Napi Online

Csökkent az Amazon nyeresége

Az első negyedévben 78 millió dollárról 51 millió dollárra esett az egyesült államokbeli Amazon.com internetes kereskedőcég nettó nyeresége.

A részvényopciós ügyletek költségelszámolásának 2005-ben elfogadott módosítása azonban 26 millió dollárral dobta meg egy éve a profitot, így az ettől megtisztított eredmény visszaesése mindössze 1 millió dollár. Az árbevétel 20 százalékkal, 2,28 milliárd dollárra emelkedett. A devizaárfolyam-változások összesen csaknem 100 millió dollárt vettek vissza az árbevételből. A profit csökkenése részint a kiszállítási kedvezményeknek, részint a technológia fejlesztésére fordított kiadásoknak tulajdonítható. Az eredmények nagy vonalakban megfelelnek a piac előzetes várakozásainak.

Szakértők a viszonylag kedvező számok ellenére arra figyelmeztetnek, hogy az Amazon veszíthet piaci részesedéséből, miután a vállalat költségei folyamatosan nőnek. Ez a technológiai fejlesztésen és a szállítási kedvezményeken kívül egyéb promóciókra és a bővülő alkalmazotti létszámra vezethető vissza. Az Amazon ettől függetlenül derűlátóan tekint a jövőbe: várakozásai szerint idén 9,95-10,5 milliárd dollár lesz az árbevétel, az üzemi eredmény pedig 390-520 millió dollár között alakul. Korábban az árbevételt 9,85-10,45 milliárd dollárra prognosztizálták, a profit-előrejelzés pedig mintegy 20 millió dollárral volt alacsonyabb.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!