SG.hu

A legális szoftverhasználatért küzd a BSA

A Business Software Alliance (BSA) a biztonságos és jogtiszta digitális világ érdekében tevékenykedő világszervezet, amely jelenleg több mint 60 országban képviselteti magát programjaival. A BSA a világ egyik legdinamikusabban fejlődő iparágát, a szoftveripart képviseli. A szervezet elkötelezett a biztonságos és jogtiszta digitális világ megteremtése iránt.

A BSA elsődleges feladatai közé tartozik az internetes bizalom és biztonság kialakítása, az illegális szoftverhasználat csökkentése, a szellemi tulajdon védelmére és a szabad kereskedelemre vonatkozó szigorú irányelvek elterjesztése, valamint a megalapozott szoftvergazdálkodási gyakorlat bemutatása.

A BSA a világ 60 országában aktívan lép fel a tagjai által gyártott szoftverek jogosulatlan használata és másolása ellen. A BSA-nak a jogszerűtlen szoftverhasználat ellen fellépő programjai világszerte jelentős mértékben járultak hozzá az illegális szoftverhasználat csökkenéséhez, valamint a jogtiszta szoftverek terjedéséhez. A BSA programjai a szoftverhasználat jogszerű módjáról tájékoztatják a felhasználókat és a kormányzati szerveket, és így hozzájárultak számos illegális internetes letöltési lehetőség, engedély nélküli CD-gyártó és illegális szoftver kereskedő működésének megszüntetéséhez is.

A BSA közügyeket képviselő részlege a fogyasztók tájékoztatásával foglalkozik, melynek során pozitív marketing eszközökkel mutatják be a jogtiszta szoftverek használatából, illetve a szoftvergazdálkodásból adódó előnyöket. A BSA tagok számos PR kampányban vesznek részt, ösztönözve a cégeket - sok esetben egy adott iparágon vagy földrajzi területen belül -, hogy auditálják szoftverlicenceiket, és tegyenek lépéseket a teljes jogtisztaság irányába. Ezeknek a kampányoknak a hatására is sok cég törekszik a jogkövető magatartásra, csak korábban nem volt tudatában annak, hogy a jogszerű szoftverhasználatnak milyen feltételei vannak.

A BSA azért harcol, hogy a világ összes országában a szellemi alkotók és jogtulajdonosok tulajdonjogát a törvény kellő határozottsággal védje, és ezzel olyan jogi és gazdasági környezetet teremtsen, ahol érdemes az innovációba, a kutatásba és fejlesztésbe invesztálni.

Az illegális szoftverek visszaszorítása és a szellemi tulajdon védelmének elősegítése jelentős előnyökkel jár az egyes országok számára. Az International Data Corporation (IDC) által végzett független, világméretű kutatás azt állapította meg, hogy az illegális szoftverek visszaszorítása lökésszerű ugrást adhat a számítástechnikai iparnak. Észak-Amerika mögött az Európai Unió rendelkezik a világ legnagyobb informatikai szektorával. Az iparág az EU-ban mára évi 311 milliárd dolláros szektorrá nőtte ki magát, ahol 365 000 informatikai vállalkozásban mintegy 2,5 millió informatikai alkalmazott dolgozik, és amely évente csaknem 268 milliárd dollárral gyarapítja az adóbevételeket. Az IDC előrejelzése szerint a számítástechnikai szektor akár 30 %-kal is nőhet 2009-ig, az illegális szoftverek arányának 10 százalékpontos csökkentése ezt a növekedést pedig akár 38 százalékosra is feltornázhatná.

Magyarország vonatkozásában az illegális szoftverek arányának a jelenlegi 44%-ról 34%-ra történő csökkentése 4 év alatt 720 millió amerikai dollár bevételt eredményezne a magyar gazdaság számára. A csökkentés több mint 480 millió dollárral növelné az informatikai iparág helyi forgalmát, és további 145 millió dollár adóbevételt jelentene a nemzetgazdaságnak. A tíz százalékpontos csökkentés akár 2500 új számítástechnikai munkahelyet teremthetne a következő négy évben.

Ami a magyarországi tevékenységeket illeti, a BSA széleskörű tájékoztató, felvilágosító tevékenységet folytat a vállalkozások körében. Célja, hogy minél több cég tekintse a szoftver kezelését a normális üzleti tevékenység elengedhetetlen részének, ennek keretében legálisan és racionálisan cselekedjen. Ennek érdekében a BSA a tavaly ősszel indított NagyVizIT program keretében személyesen ad felvilágosítást és tanácsot a cégek szoftvergazdálkodásának különböző kérdésiről, emellett folyamatosan bővíti a nemrég megújított magyar nyelvű honlapját, eseményeken, rendezvényeken nyújt tájékoztatást a szoftverekhez fűződő, aktuális jogi, számviteli és gazdálkodási kérdésekről, továbbá várhatóan hamarosan hírlevél formájában is tájékoztatja az érdeklődőket a jogkövető magatartásról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!