Spencer

Nagy teljesítményű rambusos chipset a SiS-től

A nagy működési sebességű, kétcsatornás üzemmódban is használható DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriák korában a legtöbb szakértő szerint nincs igazán szükség Rambus DRAM memóriák használatára, azonban egyes cégek kitartanak korábbi rambusos terveik mellett.

Történt ugyanis, hogy Tajvan egyik legnagyobb chipsetgyártója, a Silicon Integrated Systems (SiS) a héten bejelentette SiS R659 típusjelzésű újdonságát, mely alaplapi chipkészlet négycsatornás RDRAM támogatással rendelkezik, és kezeli a 800 MHz-es (QPB) rendszerbusz frekvenciával rendelkező processzorokat. Érdekesség, hogy a vállalat most immár negyedszer kerített sort a chipset hivatalos bejelentésére.

A SiS R659-es diszkrét alaplapi chipset legfontosabb vonása, hogy négycsatornás üzemmódban képes kezelni a PC1200-as Rambus DRAM memóriákat, vagyis az általa biztosított maximális memória sávszélesség nem kevesebb mint 9,6 GB/s. Ugyancsak említésre méltó, hogy elődjéhez képest a SiS R659 több architekturális fejlesztésen is átesett, így például az esetében alkalmazott Advanced HyperStreaming Engine (AHSE) technológia minden korábbinál nagyobb teljesítményt tesz lehetővé, legalábbis a fejlesztők elmondása szerint. A SiS újdonsága egyébként akár 16 GB memóriát is képes kezelni a már említett 9,6 GB/s-os sebesség mellett, miközben a közeljövőben érkező, 800 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú Intel Prescott processzorok is csak 6,4 GB/s-os memória sávszélességre tartanak igényt. A SiS R659 egyéb jellemzői közé sorolható többek közt a nyolc darab USB 2.0 port, valamint a Serial ATA-150 RAID kontroller.

A már említett Advanced HyperStreaming Engine a gyártó által korábban alkalmazott HyperStreaming Engine alapos továbbfejlesztésen átesett új verziója, mely minden korábbinál nagyobb adatátviteli sebességet biztosít a processzor, a memória, valamint az MCH között, ily módon pedig jelentős mértékben növeli a számítógépek összteljesítményét. A Silicon Integrated Systems munkatársai a bejelentés kapcsán elmondták, hogy a SiS R659 várhatóan még ebben a negyedévben meg fog jelenni a kereskedelmi forgalomban, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy konkrétan mely alaplapgyártó cégek építkeznek rá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yfel #3
    A P4-ek gyorsabbak Rambussal... sokba kerül de csak egyszer kell kifizetni :o)

    Y
  • Csudri #1
    Jó az a Rambus, én is azt használok. Csak nagggggggggyon drága!