214
 • kiskoppany
  #214
  Érdekes sztory, de jó cikk, nekem tetszik, bár kissé elfogult :) Látva, hogy rengeteg hozzászólás érkezett, nekem is megjött a kedvem hozzá. Igazából itt minden a pénz, pénz és pénz körül forog, sajnálatos módon nincs semmi testvériesség, vagy valami, ami összekötné az embereket. Egy zenész nem abból fog meggazdagodni, hogy milliószámra veszik a lemezét, csak gondoljunk bele, hogy a kiadó akkor miből élne meg? Tisztelem azokat a zenészeket, akik csak a zene miatt zenélnek, és nem a kapzsiság hajtja őket, de az természetesnek tartom, hogy egy színvonalas koncertet rendesen meg kell fizetni. Én személy szerint úgy vagyok a filmekkel és a játékokkal, hogy minek vegyem meg, ha úgyis pocsék, vagy rossz. Megveszem azokat a filmeket, amiket később még meg szeretnék néhányszor nézni, és meg is tetszett, például a The Unit sorozatot, vagy a Sopranos, amit majd a közeljövőben összeszedem valahonnan az internetről (nem letöltés, hanem shop :D ) és díszdobozban megszerzek. De lehetne filmes példákat is írni, mint a Gyűrűk ura (nem hülyézni ;)) Játékok terén nem fogok csak úgy a hasamra ütni, és megvenni mindent, a kipróbálásért nem fogok fizetni, egy demó verzió meg nem adja vissza ugyanazt a játékélményt mint egy teljes. Vegyük alapul a COD-ot, nagyon jól összerakott kis játék, és ezt is megvettem, de nem M.o.-n, hanem külföldön, mert kb a feléért megkaptam. Itt nem a pénzről van szó, hanem arról, hogy mennyire tiszteljük mások tulajdonát, és mennyire tisztelnek minket a készítők. Egy filmet megkeresek egy P2P oldalon (direkt nem mondok címet) és megnézem. Nem tetszik, letörlöm. A reklámok miatt nem fogom megvenni a filmet, esetleg ha úgy van kedvem, akkor megnézem a moziban. De ha rossz a film, akkor mekkora gáz lenne, ha beperelné valaki a filmgyártó céget, hogy "X forintot adtam ki ezért a sz*rért, és elment 2 óra az életemből, amit mással is tölthettem volna, kérem vissza a pénzemet és azt a 2 órát az életemből". Elég gázos lenne, de ha a gyártók és a készítők ennyire "nyafognak" az anyagi helyzetük miatt, akkor nézhetnénk a másik oldalt is, a fogyasztó oldalát. A fogyasztókat csak a vacak minőség miatt lehet sajnálni, mert el vagyunk árasztva tucatzenekarokkal és tucatfilmekkel, nem beszélve a játékokról :). Sosem lesz olyan, hogy mindenkinek jó, kell találni egy aranyközéputat, csak nehezünkre esik engedni a másik fél javára :)
 • Zoli007
  #213
  Ki volt az a [email protected] politikus, aki megszavazta, hogy az irhato CDken, nyomtatokon, irokon legyen jogdij?
 • nmi576
  #212
  Ez így igaz, tovább az audio CD-k, DVD filmek és szoftverek áránál is felesleges magyarázkodni, hogy miért olyan magas. Mikor például kijön egy új játék, sokszor 10ezer forint felett van az ára. Aztán szépen lassan alászáll, és eléri a 2-3ezres álomhatárt (amiért az emberi ugyebár meg is veszi, ha a jó a játék/film).
  Érdekes módon miért nem lehet azonnal 2-3ezer forintért adni? Nem hiszem, hogy az EVM vagy más olcsó kiadásban megjelent játékokon és filmeken nincs haszna sok-sok embernek, akienek a kezén átmentek ezek. Hiszen akkor nem árulnák ennyiért.
  Tehát ezek után senki ne magyarázza be nekünk, hogy miért 6ezer forint egy film és miért 10ezer forint egy játék.
 • the Godfather
  #211
  Lenne egy kérdésem az ASVA, BSA és Pro-Art féle társaságok felé:

  -Tudják Őnök hogy az iTunes miért népszerü?....
  Mert ha nem tudják, akkor én elmondom: Nem azért mert olcsó, mert nem olcsó. Hogy miért nem olcsó?... azért mert a boltban itt Kanadában egy zene CD ára 14-17 dollár és ha lebontjuk számonként azt a 15-18 dalt átlagban 1 dollár/dal ami nem olcsó de viszont kb 4-5 dal van a lemezen amit igazán meghalgatnék és megtartanék, tehát nekem, mint vásárló NEM éri meg kiadni azt a fölös 10 dolcsit hogy szponzoráljam a marketinget, drága studiókat, prémiumokat stb...stb....inkább megyek az iTunes-röl letöltöm ami kell, ami tetszik, és mindenki jó járt... Szoval, ebben az irányban kell elmozdulni, mert a piac és a felhasználó is halad a technikával, és aki lemarad az kimarad. Nem kell köpködni a letöltökre és sajnálkozni hogy nincs bevétel, hanem finomitani kell az üzleten.
 • gordonmail
  #210
  yD ejnye
  nemtán
 • Mike
  #209
  te itt vezeted le az agressziodat? :o
 • Mike
  #208
  hehe, nem vagyok jogvedo :)
  mondjuk himihumi egy allas lehet, sok penzer :)
 • lunimaci
  #200
  Megértem, hogy az előadók/filmkészítők szeretnének részesedni a szellemi termékeik eladása után, függetlenül attól, hogy gagyiról vagy tényleg jó dologról van-e szó.
  De mi a szellemi termék? Extrém dolog: a tanár barátnőm előadja órán a mondandóját, amiből otthon önerőből felkészült, a diákok leírják, és ezzel a szellemi tulajdon jogtalan másolását követték el, ha nem fizetnek érte?

  De visszakanyarodva az internethez: az ingyenes letölthetőséget felfoghatnák a nagyrabecsült előadóink ingyenreklámnak is. Autószervizben dolgozom, és naponta többször fordulnak hozzám (is) telefonon segítségért, hogy ekkor meg akkor mi lehet a baj, és mit lehet vele csinálni. Kérjek a tanácsaimért jogdíjat, vagy a főnökömnél igényeljek 90-es telcsiszámot, mert amit tudok, nekem sem volt ingyen? Nem fog érte fizetni senki, pedig az én szellemi termékemről van szó, én szenvedtem és fizettem érte, hogy tudjam! És később a fizikai munkámra sem tartanak majd igényt, ha ennyire haszonleső vagyok.
  Ugyanez igaz az előadókra is: ha tetszik, amit alkottak, úgyis megvesszük jobb minőségben, extrákkal, gyári borítóval... persze nem mindegy, milyen áron. Az árat viszont nem ők szabják meg, hanem a kiadók, mint ahogy nálunk nem én, hanem a főnököm. Csakhogy amíg a mi áraink a keresletnek megfelelően vannak megállapítva (magas, de még éppen nem éri meg egy kontárnál kockáztatni), addig náluk a kitűzött profithoz. (Mint a BKV jegyárai, de ezt majd egy másik fórumon.)

  A másik, amit nem értek: megveszem a jogdíjjal terhelt üres CD-t. Ráégetem az álatalam készített programot (hobbi szinten írogatok ezt-azt), a barátnőm (aki tanár) elmenti rá az óravázlatait és egyéb saját készítésű dokumentumait, az öcsém pedig megörökíti rajta pl. a nyaralási videót. Ezért melyik kiadó kap jogdíjat? Kié a szellemi termék? A miénk? Akkor kihez fordulhatok, hogy visszautalják a befizetett pénzünket?
  Nemcsak a mi szemléletünkkel van gond, hanem a jogalkotókéval is, akik alapból ráteszik a "másolási vámot" nemcsak az adathordozókra, de még a nyomtatókra, fénymásolókra is. Tehát arra számítanak, hogy jogdíjas termékeket másolására fogjuk használni... és ha ezzel tisztában vannak és kihasználják, akkor utána mi jogon akarnak büntetni érte?
 • Balage74
  #199
  szerintem te valamelyik jogvédőtől lehetsz.... kifizeted az angol nyelvtanfolyamot, hogy játszhassunk angolul?.....hozzáteszem én valamennyire tudok angolul, de ha jól tudom a magyar jogszabály kimondja, hogy minden termékhez kell mellékelni magyar nyelvű használati utasítást.....
 • FefeeX
  #198
  A sok baromságot amit beleépitenek az árba, szerintem ha ezeket levonnák, mindenki csak annyit szedne le a pénzből amennyiért meg is dolgozott, akkor a barátságosabb árak mellett sokkal több anyag kelne el. Én pl. játszom a játékokkal, és később mikor megfizethető áron adják(4ezer körül) akkor megveszem. Akkor is ha utána nem játszom vele, de ennyit megérdemel a játék. Ugyanígy a zene, illetve kicsit más, mert ott ami tetszik, megveszem, de előtte meghallgatom mit veszek meg. Ennyi. Tehát az hogy letöltöttem, nem biztos hogy megakadályoz abban h megvegyem, többször volt is már rá példa. Akinek ilyen véleménye van hogy ennyivel meg annyival kárositják az nem is mondom hova menjen. Azért mert mondjuk szutykot árul, és nem veszik meg mert letöltik és egy óra után megunják.. könyörgöm, még letölteni is alig éri meg nem hogy megvenni...
 • ZoLeYe
  #197
  Felháborít az egyes mai emberek gondolkodása!

  A milliomos Andy bácsi könnyen pattog!
  Neki van pénze megvenni az eredeti példányokat.
  Könnyen rendezkedik!
  Közel sem lehetnének olyan ismertek a filmek, mint amilyenek, ha nem lennének kalóz másolatok. Az lehet hogy nem profitálnak belőle, de arról nem mi tehetünk!
  Van amit ki sem adnak DVD-n!
  Ha nem lenne ilyen a helyzet Magyarországon, mint amilyen, mármint pénzügyileg, akkor magyarázhatnának hasonlót, mint Andy bá a lecsukatásról!
  Addíg amíg egy mentőállomás-vezető a mai álláspont szerint is mindössze 130e+családi pótlék, meg hasonlók (max 150e) keres, addig itt valami nincs rendben(mindeközben több tíz milliós vagyon felügyelője)!
  De értem én ezt az összes olyan munkalehetőségre, munkahelyre, ahol a külföldi fizetésekhez képest itt mindössze 5-öd,10-ed részeket kapnak az átlag emberek, a politikusaink meg a HAZÁT SZOLGÁLVA teszik el az ország "ADÓ" bevételeinek a 90%-át!

  Bocsánat a kibontakozásaimért, de egyszerűen idegesítő amit művelnek egyesek!
 • Mike
  #196
  arról nem beszélve, hogy egyes másolásvédelmek annyira jók, hogy nem is tudod használni a terméket rendeltetésszerüen
 • Mike
  #195
  a matricát, ami igazából nem jogosít fel semmire, nem lesz jogtiszta tőle az amit ráégetsz
  ez egyfajta adó, amit egy egyesületnek fizetsz be
  hogy
  a) tudjanak belőle jó nagy és szép irdaházat építeni
  b) legyen zsé jó kis fizura
  c) ezért cserében jajgatni kell, bilinccsel ijesztgetni, meg szúrósan nézni, illetve a nyomozati szerveknek elmagyarázni, hogy mekkora nagy bünöző a lakosság, meg ugye milyen kénelemes, mert nem lőnek vissza, az előléptetés meg garantált, rendőrnek, ügyésznek
  mindenki örül
  a felhasználó meg a zenész/alkotó meg a fejőstehén
 • nmi576
  #194
  Sziasztok! Kicsit elterelném a szót a játékok felé is.
  Sok helyen azzal oltanak minket, hogy a játékszoftverek azért ilyen drágák, mert azon kívül, hogy be kell őket hozni Magyarországra (ami lehetne akár a kiadó dolga is), ott van a rengeteg költség: a fejlesztők a játékkészítés éveiben "adósságba" verik magukat, azaz a kiadó fizeti nekik a irodahelyiséget, kaját, piát stb. (normális esetben). Tehát a játék polcra kerülése után az eladásokból befolyó összegnek egy kis, majd lassan egyre nagyobb százaléka jut el a fejlesztőkig - mivel ők ily módon törlesztenek a kiadó felé. Nos, ezzel 3 gond is van, kapásból:
  1) Ha kis %-a jut el a fejlesztőkig, akkor ne nyakaljanak azzal, hogy "vedd meg és támogasd őket", mert ez túlzás - 12e pénzért vegye meg a halál
  2) Ki lehet iktatni a kiadókat (lásd: Valve)
  3) Drága! A magyar forgalmazók, akik megveszik és behozzák a játékot a kiadóktól, rengeteg pénzt rávernek, majd a viszonteladóként még hozzádobnak 50%-ot. Igen, nem humbukk, mikor kijött például a Doom 3, a boltokban 10-11e-ért lehetett megvenni. A forgalmazó 6e-ért adta a boltoknak... Szóval erről ennyit, mocskos rohadt tolvaj mind, jobb lenne ha kussolnának.

  Másik dolog a másolásvédelem, na ez még szebb téma. Előttem sokan írták már, hogy a vásárlónak joga van a tulajdonáról biztonsági másolatot készítenie.
  Tehát, azon kívül, hogy a másolásvédelmet megfizettetik a vásárlóval (nem olcsó mulatság például a StarFroce sem), azokat ugyanúgy feltörik, ergo nincs értelme. A vásárló kifizeti a pénzt a másolásvédelemre, aztán csináljon belőle magának biztonsági másolatot (ami ugyebár a védelem miatt nem fog működni). Nos, akkor ki is szegte meg a törvényt? Talán itt elkezdhetnének gondolkodni, és nem a gamer társadalmat kellene rugdalni. Egyébként ez nem vonatkozik az audio CDk-re, filmekre, sőt még a Windowsokon sincs másolásvédelem... De érdekes.
 • Mardel
  #193
  Ezért nem szoktam boltabn vásárolni üres cd-t,DVD-t... A bolti ár töredékéért veszem őket, és matrica sincs rajtatámogatom a pénzzemel az ilyen fostalicska előadókat, kiadókat, és mind paprika jancsit...
 • sn00py
  #192
  A cikket olvasva megintcsak bebizonyosodott, hogy nem tudnak semmilyen új érvvel előrukkolni, mindig ugyanazokat az érveket hozzák fel.
  Én is egyetértek azokkal, akik azt mondák, hogy ha már meg kell vennem a filmet/zenét stb, had legyen már beleszólásom abba, hogy mit veszek meg.Ha van egy 20 számból álló cd amiből nekem csak 2-3 kell, akkor minek vegyem meg a teljes anyagot, ha úgysem fogom hallgatni.

  Más érvek:

  -Amilyen gáz itthon a gazdasági helyzet , az emberek rá vannak kényszerülve arra, hogy ott spóroljanak, ahol tudnak. Ha a letöltéssel (vagy online várárlással) soórolhatok, akkor logikus hogy az olcsóbb megoldást választom.

  -Ha adott ez az internet és lehetőségem van arra, hogy letöltsek róla dolgokat , logikus hogy megteszem.

  -Ahelyett, hogy minket, mezei felhasználókat támadnak, hogy mekkora veszteséget csinálunk a kiadóknak, inkább hajtsák be az internetszolgáltatókon...Úgyis hülyére keresik magukat (a mi pénzünkön). Bezzeg más országokban fillérekért juthat az ember 10 v 100 MBites nethez is. Ez kb. olyan mint a matrica az üres cd/dvd-n . Teljesen mind1 hogy mit raksz rá a lemezre (még ha az a saját szellemi terméked is ) az ebből befolyó pénzeket szétosztják a kiadók között...Ergo a Te munkádból is ők húznak hasznot!
 • nbarnabas
  #191
  http://maci.org.hu/
 • ponty1
  #190
  Helló mindenki!
  Film, zene, játék ide vagy oda, egy ÁTLAG magyar fizetéshez: DRÁGA!!!
  --> tehát ha van nete inkább letölti !!!
  Az a helyzet hogy warezpistike már lassan akkor sem menne el a boltba, ha ingyen osztogatnák, mert netről egyszerűbben megvan mint beutazni és kíllódni a cuccért, ami lehet hogy egy nagy adag kakit sem ér.

  Szeretnék már egy kicsit jobban utánajárni ennek a töltögetésnek! Valaki tudna adni egy linket az ilyen töltögetésekre vonatkozó törvényekre?
 • gakoska
  #189
  Amit ingyen is megkapok, azért nem fogok fizetni, 1 kibaszott forintot sem. Ökölbe szorul a kezem az ilyen ASVA meg társaitól... A zenészek koncertezzenek, az az igazi munka, nem eladni ugyanazt 10ezerszer. És egy koncert élmény is. A filmeknél megvan a mozi előnye, bár a házimozival erősen kezd elveszni, de azért nem teljesen.
  Bittorrent rulz!
 • Mardel
  #188
  "Ha nemlehet filmeket/zenéket másolni akkor miért árulnak a boltokba CD/DVD írót??? Sőt ha tovább megyünk mért árulnak üres lemezeket???"

  Más egyébre, pl: DV kameráról a filmet arhíválni valamire, vagy az eredeti cd-det, DVddet lementeni biztonsági másolatként, hogy az eredeti ne sérüljön, stb...
 • nbarnabas
  #187
  mert így abbol is befolyik pénz, és így tudnak sírni hogy sokat másolnak, és ebből még több pénz folyik be(bűntetések, stb...)

  ígyis ugyis nekünk rossz, mert eredetileg azért lehet venni üres lemezeket, meg írokat, hogy a saját dolgaidat rá tudd tenni, csakhogy ők már rátették a saját dolgukat, a matricát...
 • fifi
  #186
  "mért árulnak üres lemezeket???"

  söralátétnek...
 • ICY RIDER
  #185
  Ha nemlehet filmeket/zenéket másolni akkor miért árulnak a boltokba CD/DVD írót??? Sőt ha tovább megyünk mért árulnak üres lemezeket???
 • chz78
  #184
  Egy közeli faluban nemrég a tanárok kitalálták, hogy a nép okulására szerveznek egy József Attila előadóestet. Néhány értelmesebb gyerek szavalt volna, a magyartanár pedig tartott volna egy 5 perces előadást a költőről. A helyi művházban került volna sor az eseményre belépődíj mentesen. A programot a helyi, havonta kb. 300 példányszámban megjelenő falusi újságban hírdették meg. Az előadás előtt egy héttel jött egy levél az Artisjustól vagy kifenétől, hogy a mellékelt csekken fizessenek be 12 ezer forint jogdíjat. A szervező tanár beintett egyet, bár önzetlen harcosa a népművelésnek, de úgy gondolta, hogy azért mindennek van határa, az éppen a megélhetésre elegendő fizetése jelentős részét nem fogja az államnak befizetni. Az előadás elmaradt a szerzői jogdíjakat szedő szervezetek nagyobb dicsőségére....
 • SirMaci
  #183
  nem olvasom végig minda 180 hozzászólást. Lehet hogy volt aki mondott ilyet is, de az én véleményem ez:
  Ők azt mondják hogy "<i>egyesek szerint a probléma az egész kalamajkában, hogy a kultúra nem tud túllépni a tulajdon materiális voltán.</i>"
  Szerintem a probléma egyáltalán nem itt van.
  Hanem ott hogy túlságosan drágák a filmek és zenei Cd-k (albumok). Hülye leszek 5ezer valahányszáz Ft-ot kiadni egy szaros albumért amin lehet hogy csak a számok fele tetszik. Nem hiszem hogy ha olcsóbban adnák (még haszonnal) nem érné meg nekik. Szerintem sokkal többen vennék meg mert ha pár száz vagy 1-2 ezer Ft lenne egy zenei CD még megvenném és nem csak én hanem biztos sokkal többen. És nem pazarolnám rá a drága időmet hogy keresgéljek a DC-n meg még mitttudomén hol. És a filmekkel ugyanez a helyzet.

  Bár ez csak az én véleményem.
 • kopo
  #182
  Ez igaz amit rosemberg írt. Én pl nem fogok pénzt kiadni az extrákél, mert nem minden filmnél érdekelnek az extrák. Nekem csak a film a lényeg. Ha legálisan leszedhetném, "csak" a film et (extrák nélkül, de menüvel) fizetnék is érte. Persze kevesebbet mint a boltban, mert ugye nincs ewxtra,m borito, tok, lemewz. CSAK a film
 • Mike
  #181
  szerintem meg kenyelmesebb megvenni, mint letolteni
  kevesebb macera

  tanulj meg mondjuk angolul
 • rosemberg
  #180
  Hát az biztos hogy ha megvan a mód és a lehetőség sokkal kényelmesebb és olcsóbb letölteni mint akár megvenni vagy kikölcsönözni.
  Akkor szoktam agybajt kapni amikor egy filmet kihozok a tékából hogy megnézzem és a film felénél leáll mert össze vissza van karcolva és persze senki nem adja vissza az 5-600 forintod.
  Nem tudom mennyire válna be ha lenne egy olyan server ahol hivatalosan le lehetne tölteni filmet x forintér (olcsóbban mint a bolti dvd-t) biztos többen vennének így filmet mint amikor 4-5 ezret kérnek egy szarért a boltban ráadásul nem is szinkronizált.És ugyan ez a véleményem a játékokról is se egy magyaritás se egy magyar kézikönyv (tisztelet a kivételnek 100-ból 20)akkor minek adjak ki 15000-et érte amikor 5 nyelv is választható de eggyik se magyar.Na mindeggy.
 • cfg
  #179
  Ha vmi megeri a penzet kis is fizetem de ne NOX kisp*cs* mondja ma meg LoL
  a muveszetet tamogatni kell de nem az ehes szaju MUmuveszeket
  Tudjatok mikor adok ki 1000ft 1 filmre a plazakban mikor a tobbsege meg se eri a penzet inkabb eliszom s meg jol is szorakoztam
 • fifi
  #178
  nem akarok igazat adni a "másik" oldalnak, de azért ideírok valamit.
  Régebben szokásom volt , ha itt-ott olyan dvd-ket osztott meg valaki, ami 990Ft, akkor beírtam mindig a kommentekbe, hogy ne sajnáljátok már rá az egy db ezredest. Na is mi volt rá a válasz ? Hogy nehogymáénmegmongyam, mennyéazanyádba, előbbletöltöm, nemakarok pénztfecsérelni blablabla. Tehát az emberek egy bizonyos része akkor sem fogja megvenni ha 19Ft lesz egy dvd. Mert neki ez így kényelmes.
 • dimenzio harcos
  #177
  amig a memoria kártyákon is bólogat a zsiráf, vagy mi a f*sz, és a dvd-k, cd-k árának negyede jogdij, addig ne ugráljanak nekem, azt irok rá, amit akarok, hisz megfizettem utána a jogjijat.
  tehát legális.

  Mr. Vajna meg a T3-mával (jónagy hígfos volt) visszamehet kapálni az usába a többi kockához.
 • InfectedMann
  #176
  én is a szokásos dumát fogom mondani...
  árak árak árak...
  most van itthon 78 DVD ebből 10 original és tehát 60 írott... ha azt a 60 DVD-t is megvettem volna 300e-360e Ft között lebegne az az összeg amit kiadtam volna értük és van amit évente 4-5 alkalommal nézek... van amit 2szer-3szor több alkalommal...
  nemvagyok hajlandó 5e-6e ( több DVD egyben csomag esetén még többet ) kiadni egy filmért amit még nem is tudom hányszor fogok megnézni...
  1e-2e Ft között már azt mondom, hogy ok...
  Zenék közül amiket leszedek van amit megsem lehet venni itthon :D
  amit meg meglehet venni itthon az is ... hát drága ... ha minden albumot megvettem volna amit leszedtem vagy amiből leszedtem a számot akkor a zenére kiadott pénz már milliós összeg lenne... ami nevetséges...
  1000 Ft egy zenei CD-ért sztem is korrekt lenne...

  szóval amíg nemlesznek ezek a termékek megfizethetők és a moziárak is már lassan a megfizethetetlen felé nőnek akkor nevárjanak semmi jót...

  ha ezt nem látják be akkor csak sajnálni tudom őket...
 • lightgod
  #175
  Nah meghatódtam ezen... :'(
  Nagyon tudom sajnálni őket...
  Nemtom, de én ha kell egy film, akkor lehet megveszem, de amíg egy műanyagdarab, amin egy adat van, ami tőlem lehet pénzes is, és ezt csak egyszer max 2x megnézek, akkor azért nem adok ki 4000 FT-ot...
  Mert mondjuk ha Videotékába megyek ott is előleget le kell rakni [itt legalábis az 1. 3 alkalommal], 5000FT/DVD vagyis ha én kiveszek egy DVD-t először mert meg akarok nézni valamit, akkor nekem ki kell adnom ~5500FT pedig csak egyszer nézem meg, és még csak nem is a tulajdonom lesz...
  És lehet visszakapom az 5e-et, de egyszerre nekem nincs annyim, ha meg mégis, ako bemegyek a boltba és megveszem... Namármost, én nekem nem kell, csak annyira egy film, ogy megnézzem 1x max 2x...
  Ebből következik, hogy leszedem, megnézem és letörlöm... :/
  Szal azért nem csak egy irányból kéne nézni...
  vegyünk példának egy párkapcsolatot:
  Ha az egyik megcsalja a msikat, akor nem csak az egyikben van a hiba, mert valszeg azért csalta meg, mert nem kapja meg azt ami neki kell...
  Hasonló a helyzet...ha én leszedem, akkor nem csak én vagyok a hibás, hanem a többiek is, akik előttem vannak, akik felviszik az árát 4-6e ft-ra... :/
  Asszem ennyi...
 • kopo
  #174
  Legközelebb valami rendszert légyszi.
 • Mike
  #173
  rendben
 • Vorpal
  #172
  Én azt azér nem értem, miért bőgnek egész kva nap a lopások miatt:

  A takaritónő egész kva nap dolgozik, pocsék fizetésér, és mégsem tart konferenciát erről egész nap!

  Tanulság : vannak szar munkák és kész - csináljanak mást
 • Mardel
  #171
  OFF
  Légyszives ha válaszolsz valakinek az üzenetére, akkor emeld ki a mondatát a szövegből és egy egyszerű ctrl+c , ctrl+v-vel illeszd be mert az oldal sajna olyan tré motort hazsnál, aminél eléggé osszefolyik, hogy ki kinek válaszolt, és melyik mondatára...
  /OFF
 • egoiste
  #170
  meg mindig az a velemenyem, hogy amig minden adathordozon jogdij van (mahasz cimke), addig be lehet fogni az arcot, es mindent ugy masolunk ahogy akarunk. a jogdijat kifizettuk ra. maradtak volna az analog rendszernel :)
 • Mike
  #169
  ahhoz, hogy egy filmet forgalmazhass pl. Mo-n tobb tizezer dollarba kerul evente, jobbak megtobbe

  pl. egy anime sorozat itthoni bemutatasa, igenyes szinronnal, jogokkal kb 20 misi
  ha vmelyik tv nem veszi meg, mert mondjuk outsider vagy es szoba sem allnak veled, a DVD kiadasba belebuksz, mert nem fogod tudni eladni annyi pekldanyban, hogy bejojjon a 20 misi

  persze ha hirtelen megszunne az internet, illteve senki nem masolna, akkor sem jonne be
 • Mike
  #168
  dehogynem :)
  a VHS maga volt az ordog
  mindenki sirt meg jajgatott