ITTK Infinit

Igény szerint nyomtatott könyvek az Amazontól

Az Amazon saját print-on-demand kiadóval próbálja nyereségesebbé tenni vállalkozását.

A POD szolgáltatás gyakorlatilag azt jelenti, hogy a legkisebb példányszám az egy példány. A könyvek sosem tűnnek el a boltokból, miközben nem is fognak a polcokon porosodni: ha valakinek kell belőle, kaphat egy frissen kinyomtatott, még melegen kötött példányt, akár speciálisan egyedire szabott oldalformával, betűtípussal - például, ha rosszul lát, akkor nagyobb betűkkel - a könyvesboltban.

A megoldás nem számít újszerűnek, talán csak tudatos üzletpolitikában való alkalmazása ritkaság, emellett szellemes átvágása lehet az e-könyvek sikertelensége és a könyvkiadók pénzügyi veszteségei által okozott feszültség gordiuszi csomójának.

Sok kiadó kínál digitális print-on-demand (POD), azaz "igény szerinti nyomtatású" kiadványt a hagyományos offset nyomtatás alternatívájaként. Míg az offset nyomtatás csak nagyobb példányszám esetén gazdaságos, a POD lehetővé teszi sokkal kisebb mennyiség, akár egyetlen kötet megrendelését is. A technológia fejlesztése ma már lehetővé teszi olyan színvonalú kiadványok kinyomtatását, amelyek alig különböztethetők meg a négyszínnyomásos offset technikával készült kiadványoktól.

A POD egyelőre kis szegmense a nyomtatási piacnak, de ez a szegmens bír a legnagyobb növekedési potenciállal. A CAP Ventures becslése szerint a POD kiskereskedelmi értéke a 2003-as 33,2 milliárd dollárról 60,2 milliárdra nő 2008-ig, ami évi 13 százalékos emelkedést jelent. A POD egy másik piacot is fellendíthet: az önjelölt szerzőkét, akik 199 és 1500 dollár közötti áron maguk adhatják ki könyveiket. A POD megoldás a mai kiadói "hazardírozást", a fogyasztói igények állandó alul- vagy felülbecslését, a nyomtatáshoz szükséges minimális példányszámhatárt át nem lépő könyvek teljes mellőzését és a túl sok példányban kinyomott könyvek sok-sok éves költséges raktározását válthatja fel.

Persze a hagyományos könyvkereskedők és kiadóházak rövid távon mindenféleképpen ellenérdekeltek. Például ha egy helyi könyvesbolt üzembe helyezne a boltban egy POD terminált, amely teljesen professzionális módon volna képes rövid idő alatt gyönyörű, fűzött könyveket készíteni, akkor teljesen jogosan kérdezhetné úgy a könyv írója, mint az olvasója, hogy mi olyan drága a könyvben, és vajon miért tarthat jogosan igényt a kiadó a bevétel 85-90 százalékára, ahogy az ma megszokott.

Az elektronikus kiadók 50 százalékot adnak az írónak a hagyományos kiadók 10-15 százalékával szemben, valamint közvetlen kapcsolatot ígérnek az író és az olvasó között, illetve ha egy könyv elfogyott, akkor ahelyett, hogy esetleg évekig várnának az újabb kiadás elkészítésével, rögtön utánnyomnak. Sőt, a POD-nál, mint látjuk, nincs is valami sok értelme arról beszélni, hogy egy könyv elfogyott és csak az antikváriumban kapható, vagy könyvtárból kölcsönözhető.

A POD technológiát az EU is kiemelten fontosnak tartja kulturális projektjeiben. Az "Elektronikus kiadói tevékenység, könyvek és levéltárak" elnevezésű projekt létrehozását a kulturális miniszterek 1992. évi európai konferenciája kezdeményezte. Az ennek keretében folyó tevékenységek célja a többpárti demokrácia megszilárdítása, a tájékoztatáshoz való hozzáférés támogatása a közép- és kelet-európai országokban, valamint a könyvszektor (könyvkiadók, könyvterjesztők és könyvtárosok) megismertetése az új, elektronikus környezet kihívásaival.

A program keretében előirányzottak a következőkre terjednek ki: irányelvek a könyv- és elektronikus kiadói ágazat számára, a könyvtári törvények létrehozása és reformja, a nemzeti könyvkiadás helyzetének áttekintése, az új digitális kiadási-utánnyomási eljárás (print-on- demand) alkalmazása, amely ideális technikai megoldás a kevéssé ismert nyelveken írt művek megjelentetésére. A program törvényhozási és szakmai segítséget nyújt a levéltári anyagok megőrzéséhez, elektronikus feldolgozásához és hozzáférhetőségéhez, különös tekintettel Közép- és Kelet- Európára. Egy elkészítendő európai szintű ajánlás a levéltárakhoz való demokratikus hozzáférést és megőrzésüket támogatná.

Az Amazon számára két fontos területen is döntő fordulatokat hozhat a POD technológia használata: a felesleges raktározás mértéke csökkenthető lenne, másrészt pedig egy jól kidolgozott rendszerrel a rendelt könyvek szállítását - és főként ennek költségeit - lehetne drasztikusan csökkenteni, ami több milliós bevételnövekedést eredményezhet az online könyvkereskedő áruháznál. Persze a legmagasabb hasznot az elektronikus könyvek teljes térhódítása jelenthetne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Joxy #2
    Szerintem épp itt az ideje, hogy valami változás legyen ezen a területen, is.
    Sok ember else tud jutni addig, hogy ki adják a könyvét, és ha ki is adják nyomtatva hát elég kicsi a pénz ügyi részesedése belőle, vagy nem is pénzt kap hanem pl 500 példányt, hogy adja el azt az az ő haszna belőle.
    A könyv kiadók meg magukra vessenek ha képtelenek a világ fejlődését követni, persze nekik kényelmesebb a jelenlegi rendszerben ücsörögni.
  • Cat #1
    ezzel teljesen kinyirhatják a hagyományos könyvkiadókat