CW Számítástechnika

Creative Commons kereső a Yahoo-ban

A Yahoo nemsokára elérhetővé teszi új kereső-segédeszközének bétaváltozatát, melynek segítségével kiszűrhető a kreatív tartalom közül a - bizonyos jogi korátok mellett - szabadon megosztható, felhasználható és újrafelhasználható anyagokat.

A "Yahoo Search for Creative Commons" megkönnyíti a Creative Commons (közhasznú kreatív tartalom) licenccel ellátott webtartalmakat. A Creative Commons egy non-profit szervezet, amely rugalmas copyright jogokat kínál a kreatív munkák számára. Állítása szerint a csoport a hagyományos "minden jog fenntartva" típusú jogkonstrukcióból kiindulva egy önkéntes, "néhány jog fenntartva" konstrukciót szeretett volna létrehozni.

A Creative Commons keresőfunkció ingyenes; a szervezet a saját keresőmotorját kínálja fel. A Yahoo új ajánlatával meg lehet szűrni a keresési eredményeket az olyan tartalom után, melyeket a szerzők önkéntesen felkínálnak a felhasználóknak.

Ez a tartalom lehet szöveg, könyv, oktatási segédanyag, és még sok minden más. A keresések a legtöbbször teljes értékű szerzői jogokkal ellátott anyagokat jelenítenek meg, amely automatikusan vonatkozik szinte bármely kifejezési formára, mint például a fényképekre, a dalokra, vagy weboldalakra.

Általános esetben ezeknek az újrafelhasználásához szükséges a szerző engedélye, a Creative Commons licenc segíthet ezen jogok némelyikének feloldására. A Yahoo szerint a közhasznú kreatív tartalmak korlátozott jogvédelme egyértelműen meg lesz jelölve, így a felhasználók szabadon használhatják fel azokat, a szerző megkeresése nélkül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Végre vmi érdemlegesen jó hír.