.
    A hang viszont allitolag brutalisan jol szol a BR-en, mivel vesztesegmentesen kodoljak (PCM) mind a 7.1 csatornat.
  • PíszLávJuniti
    #11
    ez teljesen igaz, viszont az mpeg2-es Dvdk dekódolása sokkal kevesebb proci időt eszik, és egyszerűbb is a dekódolása mint a HD nek. De valóban, egy célhardverre azért futhatta volna..
  • gakoska
    #10
    eygelre drága. majd ha beindul rendesen a termelés/eladás, meg fogja érni nekik nem kell aggódni
  • szombi
    #9
    P4 procc van benne? Hát ezt jól kitalálták!
    Miért nem lehetett valami kisebb cerkát belerakni?
    Vagy esetleg célcsipet!
  • Super DANTE
    #8
    Ne csodálkozz, az most a Sony csúcsmodellje.
  • dez
    #7
    Épp azért drága, mert nem célhardver alapú. Egy mpeg2/mpeg4 dekóder chip pártíz dollár. Dolby chipek is ilyesmi árban vannak. A menürendszerhez meg nem kell komoly cpu. Szóval ez valami igen korai, szinte prototípus jellegű cucc.
  • dez
    #6
    Az jutott az eszembe, hogy lehet, hogy azért hintette el korábban a Samsung, hogy az ő, elsőként megjelenő Blu-ray lejátszója 500 dolcsi lesz (aztán később egyre több lett), hogy ezzel csőbe huzzák a Toshibát?
  • ttt ttt
    #5
    Jah égyébként tényleg úgy néz ki, mint egy 25 éves Grundig videómagnó, legalább is a Toshiba, de a Pana is roller a nagy kejelzőével. Bár ez bejöhet sokaknak.

    + elgondolkodtató, hogy a Toshibát pc alapra rakták, tehát még célhardvert sem fejlesztettek hozzá, mégis ennyire drága...
  • ttt ttt
    #4
    Lassan kezdem sajnálni őket, hogy mindig ráfizetéssel kell gyártaniuk valamit. Borzasztó, hogy ennyire rá vannak kényszerítve....
    +aLOL
  • roliika
    #3
    Nyihhihiiibruhhahhaaa...NDK design nem változott. :DDD
  • Zedas
    #2
    A SONY nem szar, csak drága. Pl. most néztem meg egy X-es Bravia TV-t (Full HD) és az államat még most sem találtam meg.

    Jó lenne egy PS3-mal... :)
  • NEXUS6
    #1
    Valszeg a fentiek miatt a Toshiba nem is akarja eladni ezt a HD-DVD lejátszót, ezért is tervezték ilyen szörnyűséges kinézetűre nehogy a vásárlónak eszébe jusson, hogy megvegye.

    Mert ha kisebb a kereslet kevesebbet kell gyártani és akkor legalább kevesebbet buknak rajta.
    ;)

    De majd Jakuza úgy is megmagyárázza, hogy a Sony viszont mérszar;)