Gyurkity Péter

A Rambus 8 GHz-es XDR2 memóriával térne vissza

A mostanában inkább csak bírósági pereiről ismert tervezői cég a grafikus kártyák piacának nagyobb gyártóit szeretné meggyőzni az XDR2 memória előnyeiről, általuk törne be a személyi számítógépek szegmensébe.

A cég vezérigazgatója, Harold Hughes a Cnet-nek adott terjedelmesebb interjúban árulta el terveiket. Eszerint jelenleg is megbeszéléseket folytatnak a nagyobb memóriagyártókkal és a grafikus kártyák piacán érdekelt vállalatokkal az XDR második generációjának alkalmazását illetően. A Rambus nem kevesebb mint 8 GHz-es frekvenciát és a jelenleginél jóval nagyobb sávszélességet ígér.

Legnagyobb reménységük természetesen a Sony, amely a PlayStation 3 konzol esetében beleegyezett az eredeti XDR memóriák alkalmazásába. A konzol azonban késik, így a Rambus számára értékes hetek, hónapok vesznek el, amit egyébként szabványának népszerűsítésére fordíthatna. Éppen ezért igyekszik meggyőzni a memóriagyártókat, illetve a grafikus kártya gyártókat az XDR2 előnyeiről, amellyel szerintük meghódítják az asztali grafikus kártyák és számítógépek piacát. A Rambus mellett szól a jócskán nagyobb frekvencia és áteresztőképesség, ám az újabb szabvány ismét cserét, sőt, a már megszokott DDR/GDDR család kidobását jelentené.

"Elkészültünk az újabb változattal, amely XDR2 névre hallgat és amely a grafikus piacra fókuszál. A memóriagyártókkal folytatott egyeztetések mellett azonban tárgyalnunk kell a kártyákat előállító cégekkel, így a tojás és a tyúk problémájával állunk szemben" - magyarázta Hughes az interjúban. Véleménye szerint itt érdemes próbálkozni, mert viszonylag szűk szegmensről van szó, ahol azonban szinte korlátlan igényekkel találkoznak. A másik hasonló területet a hálózatok jelentik, ahol szintén óriási sávszélességre van szükség.

Az eredeti XDR memória 6,4 GHz-en üzemel és 128 bites elérésen 51,2 Gbps-os sávszélt nyújt, szemben a DDR2-vel, amely 667 MHz-en 10,6 Gbps-ot nyújt. Az XDR2 még ezt is megfejeli, mégpedig legfeljebb 8 GHz-es frekvenciával és a micro-threading technológiával, amely lehetővé teszi az egyszerre végrehajtott utasítások számának megnégyszerezését. Az adatok lenyűgözőek, ám nem mindenki véli úgy, hogy a Rambus sikeresen visszatérhet: az egyetlen komoly érdeklődő a Sony, a többiek egyelőre óvatosabbak. Igaz, az AMD januárban licencelte a cég több technológiáját, ám azt nem lehet tudni, hogy ebből mikorra lesz valami.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Peti0011 #18
    Ez a Samsung meg a többi mekkora egy szemét összejátszanak hogy kiüssenek egy jo kis memoriagyártot
    hát ez bizony nem szép dolog
  • Tiberius B #17
    Remélem újra lesz RAMBUS, és olcsóbb is lesz, mint a múltkor.
  • DarthPedro #16
    Ha már itt tartunk, akkor idézzük be a cikk folytatását is:
    "A bíróság 2004-ben érvénytelennek nyilvánította az FTC állításait, mivel meglátása szerint az ipar nagyon is tudatában volt a Rambus technológiájának képességeivel, és a Rambus szellemi tulajdonának kiterjedtségével. Az FTC megfellebbezte az ítéletet."
  • BiroAndras #15
    "Ezzel párhuzamosan az amerikai versenyhatóság, a Fair Trade Commission (FTC) a Rambus ellen folytat antitröszt eljárást, azt állítva, az szándékosan hallgatta el korábban a szabványaival kapcsolatos jogait, megvárva, míg azok elkészülnek és termelésbe kerülnek, hogy így hatalmas jogdíjakat követelhessen később."
  • [Jakuza] #14
    Es ki beszel arrol, hogy ki szent ?
    Arra valaszoltam miert bukott meg.
  • arty #13
    a rambus meg beismerte, h ők is mesterségesen drágán adták a szarjukat ... :) érdekességképpen: meg is büntették őket, de ha te mondod, biztos megalapozatlanul :D

    a rambus egy féreg cég, jolenne ha eltűnnének ... és hogy gyors volt???? mihez képest??? az SD ramos alternativa mellett nem csoda... aztán jött a DDR és piti pénzekért adta ugyan azt a teljesitményt - sőt az igazán kritikus KÉSLELTETÉSEK joval jobbak voltak ...

    rambus R.I.P. - remélem!
  • quentit #12
    Ne fárasszál már itten. Pont a RAMBUS volt az aki beszált a SDR/DDR fejlesztésébe, majd pofátlan módon levédette azt, majd licence díjat követelt egy olyan dologért ami elvileg közös lett volna több más céggel. Ezt már elfelejtetted? A RAMBUS sem szent!
  • [Jakuza] #11
    Hat a kulso szemlelodonek ez jott le, de a helyzet kozel sem az volt.

    "Körülbelül három héttel ezelőtt számoltunk be róla, hogy a BusinessWeek egyik riporterének, Arik Hesseldahlnak értesülései alapján bizonyítékok vannak arra nézve, hogy a meghatározó memóriagyártók összeesküvést szőttek a Rambus ellen, hogy eltakarítsák a PC-k és szerverek piacáról. Az akkori híradás a DDR SDRAM chipek (ezek képezik a memóriamodulok költségének nagyjából 90 százalékát) árának mesterségesen alacsonyan tartásáról, majd összehangolt megemeléséről szóltak."

    Ezt a Samsung mar be is ismerte.
  • BiroAndras #10
    Én úgy tudtam, hogy a RAMBUS licvenszelte nagyon drágán a technológiát, és ezért bukott.
  • Sir Quno Jedi #9
    A RAMBUS maga az álom. Nekem is van/volt egy ilyen gépem. AZ ára durva volt, de a teljesítmény/minőség meggyőző. Egyik haverom mindmáig használja. Ha újra befutnak én rájuk szavazok, ezek a mandrók tudják mi az az innováció!