Gyurkity Péter

Az EU szabályozná az online műsorszórást

Főként a brit IT és telekommunikációs cégek hallatják hangjukat abban a kampányban, amelyben az EU szigorúbb szabályozása ellen tiltakoznak, mondván, hogy az túlbonyolítaná az online műsorszórást.

A tiltakozó cégek és szervezetek a Broadband Stakeholder Group névre hallgató csoportosulásban tömörülnek, amely kormányzati tanácsadói szerepkört is betölt. A tagok elsősorban az Európai Unió tervezett szigorítását szeretnék elkerülni, amelynek értelmében minden eddiginél jobban kellene ellenőrizni az interneten, hogy a portálok milyen tartalmú filmekhez biztosítanak hozzáférést a felhasználók számára. A szervezet szerint ugyanis a műsorszórást szabályozó Televíziózás Határok Nélkül névre hallgató, 1989-ben megszületett EU direktíva kiterjesztése az online ágazatra senkinek sem lenne kedvező fejlemény.

"Jelenlegi állapotában a tervezet megtévesztené a vállalkozásokat, alaposan megterhelné a szabályozó szerveket és cserbenhagyná a fogyasztókat. A javasolt fókusz túlságosan széles, a definíciók túl tágak, bizonytalanok" - jellemezte a helyzetet Antony Walker, a BSG első embere. Véleményük szerint a végeredmény egy olyan direktíva lenne, amelynek életbe léptetése öt évet venne igénybe, ám mindössze a jelenlegi biztosítékokat ásná alá, mindenféle pozitív fejlemény nélkül.

Amint arról januárban beszámoltunk, a tervezett kiterjesztés egyaránt lefedné a már meglévő digitális videókat és a digitalizálandó tartalmakat. Az új rendelet a fiatalok védelmét tartaná elsődlegesnek: minden videót letöltésre kínáló oldalt köteleznének a gyerekek védelméről szóló jogszabályok betartására, így nem lehetne hozzáférhetővé tenni olyan anyagokat, amelyek például pedofil tartalmúak vagy gyűlöletkeltőek, uszítóak. Érthető, hogy a vállalatok jó része - köztük a Google - felemelte szavát, és tiltakozott a túlszabályozás ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!