Gyurkity Péter

Blu-ray/HD DVD író szoftverek a láthatáron

Bár meghajtóban és írható médiában egyelőre nem dúskálunk, a szoftveres támogatottsággal a jelek szerint nem lesz gond, hiszen már elkészültek az első ilyen programok. A Sony eközben jelezte, hogy júniusban jön a kétrétegű Blu-ray lemez.

A CyberLink a hét közepén jelentette be, hogy elkészült első csomagjával, a Power2Go legújabb verziójával, amely mindkét következő generációs formátumot támogatja. A cég szerint ez a maga nemében az első ilyen megoldás, ezért sikeres fogadtatásra számítanak. A csomag számos szabványt ismer, kezeli az egy- és kétrétegű HD DVD (HD DVD-RAM és HD DVD-R), az egyrétegű Blu-ray (BD-R, BD-RE) lemezeket, és a már megszokott formátumokat: CD-R/RW, DVD-R/RW, DVD+R/RW, DVD-RAM, kétrétegű DVD-R és DVD+R. Biztonsági funkcióként 128 bites titkosítást ajánl, amit a adatlemezek védelméül szánnak.



Az elmúlt hetekben, hónapokban több fejlesztő is elkészült saját változatával. Az elsők között ott van a rendkívül népszerű Ahead, amely a Nero 7-es verziója révén már szintén kínál Blu-ray támogatást. Az már más kérdés, hogy a meghajtók és az írható lemezek hiánya miatt egyelőre a fanatikusoknak is várniuk kell. Nem kell azonban sokáig tétlenül szemlélnünk a fejleményeket: a Toshiba asztali lejátszói már megjelentek a tengerentúlon, míg a konkurens szabvány első képviselői júniusban érkeznek.

Ami a Blu-ray lemezeket illeti, a legújabb hírek szerint a Sony meglehetősen gyorsan piacra kívánja dobni a kétrétegű változatokat. A 25 GB-os egyrétegű példányokat a napokban kezdték leszállítani, míg a dupla kapacitást (50 GB) kínáló lemezeket későbbre ígérték. Most már tudjuk, hogy ez júniust jelenti, ekkor érkeznek ugyanis az új változatok, amelyek azonban több mint kétszeres áron kerülnek forgalomba. Az egyszer írható BD-R ugyanis 48 dolláros (10 ezer forint), az újraírható BD-RE pedig 60 dolláros (12 500 forintos) áron érkezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lame #12
    Meg varom amig 500ft koruli aron lesz :)
    Kivancsi vagyok, hogy az artisjuz milyen draga adja majd a matricat ra.
  • dez #11
    Szerintem úgy értette, hogy a vinyón nincs, a lemezeken meg van. De szerintem tévedett, ha saját adatot írsz, ott sincs másolásvédelem.
  • dez #10
    A hivatalos név nem BR, hanem BD - a lemezekre is ez van írva, a kavarodás elkerülése végett jó lenne azt használni.
  • Rednek #9
    "Meg a másolásvédelem (hiánya) is inkább a vinyó javára dönti a mérleget."
    ??? Ezt nem értem. Ezzel a mondattal azt akarod kifejezni, hogy a winchestereken van másolásvédelem???
    Szerintem nincs.
    Meg most neked nem tök mind1, hogy van-e a Blu-Ray-en másolásvédelem, ha megveszed eredetibe a programot, vagy filmet?
    Ha meg nem eredetibe veszed meg, akkor meg szívni fogsz az átírásnál.
  • troc #8
    szerintem meg ez a nyitó ár kellemesen alacsony. természetesen a tömgetermelés beindulása után meredeken zuhanni fog az ára, és az csak jó, hogy nem kell túl magasról lemennie. úgy az ötödéért is már elég vonzó lenne, nem? a dupla meg pláne. és a két formátum közötti harc is csak gyorsítja az áresést.
  • Zro #7
    Jó ez a BR, ha másra nem is egyelőre, de jó lenne, ha lenyomná a 8.7 gigás dvd lemez árát is 100 ft alá :)
  • Kaadi #6
    Ez egy marketing gyakorlat: hogyan adjunk el műanyagot arany áron?
    1. keresünk balekokat
    2. meggyőzzük őket, hogy eddigi életükből csak ez hiányzott
    3. elvesszük a pénzüket, majd 6 hónap után ugyanazt 50% olcsóbban adjuk, csakhogy a szegény balekoknak se maradjon sok pénze
  • Pharaoh #5
    Azért egy HDTV-s filmet egyszerűbb a BR felvevővel felvenni.
  • Laceee #4
    nem beszélve az olvasás és irás sebességről
  • virs lee #3
    Még szép, bruttó 25-ért 300-as vinyót kapni, ennyiért 100 GB-nyi blurayt kapsz csak. Ez így nem lesz sikeres amíg jelentősen le nem megy az ára. Meg a másolásvédelem (hiánya) is inkább a vinyó javára dönti a mérleget.