Gyurkity Péter

Bankok weboldalára szakosodott féregvírust fedeztek fel

Biztonsági szakértők egy új trójai vírusra figyeltek fel, amely egyes angol bankok weboldalára koncentrálva igyekszik megszerezni a belépési kódokat, és a megszerzett információt a készítőknek továbbítja.

A Windows operációs rendszereken terjedő új vírusra a Sophos vírusirtó cég szakemberei hívták fel a figyelmet, akik egyben figyelmeztettek, hogy a vírus teljesen új módon igyekszik megszerezni az áhított információt. A stílusosan Banker-AJ névre keresztelt trójai ugyanis az eddigi vizsgálatok szerint csak abban az esetben lép működésbe, amennyiben a felhasználó megnyitja egyes bankok - az Abbey, a Barclays, az Egg, a HSBC, a Lloyds TSB, a Nationwide, valamint a NatWest - internetes oldalát. A vírus elnaplózza a belépésnél használt titkos kódot, és képet készít a megnyitott weboldalról, amelyet azonnal továbbít készítőinek.

"Ez a vírus a phishing támadások új generációjának eljövetelét jelzi. Az információ megszerzéséhez már nincs szükség körültekintően szerkesztett hamis internetes oldalakra, hiszen a vírus csak arra vár, hogy mikor látogatunk el bankunk weboldalára. Az oldal megnyitása után elnaplózza a belépéshez használt adatokat, és a felhasználó tudta nélkül képet készít a kitöltött kérdőívről" - válaszolt az újságírók kérdésére Graham Cluley, a Sophos technológiai tanácsadója. Hhozzátette, hogy néhány hónappal ezelőtt már felfedeztek egy hasonló trójait, de a Tofger névre keresztelt vírus kizárólag Brazíliában terjedt el, és nem okozott nagy károkat.

A Barclays bank szóvivője ezzel egy időben kijelentette, hogy a bankot nem érte váratlanul az új támadó felbukkanása. "Már jó ideje számítottunk egy ilyen trójai vírus megjelenésére. Most az a legfontosabb feladatunk, hogy a többi bankkal közösen kiszűrjük az ilyen jellegű támadásokat, és megelőzzük a nagyobb lopásokat" - jelentette ki a szóvivő. "Rendkívül fontos továbbá, hogy a felhasználók minél előbb és minél behatóbban tájékozódjanak a problémáról, és ennek ismeretében vegyék igénybe a webalapú szolgáltatásokat."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!