Specker Balázs

Révbe ért a NEC-Matsushita mobilpaktum

A hét elején a NEC bejelentette, sikerült megegyeznie a Matsushitával és a két vállalat a jövőben egyesíti erőit a mobilpiacon.

A mostani megállapodás a legújabb kísérlet arra, hogy a két cég jövedelmezővé tegye tengerentúli mobilos üzletét. "Megegyeztünk, közösen próbálunk meg választ találni arra, hogyan tudnánk a jövőben a lehető legjobban érvényesíteni érdekeinket. A két márka természetesen továbbra is önálló marad" - fejtette ki Kaoru Yano, a NEC elnöke a Washington Post oldalán.

A NEC és a Matsushita az első vállalatok között volt, amelyek W-CDMA formátumra épülő 3G-s mobiltelefonokat kínáltak a piacon. A két cég azt remélte, a fejlett készülékek révén Japánon kívülre is kiterjeszthetik üzleti tevékenységeiket. Ám tavaly arra kényszerültek, hogy mérsékeljék tengerentúli tevékenységüket, mivel a képtelenek voltak megvetni a lábukat az USA-ban és felvenni a versenyt a piacvezető Nokiával vagy a Motorolával.

A NEC, Japán harmadik legnagyobb elektronikai csoportja, korábban arról számolt be, hogy mobilos üzletága még mindig 15-16 milliárd yenes (körülbelül 26-28,4 milliárd forint) veszteséggel számol a jövő márciusig tartó pénzügyi évben, tavaly ez az összeg mintegy 25 milliárd yenre (körülbelül 44,4 milliárd forint) rúgott.

Yano azt is elmondta, hogy az áprilisban megkezdett egyeztetések a NEC, a Matsushita és Texas Instrument között nemsokára lezárulnak. Egy - a megállapodásban illetékesnek tartott - hírforrás szerint, a három cég olyan közösvállalatot hoz létre, amelynek fő feladata a 3G-s telefonokban használatos szoftverek és mikrochipek fejlesztése lesz. A három cég reméli, így le tudnak faragni az előállítási költségekből és versenyképesebb áron tudják kínálni készülékeiket.

A NEC újfent megerősítette, hogy - elemelkedve a jövő márciusra bejósolt 2,7%-ról - 7%-os nyereséget szeretne elérni középtávon - írja a ZDNet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pharaoh #9
    Nem biztos, lehet nem szereti a Panat és más márkájú cuccokat vesz.
  • Yeti #8
    Szerintem tévedsz. Talán jobban ismered a Matsushitát azon a néven, hogy Panasonic:)
  • ivit #7
    Jo nez ki:P
  • Tetsuo #6
    Rendben.
    De 100% hogy van a tulajdonodban termékük. :P
  • psishock #5
    Nagyából minden hírt futólag átolvasok, nem tart tényleg semeddig, és ha érdekesnek talátom akkor akár részletesen is átolvasom. Amúgy meg elfogadom, hogy érdekel 1-2 ebmert. Semmi bajom a (japán)gazdaságos hírekkel, eccerûen ez a 2 cég nem volt különösebb behatással az életemre. It's just me.
  • viizo #4
    Pana telcsitulajként engem is érdekel a hír a másik két kollégával együtt... Főleg hogy a japán telók hihetetlen jók, amiről bárki megggyőződhet ha megnézi az NTT DoCoMo japán site-ját, és bizony rengetegen üdvözölnénk ha Európába is eljutnának ezek a szupertelcsik.
  • Morden23 #3
    Amúgy hihetetlenül jók a NEC telfonok. A legtöbbje ugyan ronda, mint a lőtt seb, de rendkívül jól összerakott cuccok. Mondjuk ez nekem még tetszik is, ami a képen van.
    Milyen kár, hogy a legtöbb funkció itthon használhatatlan, valamint az, hogy kicsit sem költséghatékonyak:(
    Marad a Motorola...:)
  • Tetsuo #2
    Akkor minek kattintottál rá?
    Engem pl érdekelnek a japánigazdaságimultisITiparos hírek.
  • psishock #1
    Gondolom velem együtt senkit sem érdekel a hír...