SG.hu

Csekély bevételnövekedés a Magyar Telekomnál

A mobil és adatátviteli szolgáltatásokból származó bevételek növekedése ellensúlyozta a kimenő belföldi és nemzetközi forgalmi bevételek csökkenését.

A bevételek 3,2%-kal 620,7 milliárd forintra (2.502,4 millió euróra) nőttek 2005-ben 2004-hez képest. 2005. II. negyedévtől a Telekom Montenegro Csoport (TCG) konszolidálása pozitív hatással volt a bevételekre, 19,9 milliárd forinttal növelte azokat. A TCG konszolidálása nélkül a Magyar Telekom Csoport bevétele közel változatlan, A tárgyi eszközök és immateriális javak beszerzésére fordított bruttó összeg 99,4 milliárd forint volt, amelyből a vezetékes szegmensre 53,1 milliárd forint, a mobil szegmensre 46,3 milliárd forint jutott. A mobil szegmensre eső összegből 6,6 milliárd forintot fordítottak UMTS-szel kapcsolatos beruházásokra.

600,8 milliárd forint volt. A személyi jellegű ráfordítások 15,3%-kal csökkentek 2004-hez képest, mivel a bázisidőszak 20,2 milliárd forint - létszámcsökkentéssel kapcsolatos - költséget és végkielégítésekre képzett céltartalékot is tartalmazott (ebből a IV. negyedévben 16,8 milliárd forintot). A személyi jellegű ráfordítások ugyanakkor 2005-ben 5,1 milliárd forint létszámcsökkentéssel kapcsolatos céltartalékot és költséget tartalmaztak, amelyből 1,3 milliárd forint a Telekom Montenegrónál merült fel 2005. II. negyedévben.

A vezetékes szegmens bevételei külső ügyfelektől (a Magyar Telekom Csoport más szegmenseitől származó bevételek kiszűrése után) 0,9%-kal 331,1 milliárd forintra csökkentek, mivel az adatátviteli (főként ADSL) bevételek csak részben tudták ellensúlyozni az elsősorban a kimenő forgalmi bevételeknél tapasztalható visszaesést. - A mobil szegmens bevételei külső ügyfelektől 8,4%-kal 289,6 milliárd forintra nőttek a beszédcélú és az értéknövelt szolgáltatásokból származó bevételeknek köszönhetően.

A csoportszintű üzleti eredmény 58,5%-kal 135,2 milliárd forintra nőtt, elsősorban az értékcsökkenés mérséklődésének, valamint az értékesített távközlési berendezések beszerzési költsége és a személyi jellegű ráfordítások csökkenésének következtében. A nettó eredmény jelentős mértékben, 34,6 milliárd forintról (137,6 millió euróról) 80,1 milliárd forintra (323 millió euróra) nőtt.

"A Magyar Telekom számára 2005. igen dinamikus év volt. A vezetékes és mobil szegmensben egyaránt tapasztalható erős verseny ellenére megőriztük vezető pozíciónkat kulcsfontosságú üzletágainkban. A hazai vezetékes üzletágban beléptünk más helyi szolgáltatók területére. A vezetékes vonalszám folytatódó csökkenése ellenére növeltük a hatékonyságot, 2005 végére az egy alkalmazottra jutó vezetékes vonalszám - a Magyar Telekom Rt.-re és az Emitel Rt.-re vetítve - 484-re javult (2004 végén 362 volt)." - nyilatkozta Straub Elek, elnök-vezérigazgató az eredményekkel kapcsolatban. "A mobil üzletág márkaváltásának pozitív fogadtatását követően elhatároztuk a "T" márkák teljeskörű bevezetését. A 2005. év további jelentős eseménye volt, hogy az év második felében döntés született a Magyar Telekom Rt. és a T-Mobile Magyarország Rt. egyesüléséről. Az egyesülés által hatékonyság-, nyereségesség- és cash-flow javulást érhetünk el a következő években. Stratégiánkkal összhangban kihasználtuk a régióban megnyíló növekedési lehetőségeket: megvásároltuk a Telekom Montenegrót, Bulgária legnagyobb alternatív szolgáltatóját, az Orbitelt, és folyamatban van a Dataplex akvizíciója."

"Az említett befektetéseknek köszönhetően 2006. és 2007. évben 3% feletti, egyszámjegyű bevételnövekedést kívánunk elérni, és a jövőben is elkötelezettek leszünk a megfelelő akvizíciók formájában kínálkozó növekedési lehetőségek felkutatása iránt. Legutóbbi kezdeményezéseink (informatikai befektetések, EDR projekt stb.) várhatóan csak a következő évtől hoznak kézzelfogható eredményeket, és várakozásaink szerint 2007-től lesz érzékelhető a Magyar Telekom és a T-Mobile egyesülésének a csoport nyereségességére gyakorolt pozitív hatása. " - tette hozzá Straub Elek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!