Gyurkity Péter

Jön a HD DVD régiókód

A DVD Forum felelős bizottsága legutóbbi ülésén döntést hozott a régiókódok rendszerének kidolgozásáról, amivel a formátum eddigi hiányosságát szeretnék bepótolni. Kína emellett saját verziót is kap.

A Steering Committee 34. tanácskozásán több fontos kérdés is szóba került a nemrég debütált HD DVD formátummal kapcsolatban. Szóba került a régiókódok kidolgozása és közeli bevezetése, az új szabványok megjelentetése, illetve Kína, amelynek a tervek szerint saját verziót szánnak, elsősorban az ország óriási piacára építve.



A bizottság - amelyben több neves vállalat és gyártó is megtalálható, mint például az IBM, az Intel és a Microsoft - elhatározta, hogy felállítják a régiókódok rendszerét kidolgozni hivatott szakértői testületet. A cél egyértelműen a kalózmásolatok visszaszorítása, illetve az elődhöz hasonlóan annak megakadályozása, hogy jóval olcsóbb kiadványok tömegével árasszák el a fejlett országok piacát. A részletekről egyelőre semmit nem tudni, így nincs információnk a régiók várható kialakításáról, a határvonalak meghúzásáról. Érdekes viszont, hogy a konkurens Blu-ray három fő zónával számol, ezek sorrendben: Amerika és Ázsia (Kína kivételével), Európa és Afrika, valamint Oroszország, Kína és a fennmaradó területek.

Kína esetében még egy további kérdésben döntés született: a bizottság állásfoglalása szerint szükség van egy, az ázsiai óriásnak szóló formátum kidolgozására, amely társaihoz hasonlóan befogadná a HD DVD tartalmakat, ám kizárólag az országon belül terjedhetne el. A jelek szerint a DVD Forum külön kezelné a hatalmas országot, abban bízva, hogy annak piaca egymagában is megállja majd helyét.

A találkozón elhatározták továbbá az új kétrétegű HD DVD-RW lemezek elfogadását. A 30 GB-os újraírható példányok megjelenésének időpontját egyelőre nem tudni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #26
    Ja, nem egy tudatos, önálló döntésekre képes embert képzelnek oda (ez a legrosszabb rémálmuk! :D), hanem ami a szívüknek a legkedvesebb: egy birkát. Helyesbítek: sok-sok birkát.
  • pemga #25
    Szerintem pontosan fordítva reagálják le. Szerintük azért nem veszed, mert inkább kalóz vagy és fenyegetőzéssel, perrel, stb-vel próbálnak rávenni, hogy mégis vásárold és használd. Ha nem kell akkor is. Különben esik a profit, mert nem jön be elég latinum.
  • arty #24
    minden éperszű embernek ez az első gondolata.

    a ****eszű hddvd konzociumosoknak ez eszébe sem jut :)

    látott amugy már valaki régiokodos kalozdvd-t? :D
  • lpmaskmancick #23
    basszák meg a kurva másolásvédelmüket!!!!!
  • strogg #22
    Nem háborogni kell, hanem nagy ívben elkerülni ezeket a formátumokat. Amint rájöttek, hogy a xarjuk rajtuk marad, rögtön észhez térnek.
    100x leírtam. Azért lehet ezt megcsinálni a vásárlóval, mert a vásárló már "droid", és hagyja magát análisan szexuálni.
    Ez a dolog oka, és a megoldása is.
    Nem megvenni!

    Én pl: akkor sem veszek másolásvédett játékot, ha 1000 forintba kerül, és megy a rendszeremen. De akkor sem kéne, ha ők fizetnének érte:)) egyszerűen nem kell a xarjuk, ha korlátoz engem.
  • Luciferke #21
    Én egyszer vettem 1 eredeti original audio cd-t apukámnak szülinapjára, de sajnos nemtudta meghallgatni, mivel asztali cd lejátszó nincs, a gép pedig fel sem ismerte a cd-t...
    Ez volt az a pont, amikor én abbahagytam az eredeti cd-k vásárlását.
    Mi lett a cd-vel? Porosodik a polcon. Kb 1 hétig kerestem anno a cd boltokban mire találtam egyet. Netről kb 10 perc alatt letöltöttem az egészet, és még le is tudja játszani a gép :).
    Szóval ha még ezekután csodálkoznak miért nem veszik az eredetit....
  • mrzed001 #20
    Nekem az tetszik, hogy kapásból ez kb mint egy fontossági sorrend
    sorrendben:
    - Amerika és Ázsia: én és alatvalóim
    - Európa és Afrika: ellenség és leseszarom (Mo melyik ?)
    - Oroszország, Kína: hódítandó területek

    Szóval ezek szerint egyértelmű, hogy a bantu négerek táborába tartozunk, tehát akkor miért is kellene máshogy viselkednünk, mint a bantu négereknek ???
    Ezzel maguk gerjesztik a warezt
  • Lame #19
    "A cél egyértelműen a kalózmásolatok visszaszorítása"

    Mi koze annak a kalozmasolatokhoz, hogy egy amerikaban megvett lemezt elivleg nem tudok egy ithhoni lejatszon lejatszani?
    A terrorizmus ellen nem ved? :)
  • Zro #18
    Fizess, fogyassz, fogdbe. Ez a 3F alapelv :)
  • Gerygrey #17
    Aha, de ha egy DVD-t Amerikában veszek meg, az valószínűleg olyan filmritkaság, ami itthon nem kapható, és mondjuk a régebbi filmeket igen nehéz P2P-ről megszerezni. Meg különben is, ha letöltök például egy játékot, akkor jogosnak érzem hogy szenvednem kelljen a másolásvédelemmel, crackeléssel, stb. De ha pénzért veszem meg legálisan, akkor elvárom hogy beteszem a lejátszómba és működik, vayg ha zenéről van szó, akkor jogtalannak érzem hogy megakadályozzák hogy lejátsszam PC-n, vagy másolatot készítsek róla hogy a kocsiban ne a drága eredeti lemezt kelljen hurcolásznom.